URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2020, 10:01

Oradea pe ecrane: Orădenii sunt invitaţi la premiera mondială a peliculei "Don’t Read This on a Plane", filmate în bună parte în oraşul de pe Crişul Repede (VIDEO)

Oradea pe ecrane: Orădenii sunt invitaţi la premiera mondială a peliculei 'Don’t Read This on a Plane', filmate în bună parte în oraşul de pe Crişul Repede (VIDEO) PE FILM. După un periplu prin locuri ca Veneţia şi Santorini, personajul principal al filmului "Don’t Read This on a Plane", scriitoarea Jovana Fey, ajunge în Oradea pentru a-şi promova cea mai nouă carte 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este un oraş de film. La propriu. Atât în 2018 cât şi în 2019, echipe internaţionale au descins în oraşul de pe Crişul Repede, unde, alături de actori, cameramani şi producători locali, au filmat un lungmetraj ca la carte. 

Este vorba de filmul "Don’t Read This on a Plane", despre o tânără scriitoare şi isprăvile ei prin Europa, în încercarea de a-şi promova cea mai nouă carte, despre flirturile şi aventurile unei femei căsătorite avute cu alte femei. Ei bine, pelicula e gata şi urmează să fie prezentată, în premieră, la un festival din Los Angeles, proiecţiile putând fi urmărite online şi de orădeni... 

Aventurile Jovanei 

Producţia "Don’t Read This on a Plane" (Nu citi asta în avion) a pornit de la un scenariu scris de australianul Stuart McBratney - autor de reclame, seriale şi filme -, care spune povestea tinerei scriitoare Jovana Fey din Canada. Aceasta lansează o nouă carte, intitulată tocmai "Don’t Read This on a Plane", despre legăturile amoroase ale unei femei căsătorite cu alte femei şi porneşte într-un turneu de promovare prin Europa, însă curând află că editura ei e falimentară, aşa că îşi continuă periplul făcând autostopul şi dormind pe la diverse gazde. 

În 2018, o echipă de producţie a filmat "on location" timp de o lună în oraşe precum Veneţia, Santorini, Porto, Berlin, Saint-Didier, Maastricht şi Budapesta, iar apoi a venit rândul Oradiei să devină platou de filmare. "Este oraşul în care am găsit tot ce aveam nevoie. Are facilităţi de talie mondială", spunea Stuart McBratney (foto), cel care nu doar că a scris scenariul, dar a semnat şi regia. El a ajuns în Oradea şi datorită faptului că pelicula este coprodusă de o firmă locală de producţii video, Amazing Visuals, al cărei proprietar, Laszlo Kun, mai lucrase cu McBratney la un alt proiect. 

Platou de film

Într-o primă fază, în Oradea au fost filmate scenele de interior, cu actori din Canada, Germania, Statele Unite ale Americii, dar şi din Oradea: Răzvan Vicoveanu şi Melinda Pitz, care au roluri secundare. În plus, mai mulţi orădeni fac figuraţie în lungmetraj. 

Actriţa din rolul principal, Sophie Desmerais, care a petrecut în Oradea cel mai mult timp, s-a declarat îndrăgostită de oraş, fiind impresionată de frumuseţea şi oamenii lui. Colegii ei s-au simţit şi ei bine în oraşul de pe Criş. Pentru "Don’t Read This on a Plane", case şi apartamente din oraş au devenit locuri din Berlin şi din Veneţia. De asemenea, s-au "tras" scene şi în hotelul Ramada, în căminul Universităţii din Oradea, în amfiteatrul Universităţii Partium şi în pub-urile Moszkva şi Gekko. Acesta din urmă a fost transformat într-un club berlinez unde ajunge personajul principal şi pe scena căruia cântă tânăra formaţie orădeană Baby Elvis. 

În primăvara anului trecut, o parte din echipă s-a întors în Oradea pentru a continua filmările. De data aceasta, locurile din oraş - ca Teatrul Regina Maria sau Aeroportul - nu au mai ţinut locul altora din Europa. Asta, deoarece în film scriitoarea Jovana chiar ajunge şi în Oradea pentru a-şi promova cartea.

Premieră în jurul lumii 

Procesul de editare al filmului "Don’t Read This on a Plane" a fost finalizat anul acesta, iar de curând trailerul coproducţiei România - Australia a fost lansat pe platforme ca YouTube şi Vimeo. Drepturile de comercializare pentru pelica care se întinde pe 87 de minute au fost cedate companiei Cardinal XD, iar producătorii speră că, în curând, aceasta va fi disponibilă pe platformele de streaming. 

Până atunci, însă, filmul intră în circuitul festivalurilor. La finalul săptămânii trecute, regizorul Stuart McBratney a anunţat că lungmetrajul va fi prezentat în premieră mondială la Dances with Films din Los Angeles. "Este unul dintre primele 10 festivaluri de film din SUA. Pelicula noastră a fost selectată între filmele care intră în competiţie", explică orădeanul Laszlo Kun (foto)

În mod normal, festivalul ar fi avut loc la faimosul Chinese Theatre din inima Hollywoodului, însă, din cauza pandemiei, evenimentul se va desfăşura în mediul virtual. Pentru cei din Oradea, asta e o veste bună, căci organizatorii au scos la vânzare pe site-ul oficial bilete, la preţul de 11 dolari, pentru cele două proiecţii ale peliculei "Don’t Read This on a Plane", programate să aibă loc pe 29, respectiv 31 august. Astfel, odată cu juriul şi alţi curioşi, orădenii vor putea să vadă în premieră filmul "tras" la ei acasă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON