URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Ianuarie 2018, 12:40

"Oradea nu este proprietate de partid!": Ecologistul Orlando Balaş cere Primăriei anularea contractului de concesiune pentru Parcul Bălcescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ecologistul orădean Orlando Balaş, cel care a dezvăluit public masacrul verde din Parcul Nicolae Bălcescu, cere public Primăriei să anuleze contractul de concesionare pentru acest spaţiu.

"Solicit Primăriei Oradea anularea contractului de concesionare pentru Parcul Bălcescu, în interes public. Primăria poate chiar expropria proprietăţi private (clădiri, terenuri) în interes public, cu atât mai mult poate anula un contract de concesionare atunci când se constată că este încălcat interesul public", a scris Balaş, pe blogul personal.

Parcul de partid

Parcul Bălcescu a fost concesionat de Primărie în anul 1998, către firma Murray Press, deţinută de o membră a PDL-ului din acea vreme, Florica Sălăjan, transferată apoi în PNL.

"Parcul a fost dat în concesionare unei societăţi comerciale administrate de o apropiată a fostului primar Filip, preluată cu mare bucurie de administraţia PNL. Dar Oradea nu este proprietate de partid, ci un oraş din Uniunea Europeană în care ar trebui să primeze interesul cetăţenilor. Şi drepturile lor, inclusiv la un mediu sănătos, care sunt stabilite de lege", a mai scris Orlando Balaş.

Acesta a reamintit şi că parcul cu pricina a fost donat oraşului, în secolul XIX, de contele Rhedey Laszlo, "pentru ca orădenii să se bucure de o grădină publică, nu pentru ca nişte membri sau sponsori de partid să facă nişte bani din închirierea lui şi să transforme parcul într-un tăpşan plin de noroaie, bănci rupte, dughene şi maşini".

Balaş mai scrie că, după ştiinţa sa, în acest an va expira contractul de concesiune, dar şi că transformările făcute în parc de la concesionarea lui încalcă legile în vigoare din România. Mai precis, Legea 24/2007, care prevede, la art. 18, că "schimbarea destinaţiei terenurilor înregistrate în registrul local al spaţiilor verzi se poate face numai pentru lucrări de utilitate publică, stabilite în baza documentaţiilor de urbanism" şi că "este interzisă schimbarea destinaţiei, reducerea suprafeţelor ori strămutarea spaţiilor verzi definite de prezenta lege".

Saivan de oi în buricul târgului

"Aceeaşi lege interzice toaletările, care sunt doar nişte tăieri în două etape. Ceea ce s-a făcut în Parcul Bălcescu, retezarea coroanei mai multor arbori sănătoşi, este ca şi cum te-ai duce la frizer să te tundă şi el ţi-ar tăia gâtul. Halul în care a ajuns parcul este inacceptabil pentru un oraş cu aşa pretenţii ca Oradea. La doi paşi de centrul cu care Primăria se tot laudă este un fost parc care arată ca un saivan de oi", a mai criticat ecologistul.

În final, Orlando Balaş, lansează o provocare edililor oraşului: "Oare aveţi curajul, domnilor edili, să redaţi parcul oraşului, Parcul Bălcescu? Să îl luaţi – de la colegii de partid sau de la interpuşii lor – şi să-l administraţi responsabil, cum vă cere legea, să faceţi un concurs de proiecte de amenajare peisagistică şi să readuceţi acest spaţiu verde măcar la nivelul pretenţiilor unui orăşel de provincie, dacă nu al capitalei arhitecturii Art Nouveau din România? Oare putem face Art Nouveau şi atlfel decât cu drujba şi toporul?".

Aşa cum se ştie, vineri şi sâmbătă, la comanda Primăriei, în Parcul Bălcescu a avut loc un adevărat masacru. 16 copaci au fost tăiaţi şi toaletaţi, iar dacă ecologistul Orlando Balaş nu ar fi reclamat public situaţia, cel mai probabil şi alţi copaci ar fi avut aceeaşi soartă. Luni, Garda de Mediu Bihor a sistat lucrările. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Pentru birtinezul Dorel Ilie Bolojan,drujbistul nr.1 al Oradei
Dexonline -"PARC, parcuri, s. n. 1. Suprafață de teren relativ întinsă,de utilitate publica, cu plantații, alei, lacuri sau bazine, folosită ca loc pentru odihnă și distracții, uneori și pentru manifestări culturale. Vegetația este lăsată să se dezvolte liber sau este aranjată după reguli precise de armonizare a speciilor, dimensiunilor, formei, cromaticii etc. ori în funcție de traseele (aleile) de parcurs." Asteptam masurile coercitive pe care le va dispune Garda de Mediu Bihor impotriva acestui drujbist recidivist, nabadaios pe vegetatia oradeana.
Postat 24 Ianuarie 2018, 12:09 de platona
BINE
Corect! Dar categoric toate partidele trebuie să ia aminte la acest text!
Postat 23 Ianuarie 2018, 18:31 de TDS
Metoda Iohannis
Neinspirata actiunea Garzii de Mediu. Astia trebuie lasati sa faca timpenii cit mai grandioase, altfel exista riscul sa fie alesi iar peste 2 ani.
Postat 23 Ianuarie 2018, 15:44 de excalibur
Rusine Birta, Rusine Bolojan
Sa va fie rusine. Domnule primar, am stat de vorba cand ne-ati vizitat la asociatie. Domnule Birta la fel, aveati nevoie de voturi pentru referendum. Acuma ne tratati cu indiferenta si minciuni. Sunteti niste nesimtiti!!!
Postat 23 Ianuarie 2018, 15:21 de vlad_oradea
No! de la birta
Astia sunt pretenii lui Birta Nulul? No apai daca sunt de'lui Nul ce sa astepti de la ei? In 1990 am fost provocat cu inscrierea in acest partid a Nulului. Ca sa zic doar gagici de gagici toate cu multa experienta in "producere" asa ca am refuzat politicos, am lasat la altii!!!
Postat 23 Ianuarie 2018, 14:26 de scortosul
Cascati bine o...
Cascati bine ochii! asa(ca in poza) arata o toaletare de arbori, o toaletare la cota terenului. Nici nu poti spune ca a defrisat ca radacinile sunt bine infiplte in pamant! Ce daca cu mai au trunchi, crengi, Frunze? Frunzele numai faceau mizerie toamna! asa ca toaletati!.... un parc ca sa arate a parc are nevoie de cel putin 10 ani de ingrijiri speciale!
Postat 23 Ianuarie 2018, 14:23 de scortosul
Interesul?
In orice actiune de genul acesta pot fi doua ipoteze: prostia sau interesul! Prostie stim ca este "by deafault" la indivizii cu drujbe, dar care e interesul? de ce vor sa scape de pomi? e un prim pas spre ce? Daca parcul e donat orasului cum a ajuns la cheremul unor cefe late? De multe ori e inchis publicului daca se organieaza tot felul de targuri de iepuri sau alte tampenii; nu platesti? nu poti merge nici la locul de joaca pentru copii. Suna ilegal?
Postat 23 Ianuarie 2018, 13:53 de alexcuce
Plantati
Trebuie verificați toti copacii si doar cei bolnavi tăiați sau o creanga bolnavă tăiată. Felul în care au fost tăiați imi arata lipsa de experiență a acelor angajați.
Postat 23 Ianuarie 2018, 12:51 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON