URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Octombrie 2020, 17:48

Oradea, în "scenariul roşu": De marţi, se închid restaurantele, şcolile trec în online, iar masca devine obligatorie şi pe stradă

Oradea, în 'scenariul roşu': De marţi, se închid restaurantele, şcolile trec în online, iar masca devine obligatorie şi pe stradă (foto: Visit Oradea / arhivă)

În Oradea a fost depăşită rata de 3 cazuri Covid 19 la mia de locuitori pe ultimele 14 zile, astfel că, de marţi (27 octombrie), în municipiu vor fi impuse o serie de restricţii, între care închiderea restaurantelor şi cafenelelor (cu excepţia teraselor), şi închiderea sălilor de cursuri, învăţământul urmând să se desfăşoare în mediul online. 

Totodată, conform normelor impuse la nivel naţional, se va suspenda activitatea cinematografelor, a sălilor de spectacole şi de concerte.

Şcoală de acasă

Deciziile au fost luate, luni după amiaza, într-o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, prezidată de prefectul Dumitru Ţiplea. Potrivit unui document (Hotărârea 41 a CJSU Bihor) publicat luni seara pe portalul Instituţiei Prefectului, în Oradea incidenţa Covid-19 este de 3,22 la mia de locuitori.

"În conformitate cu Hotărârea CJSU de azi, de marţi toate unităţile de învăţământ din Oradea intră în online, în scenariul roşu. În plus, mai trec în online unităţile de învăţământ din Sântandrei, Toboliu, Sânnicolau Român, Hidişelul de Sus, Sânmartin, Căbeşti, Bratca (n.r. - UAT-uri unde, la fel ca în Oradea, s-a depăşit rata de 3 la mie)", a declarat, la solicitarea BIHOREANULUI, Virgil Blage, şeful IŞJ Bihor. 

Acesta a adăugat că i-a anunţat de decizie pe directorii şcolilor vizate. "Acum am dat un mesaj către toţi directorii, să afle de această decizie a CJSU luată adineauri. La grădiniţe şi în ciclul primar, nu e mare problemă, ei sunt oricum în vacanţă în această săptămână. În schimb, ciclul gimnazial şi liceal intră de săptămâna aceasta în online, nu mai merg fizic la cursuri", a spus inspectorul-şef.

Școlile vor funcționa în "scenariul roșu" în intervalul 26 octombrie - 2 noiembrie, după care situația va fi reanalizată. Restricţiile nu se referă şi la creşe, ci la unităţile de învăţământ preuniversitar.

Incidenţă tot mai mare

Hotărârea CJSU Bihor arată că în total 8 UAT-uri din judeţul Bihor au o rată de incidenţă mai mare de 3 la mia de locuitori, calculată ca medie a ultimelor două săptămâni.

Astfel, după analiza celor mai recente date privind pandemia Covid-19 în judeţul nostru, se menţin restricţiile deja impuse în Sânmartin, Sântandrei, Toboliu, Hidişelu de Sus şi Bratca. Acestora li se adaugă UAT-urile care au depăşit recent rata de 3 cazuri Covid-19 la mia de locuitori: Oradea, Sânnicolau Român şi Căbeşti.

Potrivit documentului, alte oraşe şi comune din judeţ au incidenţă între 1,5 şi 3 la mia de locuitori, fiind vorba despre: Suplacu de Barcău, Săcădat, Abrămuţ, Şuncuiuş, Oşorhei, Beiuş, Drăgeşti, Marghita, Aleşd, Olcea, Cefa, Copăcel, Borod, Bunteşti, Nojorid, Lugaşu de Jos, Cetariu, Şinteu, Girişu de Criş, Remetea, Sârbi, Paleu, Spinuş şi Salonta. 

Aşa cum se ştie, în UAT-urile cu peste 3 cazuri la mia de locuitori se suspendă o serie de activităţi (servirea în interiorul restaurantelor şi cafenelelor, activitatea în domeniul jocurilor de noroc, activitatea cinematografelor, instituţiilor de spectacole) şi se impune purtarea măştii - care să acopere nasul şi gura - şi în aer liber. 

În cazul UAT-urilor care nu au depăşit această rată, dar au trecut totuşi de borna 1,5 cazuri la mia de locuitori, activităţile HoReCa şi din sălile de evenimente pot continua, dar folosind doar 30% din spaţiul încăperilor.

Şcoli în "scenariul galben"

Luni seara, CJSU Bihor a mai emis o hotărâre privind scenariile de funcţionare a unităţilor de învăţământ din Bihor. Potrivit documentului, sunt în scenariul galben, adică cu lecţii care se ţin şi fizic, şi online, următoarele unităţi de învăţământ: Colegiul Naţional "Teodor Neş" Salonta, Colegiul Naţional "Octavian Goga" Marghita, Colegiul Naţional "Samuil Vulcan" Beiuş, Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" Aleşd, Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş" Beiuş, Liceul Tehnologic "Horea" Marghita, Liceul Tehnologic nr. 1 Şuncuiuş, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău, Liceul Teoretic "Arany Janos" Salonta, Liceul Tehnologic "Horvath Janos" Marghita, Liceul Teoretic "Gabriel Ţepelea" Borod, Liceul Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" Beiuş, Şcoala Gimnazială "Aurel Pop" Oşorhei, Şcoala Gimnazială "Nicolae Popoviciu" Beiuş, Şcoala Gimnazială "Benedek Elek" Cetariu, respectiv şcolile gimnaziale din Săcădat, Drăgeşti, Olcea, Sârbi, Şinteu, Bunteşti, Cefa, Chijic, Nojorid, Petreu, Remetea, Spinuş, Tărian.

În acelaşi scenariu galben sunt şi şcolile postliceale "Henri Coandă" Beiuş, "Vasile Goldiş" Marghita şi Şcoala Profesională "Ovidiu Drimba" din Lugaşu de Jos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
pentru roger
ti-e frica de o gripa? :))))
Postat 27 Octombrie 2020, 10:24 de eucumine
roger
Mai roger, ce ne-am face noi daca nu i-am discrimina pe ceilalti pe tot felul de criterii fara logica?? Adica batranii, tiganii si tinerii fac situatia sa fie de plans, ca restul o fac de ras probabil. Mai ales batranii care circula ca furnicile. Asta e repede repede, sau pe 6 picioare? Interesant. Banuiesc ca tu nu esti nici batran nici tanar nici tigan. Sper ca nu esti nici negru, nici ungur, nici dinamovist si mai ales penticostal. Important e sa fii de-al nostru, nu de-al "celorlalti" ca aia-s rai cand nu poarta masca. Ai nostri-s ok intotdeauna.
Postat 27 Octombrie 2020, 01:01 de cchris26
transportul in comun - calatorii circula mai departe fara masca!
azi la ora 16, in tramvaiul 3 Olosig-Centru-Nufaru majoritatea calatorilor erau fara masca. batranii continua sa circule ca furnicile, tiganii la fel, tinerii idem, in mijloacele de transport in oras situatia e de plans. se mai face dezinfectare zilnica a mijloacelor de transport? vrem dovezi! si cei care sunt responsabili de mentinerea ordinii si disciplinii in trafic/oras sa isi faca datoria!
Postat 26 Octombrie 2020, 20:38 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON