URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Aprilie 2014, 17:47

Oradea ieri, Oradea azi: Sala Mare a Primăriei revine la aspectul original

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1924. Pictura unei întâlniri istorice

Construită între anii 1902 şi 1903 după planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy jr., clădirea Primăriei din Oradea este locul în care, de mai bine de un secol, se iau deciziile oraşului, majoritatea parafate în impozanta sală mare de la primul etaj al clădirii.

Iniţial, sala era amenajată din lemn sculptat, pe model britanic, cu scaunele dispuse în amfiteatru şi un pupitru în faţa căruia se postau cei care voiau să ia cuvântul.

Până în 1924, în sală a fost expus un tablou al pictorului bihorean Bihari Sandor, care reprezenta întâlnirea din 1418 de la Oradea dintre împăratul Sigismund de Luxemburg, unul dintre cei mai longevivi regi ai Ungariei, cu regele Vladislav Jagello, rege al Poloniei remarcat prin războaiele împotriva Ordinului Cavalerilor Teutoni.

Regii erau cumnaţi, căsătoriţi cu două surori, dar în anul întâlnirii imortalizate ambele soţii decedaseră, cei doi erau recăsătoriţi, iar relaţia lor n-a fost foarte cordială. Întâlnirea din catedrala orădeană a marcat începutul unui dialog de alianţă şi sprijin reciproc.

Tabloul pictorului bihorean a fost dat jos din Sala Mare a Primăriei în 1924 şi a dispărut.

03-tablou_bihoreanul.jpg2014. Oradea maghiară, Oradea română

La 90 de ani după ce tabloul cu cei doi regi a dispărut, Sala Mare a Primăriei, denumită acum Traian Moşoiu, este iar vegheată de capete încoronate, ba chiar de mai multe. Vinerea trecută, cu prilejul manifestărilor pentru sărbătorirea intrării trupelor române în Oradea din 20 aprilie 1919, în sală au fost dezvelite două picturi uriaşe, cu dimensiuni de 2,1 metri lăţime şi 4,1 metri lungime, ambele realizate de pictorul Valentin Tănase.

Una reface pânza ce prezenta întâlnirea dintre împăratul Sigismund de Luxemburg şi regele Vladislav Jagello, iar cealaltă arată primirea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Oradea în anul 1919, în prima vizită oficială a suveranilor aici de după instaurarea administraţiei româneşti.

Această a doua pictură a fost inspirată din fotografiile vremii, iar lângă cei doi regi au fost pictaţi şi personalităţi precum Iuliu Maniu, Ştefan Cicio Pop, Vasile Goldiş şi Octavian Goga.

Etalarea celor două picturi în Sala Mare este primul pas făcut de Primărie în proiectul de reabilitare şi refacere a aspectului sălii cât mai apropiat de cel originar. Primarul Ilie Bolojan vrea ca sala să fie deschisă turiştilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Tabloul original!
Tabloul original este in posesia muzeului din oradea deci ar putea fi expus originalul, nu inteleg de ce trebuie replica..
Postat 28 Aprilie 2014, 23:02 de Iguny
Dupa istorie si lege deopotriva!
Conform L215 (Legea Administratiei Publice) sedintele de consiliu sunt conduse de catre un presedinte ales la fiecare luna dintre consilieri, asa cum sedintele executivului sunt conduse de primar! Legea face clar distinctie si explica diferenta dintre legislativul local al municipului (consiliul) si executivul aparatului propriu al primariei (institutia primarului), obligand prin prevederile acestei legi ca presedintele de sedinta a consiliului local sa aiba un loc distinct fata de reprezentantul executivului, respectiv primarul! Asadar primarul nu poate sta la acelasi prezidiu cu cei care conduc sedintele consilierilor! In consecinta, cu un presedinte mai ferm exista riscul pentru primar sa fie invitat sa stea la balcon! Asa ca, noul aranjament al salii ar trebui sa tina cont atat de latura istorica a problemei cat si de prevederile stipulate in L215! Nu ca ar trebui neaparat consumati bani cu acest aranjament, dar daca tot exista atata determinare pentru asemenea risipire si nu pentru lucruri serioase, atunci macar ar trebui tinut cont de logica textului legislativ!
Postat 28 Aprilie 2014, 21:13 de Fuel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON