URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 August 2015, 16:52

Oradea ieri, Oradea azi: Primul "SPA" din oraş a fost la "Butoiul de aur"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1891. Primul "SPA" şi o cafenea de lux

Pe 15 octombrie 1900, imediat după inaugurarea Teatrului, orădenii au avut parte de o a doua premieră. Acelaşi arhitect care a proiectat clădirea Teatrului, Rimanóczy Kálmán sr., inaugura peste drum Cafeneaua Royal şi, odată cu ea, o nouă aripă a Hotelului Crişul Repede.

Deschis în 1891, hotelul de pe malul Crişului era una dintre cele mai moderne clădiri ale oraşului: avea baie de cadă şi de aburi, un soi de SPA al zilelor noastre. La primul etaj, hotelul ce purta pe faţadă inscripţia "Rimanóczy Gőzfűrdő", adică "Baia de aburi Rimanóczy", avea un bazin mare şi mai multe bazine mici, cu acoperişuri în formă de scoică.

La cel de-al doilea etaj erau camere de oaspeţi, care s-au dovedit curând prea puţine, motiv pentru care în 1893 Rimanóczy a cumpărat şi casa vecină, în locul căreia a ridicat o nouă aripă, cu 25 de camere şi cafenea la parter. Întregul complex a fost construit în stil eclectic.

Pereţii cafenelei abundă în stucaturi reprezentând pahare, trandafiri, viori ori frunze, amintind puternic de cafeneaua New York din Budapesta, pe care Rimanóczy a vizitat-o de multe ori.

2015. De la Royal la un Butoi de aur

Având în faţă şi o grădină de vară, cafeneaua Royal şi-a câştigat printre orădeni faima unui local perfect pentru loisir. "La Cafeneaua Royal îşi dă întâlnire tot publicul select din Oradea. Concertează cea mai bună orchestră", arăta o reclamă a vremii.

Rimanóczy a cerut prin testament ca hotelul să intre în proprietatea oraşului şi să-i poarte întotdeauna numele, lucru ignorat de comunişti. Cafeneaua a devenit Restaurantul Oradea, şi acesta cu mare trecere de-a lungul veacurilor. Numeroşi musafiri de seamă ai oraşului, actori ori cântăreţi, au trecut pe aici şi şi-au lăsat iscălitura în cartea de onoare.

După 1989, clădirea a fost mult modificată, iar baia cu aburi a dispărut pentru totdeauna. Apoi, imobilul a intrat într-un con de umbră şi a ajuns într-o avansată stare de degradare.

În 2010, cumpărată între timp de afaceristul orădean Florin Panea, clădirea monument istoric a fost redeschisă parţial. Restaurantul de la parter, redenumit "Butoiul de aur", a fost restaurat şi apoi redeschis, la fel ca terasa veche de un secol. Nu şi-a regăsit şi aceeaşi faimă, dar probabil mai are răbdare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON