URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2015, 10:58

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui Iosif Vulcan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1865. Iosif Vulcan, avocatul iubitor de literatură

Pe 31 martie 1841, în satul bihorean Holod s-a născut unul dintre cei mai importanţi animatori culturali ai României, publicistul Iosif Vulcan. Fiu al preotului greco-catolic Nicolae Vulcan şi nepot al reputatului episcop-cărturar Samuil Vulcan, Iosif Vulcan a studiat la Gimnaziul Premonstratens din Oradea, azi Colegiul Mihai Eminescu.

La sfatul tatălui, s-a înscris la Facultatea de Drept din Budapesta, dar cariera de avocat nu l-a satisfăcut. Îndrăgea mai mult literatura, iar din studenţie a scris versuri. Primele producţii le-a publicat în revista Federaţiunea, patronată de Alexandru Roman, profesorul din Auşeu care a fost unul dintre primii dascăli care au predat în limba română în şcolile din Transilvania.

De-a lungul carierei literare, Vulcan s-a dovedit un scriitor important, lăsând în urma sa poezii, piese de teatru, o lucrare istorică, nuvele, romane şi traduceri. De asemenea, Iosif Vulcan a redactat, la Pesta, mai multe reviste de beletristrică. Cea mai răsunătoare a fost, fără doar şi poate, revista Familia, lansată în 1865, tot la Pesta. Descrisă ca "foaie beletristică şi enciclopedică cu ilustraţii", revista era dedicată oricărei familii iubitoare de limbă şi cultură românească.

2015. Un muzeu cât o viaţă

În februarie 1866, la redacţia Familia a ajuns, de la Cernăuţi, poezia "De-aş avea", semnată Mihai Eminovici. Iosif Vulcan a fost încântat şi a publicat-o, schimbând în Eminescu numele debutantului de doar 16 ani. Aşa a devenit bihoreanul naşul literar al celui mai mare poet român.

În 1880, Iosif Vulcan s-a mutat la Oradea, cu redacţia Familia cu tot. Oradea este oraşul în care Vulcan a şi murit, pe 8 septembrie 1907, fiind înmormântat în cimitirul Olosig. Ulterior, la dezafectarea cimitirului, locul său de veci a fost mutat în Cimitirul Municipal. Moştenirea lui s-a păstrat în oraşul de pe Crişul Repede.

Revista Familia continuă să apară lunar la Oradea şi chiar în acest an publicaţia, devenită un brand cultural al Bihorului, sărbătoreşte 150 de ani de existenţă. Iosif Vulcan are în Oradea şi un muzeu memorial, amenajat în casa în care a locuit, pe strada ce-i poartă numele, în imobil fiind păstrate piese din mobilierul original. În muzeu se găseşte şi colecţia Familia, dar şi volume din opera lui Vulcan, manuscrise şi alte documente care au aparţinut valorosului om de cultură. Fireşte, în muzeu este păstrat şi potretul întemeietorului revistei Familia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON