URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2015, 10:58

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui Iosif Vulcan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1865. Iosif Vulcan, avocatul iubitor de literatură

Pe 31 martie 1841, în satul bihorean Holod s-a născut unul dintre cei mai importanţi animatori culturali ai României, publicistul Iosif Vulcan. Fiu al preotului greco-catolic Nicolae Vulcan şi nepot al reputatului episcop-cărturar Samuil Vulcan, Iosif Vulcan a studiat la Gimnaziul Premonstratens din Oradea, azi Colegiul Mihai Eminescu.

La sfatul tatălui, s-a înscris la Facultatea de Drept din Budapesta, dar cariera de avocat nu l-a satisfăcut. Îndrăgea mai mult literatura, iar din studenţie a scris versuri. Primele producţii le-a publicat în revista Federaţiunea, patronată de Alexandru Roman, profesorul din Auşeu care a fost unul dintre primii dascăli care au predat în limba română în şcolile din Transilvania.

De-a lungul carierei literare, Vulcan s-a dovedit un scriitor important, lăsând în urma sa poezii, piese de teatru, o lucrare istorică, nuvele, romane şi traduceri. De asemenea, Iosif Vulcan a redactat, la Pesta, mai multe reviste de beletristrică. Cea mai răsunătoare a fost, fără doar şi poate, revista Familia, lansată în 1865, tot la Pesta. Descrisă ca "foaie beletristică şi enciclopedică cu ilustraţii", revista era dedicată oricărei familii iubitoare de limbă şi cultură românească.

2015. Un muzeu cât o viaţă

În februarie 1866, la redacţia Familia a ajuns, de la Cernăuţi, poezia "De-aş avea", semnată Mihai Eminovici. Iosif Vulcan a fost încântat şi a publicat-o, schimbând în Eminescu numele debutantului de doar 16 ani. Aşa a devenit bihoreanul naşul literar al celui mai mare poet român.

În 1880, Iosif Vulcan s-a mutat la Oradea, cu redacţia Familia cu tot. Oradea este oraşul în care Vulcan a şi murit, pe 8 septembrie 1907, fiind înmormântat în cimitirul Olosig. Ulterior, la dezafectarea cimitirului, locul său de veci a fost mutat în Cimitirul Municipal. Moştenirea lui s-a păstrat în oraşul de pe Crişul Repede.

Revista Familia continuă să apară lunar la Oradea şi chiar în acest an publicaţia, devenită un brand cultural al Bihorului, sărbătoreşte 150 de ani de existenţă. Iosif Vulcan are în Oradea şi un muzeu memorial, amenajat în casa în care a locuit, pe strada ce-i poartă numele, în imobil fiind păstrate piese din mobilierul original. În muzeu se găseşte şi colecţia Familia, dar şi volume din opera lui Vulcan, manuscrise şi alte documente care au aparţinut valorosului om de cultură. Fireşte, în muzeu este păstrat şi potretul întemeietorului revistei Familia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON