URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Septembrie 2015, 18:05

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria Palatului de Justiţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1898. Palatul judecătorilor

Pe 22 ianuarie 1868, descendenţii contelui Johann Maria Philipp Frimont, cel care a ridicat biserica, şcoala şi alte clădiri din satul Palota, au vândut Comitatului Bihor palatul Frimont din fosta Piaţă Szechenyi, azi Parcul Traian, din Oradea.

Palatul avea şi o grădină ca un mic parc dendrologic, pentru întreaga proprietate Comitatul plătind 50.000 florini. Planul autorităţilor era să construiască aici un tribunal, motiv pentru care palatul a şi fost rapid demolat.

Totuşi, noua construcţie a fost începută abia după mai bine de trei decenii, aşa că locul a fost folosit, când era nevoie, pentru amenajarea unui eşafod pentru execuţiile publice prin spânzurare.

În 1891, Imperiul Austro-Ungar a descentralizat sistemul de apel în procedura penală, aşa că la Oradea s-a creat o Curte Regală de Apel. Aceasta avea nevoie de un sediu pe măsură, drept urmare în 1895 a început, în sfârşit, construcţia palatului de justiţie.

Proiectat de inginerul Kiss Istvan şi executat de Guttman Jozsef şi Rendes Vilmos, imobilul a fost inaugurat pe 13 august 1898. Până la instaurarea regimului comunist, clădirea şi-a păstrat neîntrerupt funcţiunea de palat al justiţiei.

2015. Strălucirea de odinioară

Între 1951 şi 1959, în Palatul Justiţiei a funcţionat sediul regionalei Crişana a Partidului Comunist, iar din 1960 până în 1989 sediul Comitetului Judeţean Bihor al PCR.

În primul deceniu post-comunist, clădirea a găzduit Prefectura judeţului, dar în decembrie 1998 a trecut în administrarea Ministerului Justiţiei, aşa că aici s-au mutat Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea.

În timp, clădirea cu două etaje şi bogată în decoraţii arhitecturale s-a degradat semnificativ, aşa că în ianuarie 2013 Ministerul Justiţiei a comandat reabilitarea ei. Astăzi, şantierul se apropie de final, plasele de pe faţade fiind deja dezvelite.

Locul utilajelor a fost luat de pensule şi vopsele, restauratorii lucrând la ornamente, la statui şi la cele patru picturi murale în ulei descoperite în sala festivă, una reprezentând un arhanghel cu stema Oradiei, alta doi îngeri care încadrează stema Comitatului Bihorului, o a treia întruchipând Zeiţa Justiţiei, iar a patra un învăţat.

Lucrările au ca termen de finalizare luna ianuarie 2016, când aici vor reveni cele trei instanţe: Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON