URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2014, 17:33

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria celor două centrale de termoficare din oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1987. Un oraş, două CET-uri

Între anii 1963 şi 1966, în mandatul primarului Dregus Ernő, în zona vestică a Oradiei, care se contura ca zonă industrială, a început construcţia primei centrale electrice de termoficare din oraş (foto).

Liderii comunişti au decis construirea CET-ului nu neapărat spre binele orădenilor, ci pentru buna funcţionare a întreprinderilor din imediata vecinătate, Alumina şi Sinteza, care aveau mare nevoie în producţie de abur tehnologic.

Rând pe rând, majoritatea apartamentelor Oradiei au fost racordate la cele 196 de puncte termice ale centralei ce funcţiona pe bază de lignit.

Deşi centrala cu o putere de 250 MW asigura întregul necesar al oraşului, în 1987 a fost dată în folosinţă încă una, CET II, în capătul cartierului Nufărul, între Oradea şi Sânmartin.

În 2002, din cauza cheltuielilor prea mari pentru întreţinere, Guvernul şi Primăria au decis închiderea unei termocentrale, fiind aleasă cea de-a doua, chiar dacă cea de pe Calea Borşului era mai veche.

Dezavantajul centralei din Nufărul era că, pe lângă puterea mai mică de producţie (150 MW), nici nu atrăsese în jur alţi consumatori de energie, cum probabil speraseră autorităţile dinainte de 1989. 15 ani mai târziu s-a dovedit că termocentrala a fost în plus, lipsa ei nefiind resimţită de nimeni.

03-cet2_bihoreanul.jpg2014. Dezmembrată la fier vechi

Din 2002, CET II a rămas în patrimoniul companiei Termoelectrica şi a fost trecută în conservare. Cei 600 de angajaţi au fost trimişi în şomaj, fiind păstraţi doar 10 salariaţi pentru paza terenului în suprafaţă de 144 de hectare. Din acestea, 92 de hectare sunt ocupate cu haldele de şlam rămase în urma arderii lignitului în anii în care centrala a funcţionat, suprafaţă ce trebuie ecologizată.

De la închiderea CET II, Ministerul Finanţelor a scos-o la licitaţie de mai mult de zece ori, dar fără succes: nimeni n-a oferit preţul cerut, 51 milioane euro. Din 2008, Primăria a cerut Guvernului să-i fie transferată centrala cu terenuri cu tot, ca să ecologizeze haldele şi să transforme zona în parc industrial.

În 2012, premierul Victor Ponta a promis că va transfera CET-ul II Primăriei, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Drept urmare, la finele lunii mai, Consiliul Local Oradea a decis să se asocieze cu Electrocentrale Grup Bucureşti şi să negocieze direct cu Termoelectrica, societate aflată în lichidare judiciară. Electrocentrale Bucureşti va oferi 6,6 milioane euro, bani pe care urmează să îi recupereze din valorificarea fierului vechi, iar municipalitatea 1,5 milioane euro, bani în schimbul cărora va rămâne stăpână pe cele 144 hectare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
o simpla opinie
se pare ca informatia nu inseamna putere cet I nu poate asigura apa calda pentru incalzire pentru toata zona metropolitana oradea. pentru a trece de riul Peta are nevoie de pompe mari si puternice care costa mult.plus ca duce slamul la mai multi km( asta nu o mai spune nimeni-Santaul mic) Cet II singur cu jumatate din bani cheltuiri pina acum pe cet I poate asigura apa calda pentru incalzire si apa calda menajera pentru toata zona metropolitana Oradea. ce e mai trist e ca si primarul meu stie asta dar ce conteaza, decit sa dai de lucru la 750 de oameni in cet II in urmatori 20 de ani, mai bine ca peste tot in tara mea facem afaceri imobiliare ar mai fi de spus citeva lucruri dar ce folos se va demola cet II doar foarte trist cu respect Dan Alumina SA a fost Alumina Tabulara nimeni nu mai stie ca la Oradea sa produs. Sinteza Sa a intrat la apa la 15 % UAMT a mai ramas Ceva???? deci d-l primar slabi sfatuitori aveti- doar avocati si economisti, nici un constructor local asta e tot
Postat 30 Iunie 2014, 08:03 de Pitirici
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON