URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Iunie 2014, 17:33

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria celor două centrale de termoficare din oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1987. Un oraş, două CET-uri

Între anii 1963 şi 1966, în mandatul primarului Dregus Ernő, în zona vestică a Oradiei, care se contura ca zonă industrială, a început construcţia primei centrale electrice de termoficare din oraş (foto).

Liderii comunişti au decis construirea CET-ului nu neapărat spre binele orădenilor, ci pentru buna funcţionare a întreprinderilor din imediata vecinătate, Alumina şi Sinteza, care aveau mare nevoie în producţie de abur tehnologic.

Rând pe rând, majoritatea apartamentelor Oradiei au fost racordate la cele 196 de puncte termice ale centralei ce funcţiona pe bază de lignit.

Deşi centrala cu o putere de 250 MW asigura întregul necesar al oraşului, în 1987 a fost dată în folosinţă încă una, CET II, în capătul cartierului Nufărul, între Oradea şi Sânmartin.

În 2002, din cauza cheltuielilor prea mari pentru întreţinere, Guvernul şi Primăria au decis închiderea unei termocentrale, fiind aleasă cea de-a doua, chiar dacă cea de pe Calea Borşului era mai veche.

Dezavantajul centralei din Nufărul era că, pe lângă puterea mai mică de producţie (150 MW), nici nu atrăsese în jur alţi consumatori de energie, cum probabil speraseră autorităţile dinainte de 1989. 15 ani mai târziu s-a dovedit că termocentrala a fost în plus, lipsa ei nefiind resimţită de nimeni.

03-cet2_bihoreanul.jpg2014. Dezmembrată la fier vechi

Din 2002, CET II a rămas în patrimoniul companiei Termoelectrica şi a fost trecută în conservare. Cei 600 de angajaţi au fost trimişi în şomaj, fiind păstraţi doar 10 salariaţi pentru paza terenului în suprafaţă de 144 de hectare. Din acestea, 92 de hectare sunt ocupate cu haldele de şlam rămase în urma arderii lignitului în anii în care centrala a funcţionat, suprafaţă ce trebuie ecologizată.

De la închiderea CET II, Ministerul Finanţelor a scos-o la licitaţie de mai mult de zece ori, dar fără succes: nimeni n-a oferit preţul cerut, 51 milioane euro. Din 2008, Primăria a cerut Guvernului să-i fie transferată centrala cu terenuri cu tot, ca să ecologizeze haldele şi să transforme zona în parc industrial.

În 2012, premierul Victor Ponta a promis că va transfera CET-ul II Primăriei, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Drept urmare, la finele lunii mai, Consiliul Local Oradea a decis să se asocieze cu Electrocentrale Grup Bucureşti şi să negocieze direct cu Termoelectrica, societate aflată în lichidare judiciară. Electrocentrale Bucureşti va oferi 6,6 milioane euro, bani pe care urmează să îi recupereze din valorificarea fierului vechi, iar municipalitatea 1,5 milioane euro, bani în schimbul cărora va rămâne stăpână pe cele 144 hectare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
o simpla opinie
se pare ca informatia nu inseamna putere cet I nu poate asigura apa calda pentru incalzire pentru toata zona metropolitana oradea. pentru a trece de riul Peta are nevoie de pompe mari si puternice care costa mult.plus ca duce slamul la mai multi km( asta nu o mai spune nimeni-Santaul mic) Cet II singur cu jumatate din bani cheltuiri pina acum pe cet I poate asigura apa calda pentru incalzire si apa calda menajera pentru toata zona metropolitana Oradea. ce e mai trist e ca si primarul meu stie asta dar ce conteaza, decit sa dai de lucru la 750 de oameni in cet II in urmatori 20 de ani, mai bine ca peste tot in tara mea facem afaceri imobiliare ar mai fi de spus citeva lucruri dar ce folos se va demola cet II doar foarte trist cu respect Dan Alumina SA a fost Alumina Tabulara nimeni nu mai stie ca la Oradea sa produs. Sinteza Sa a intrat la apa la 15 % UAMT a mai ramas Ceva???? deci d-l primar slabi sfatuitori aveti- doar avocati si economisti, nici un constructor local asta e tot
Postat 30 Iunie 2014, 08:03 de Pitirici
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON