URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Octombrie 2015, 16:39

Oradea ieri, Oradea azi: Cum funcţiona prima uzină de apă din oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1875. Apă pentru Oradea

Una dintre nevoile stringente ale orădenilor era în secolul XIX asigurarea apei potabile. În cartea „Metamorfoza unui oraş - Oradea 1850-1940”, istoricul János Fleisz scrie că mai multe proiecte pentru alimentarea cu apă din fântâna Bóné, din zona actualei străzi B. Şt. Delavrancea au eşuat.

În 1883, dr. Kutiák Ágoston a propus construirea unei uzine de apă pe malul drept al Crişului Repede, lucrările începând în aprilie 1894 şi terminându-se în noiembrie 1894.

Uzina a început să funcţioneze la 1 ianuarie 1895, fiind aprovizionată cu apă subterană din valea Crişului, prin două fântâni principale şi două de probă. Stabilimentul avea un rezervor de apă de 2.200 metri cubi şi o staţie cu două pompe. Debitul maxim al celor patru fântâni era de 80 litri/secundă şi putea aproviziona 46.000 locuitori, edilii vremii luând în considerare un consum mediu de 75 l/persoană/zi.

În 1895, consumul total de apă a fost de 620.040 mc, adică o medie zilnică de 1.671 mc.

Întrucât oraşul s-a extins rapid în secolul XX, uzina de apă a trebuit dezvoltată. În apropierea ei, a fost construită o nouă uzină, care se aproviziona cu apă de la o adâncime de 6-7 metri şi a cărei calitate concura cu a celor mai curate ape de izvor.

2015. Apa în cifre

În 1908, reţeaua de apă a Oradiei avea o lungime de 90 kilometri, la ea fiind racordate 3.550 gospodării. Uzina asigura anual un consum între 200.000 şi 300.000 de metri cubi, ceea ce situa Oradea pe locul al treilea, după Budapesta şi Cluj, din acest punct de vedere. Consumul de apă a continuat să crească: dacă în 1904 era de 2 milioane mc, în 1912 a ajuns la 4,2 milioane!

Producţia medie în 1912 era de 11.578 mc/zi, iar consumul mediu era de 165 litri/persoană/zi. La sfârşitul aceluiaşi an, reţeaua de apeducte avea o lungime de 90.823 metri, la care erau racordate 16.451 robinete.

De-a lungul ultimului secol, reţeaua s-a extins, evident, neîncetat. Astăzi, Compania de Apă Oradea, care o administrează, are 7 staţii de captare-tratare-pompare apă potabilă în 5 uzine, 960 kilometri de reţele şi 37.200 branşamente.

În total, uzinele de apă din Oradea au o capacitate de 2.100 l/s, consumul mediu zilnic în 2014 fiind de 49.845 mc, iar cel total de 18.193.280 mc. CAO alimentează nu doar Oradea, ci şi numeroase localităţi din judeţ, livrând apă pentru 222.000 consumatori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON