URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Mai 2020, 19:06

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut cochetul cartier de vile din zona Armatei Române

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1910. Se extinde oraşul

La începutul secolului XX, marginea de sud a Oradiei era în zona străzii Sucevei, după care urmau terenuri libere şi câteva cazărmi militare. Oraşul era în plină dezvoltare, iar creşterea populaţiei reclama noi locuinţe. Pentru a răspunde cererii, în anul 1910 Primăria a parcelat un teren de circa 5 hectare aflat în proprietatea sa, pe strada Rulikowski (în prezent Armatei Române), pe partea stângă pe sensul de ieşire din oraş.

În zonă funcţiona, chiar la colţul cu strada Sucevei, Fabrica de Spirt aerian, iar lângă erau două cimitire. Peste drum se afla deja impunătoarea clădire a Şcolii Regale de Cadeţi (azi sediul Muzeului Ţării Crişurilor). Terenul, tăiat de la nord la sud în două părţi de o stradă, azi numită general Leonard Mociulschi, a fost împărţit în 32 de parcele, grupate în 6 cvartale, una fiind destinată Cazărmii Jandarmilor.

După ce a decis că în zonă urmau să se construiască doar vile, autoritatea locală a scos parcelele la licitaţie, cumpărătorii având termen de un an şi jumătate să-şi ridice locuinţa. Pe partea către strada principală, clădirile trebuiau să aibă minimum un etaj, iar în spate s-au acceptat şi case fără etaj.

2020. Cartier central

Noul mini-cartier a fost construit în timp scurt, între proprietari remarcându-se arhitecţii Starill Ferenc şi Guttman József, dar şi Rimanóczy Béla, fratele arhitectului Rimanóczy Kálmán.

În general, locuinţele de aici aparţineau unor familii din clasa de mijloc, cele mai frumoase, cu elemente secession şi cu mici grădini în faţă, fiind ridicate către strada Armatei Române.

Toate se văd şi în zilele noastre, împreună cu mai multe case interbelice. În anii 1960, pe terenul rezervat Cazărmii Jandarmilor a fost ridicată fabrica de textile Mioriţa, iar pe două parcele mai mici au apărut blocuri de apartamente. În prezent, puţine dintre clădirile cu etaj sunt reabilitate, iar doar una în curs de refacere.

Casele mici sunt majoritatea renovate, între ele remarcându-se câteva cu detalii secession stilizate şi art-deco, interbelice. Proprietarii s-au schimbat, iar unele dintre vile găzduiesc spaţii comerciale şi birouri. În apartamente şi case pot fi găsiţi locuitori de toate vârstele, iar curţile sunt fie deschise, fie înconjurate de pereţii interiori ai clădirilor. Dacă la început zona era una periferică, acum ea face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Clasa de mijloc pe naiba !?!
Judecători, ofițeri de grad înalt, medici de renume ai orașului, câțiva avocați-politicieni ... cam aceștia erau "locatarii" imobilelor de pe străzile principale, iar pe străzile secundare o mulțime de funcționari ai Statului și Autorităților vremurilor !?! Luați registrele din arhiva primăriei și veți vedea totul cu nume și prenume !?!
Postat 01 Iunie 2020, 09:34 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON