URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2020, 19:06

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut cochetul cartier de vile din zona Armatei Române

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1910. Se extinde oraşul

La începutul secolului XX, marginea de sud a Oradiei era în zona străzii Sucevei, după care urmau terenuri libere şi câteva cazărmi militare. Oraşul era în plină dezvoltare, iar creşterea populaţiei reclama noi locuinţe. Pentru a răspunde cererii, în anul 1910 Primăria a parcelat un teren de circa 5 hectare aflat în proprietatea sa, pe strada Rulikowski (în prezent Armatei Române), pe partea stângă pe sensul de ieşire din oraş.

În zonă funcţiona, chiar la colţul cu strada Sucevei, Fabrica de Spirt aerian, iar lângă erau două cimitire. Peste drum se afla deja impunătoarea clădire a Şcolii Regale de Cadeţi (azi sediul Muzeului Ţării Crişurilor). Terenul, tăiat de la nord la sud în două părţi de o stradă, azi numită general Leonard Mociulschi, a fost împărţit în 32 de parcele, grupate în 6 cvartale, una fiind destinată Cazărmii Jandarmilor.

După ce a decis că în zonă urmau să se construiască doar vile, autoritatea locală a scos parcelele la licitaţie, cumpărătorii având termen de un an şi jumătate să-şi ridice locuinţa. Pe partea către strada principală, clădirile trebuiau să aibă minimum un etaj, iar în spate s-au acceptat şi case fără etaj.

2020. Cartier central

Noul mini-cartier a fost construit în timp scurt, între proprietari remarcându-se arhitecţii Starill Ferenc şi Guttman József, dar şi Rimanóczy Béla, fratele arhitectului Rimanóczy Kálmán.

În general, locuinţele de aici aparţineau unor familii din clasa de mijloc, cele mai frumoase, cu elemente secession şi cu mici grădini în faţă, fiind ridicate către strada Armatei Române.

Toate se văd şi în zilele noastre, împreună cu mai multe case interbelice. În anii 1960, pe terenul rezervat Cazărmii Jandarmilor a fost ridicată fabrica de textile Mioriţa, iar pe două parcele mai mici au apărut blocuri de apartamente. În prezent, puţine dintre clădirile cu etaj sunt reabilitate, iar doar una în curs de refacere.

Casele mici sunt majoritatea renovate, între ele remarcându-se câteva cu detalii secession stilizate şi art-deco, interbelice. Proprietarii s-au schimbat, iar unele dintre vile găzduiesc spaţii comerciale şi birouri. În apartamente şi case pot fi găsiţi locuitori de toate vârstele, iar curţile sunt fie deschise, fie înconjurate de pereţii interiori ai clădirilor. Dacă la început zona era una periferică, acum ea face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Clasa de mijloc pe naiba !?!
Judecători, ofițeri de grad înalt, medici de renume ai orașului, câțiva avocați-politicieni ... cam aceștia erau "locatarii" imobilelor de pe străzile principale, iar pe străzile secundare o mulțime de funcționari ai Statului și Autorităților vremurilor !?! Luați registrele din arhiva primăriei și veți vedea totul cu nume și prenume !?!
Postat 01 Iunie 2020, 09:34 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON