1910. Se extinde oraşul
La începutul secolului XX, marginea de sud a Oradiei era în zona străzii Sucevei, după care urmau terenuri libere şi câteva cazărmi militare. Oraşul era în plină dezvoltare, iar creşterea populaţiei reclama noi locuinţe. Pentru a răspunde cererii, în anul 1910 Primăria a parcelat un teren de circa 5 hectare aflat în proprietatea sa, pe strada Rulikowski (în prezent Armatei Române), pe partea stângă pe sensul de ieşire din oraş.
În zonă funcţiona, chiar la colţul cu strada Sucevei, Fabrica de Spirt aerian, iar lângă erau două cimitire. Peste drum se afla deja impunătoarea clădire a Şcolii Regale de Cadeţi (azi sediul Muzeului Ţării Crişurilor). Terenul, tăiat de la nord la sud în două părţi de o stradă, azi numită general Leonard Mociulschi, a fost împărţit în 32 de parcele, grupate în 6 cvartale, una fiind destinată Cazărmii Jandarmilor.
După ce a decis că în zonă urmau să se construiască doar vile, autoritatea locală a scos parcelele la licitaţie, cumpărătorii având termen de un an şi jumătate să-şi ridice locuinţa. Pe partea către strada principală, clădirile trebuiau să aibă minimum un etaj, iar în spate s-au acceptat şi case fără etaj.
2020. Cartier central
Noul mini-cartier a fost construit în timp scurt, între proprietari remarcându-se arhitecţii Starill Ferenc şi Guttman József, dar şi Rimanóczy Béla, fratele arhitectului Rimanóczy Kálmán.
În general, locuinţele de aici aparţineau unor familii din clasa de mijloc, cele mai frumoase, cu elemente secession şi cu mici grădini în faţă, fiind ridicate către strada Armatei Române.
Toate se văd şi în zilele noastre, împreună cu mai multe case interbelice. În anii 1960, pe terenul rezervat Cazărmii Jandarmilor a fost ridicată fabrica de textile Mioriţa, iar pe două parcele mai mici au apărut blocuri de apartamente. În prezent, puţine dintre clădirile cu etaj sunt reabilitate, iar doar una în curs de refacere.
Casele mici sunt majoritatea renovate, între ele remarcându-se câteva cu detalii secession stilizate şi art-deco, interbelice. Proprietarii s-au schimbat, iar unele dintre vile găzduiesc spaţii comerciale şi birouri. În apartamente şi case pot fi găsiţi locuitori de toate vârstele, iar curţile sunt fie deschise, fie înconjurate de pereţii interiori ai clădirilor. Dacă la început zona era una periferică, acum ea face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.