URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Aprilie 2015, 16:05

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria Palatului Sztarill, un hotel cu o cafenea celebră pe vremuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1902. Un hotel cu o cafenea celebră

În 1902, lângă impozanta clădire a Teatrului orădean, Sztarill Ferenc, cunoscut ca unul dintre cei mai productivi arhitecţi din oraş şi coordonator al lucrărilor la Palatul Vulturul Negru, a început construirea unei case cu două etaje. În stil neogotic cu elemente secession, cu frontoane înalte şi contururi curbate, Palatul Sztarill avea la etaje apartamente de închiriat, iar la parter cafeneaua Emke, ce avea să devină preferata scriitorilor şi ziariştilor vremii.

Unul dintre clienţii fideli ai cafenelei a fost poetul Ady Endre, care a cunoscut-o aici pe Brüll Adel, orădeanca ce i-a devenit muză sub pseudonimul Léda.

În 1904, Sztarill a cerut permisiunea Primăriei să-şi mărească palatul, pe locul depozitului de decoruri pe care teatrul îl avea în vecinătate, urmând să construiască un depozit în altă parte a oraşului. Oferta sa a fost refuzată, aşa că arhitectul a extins clădirea doar în direcţia străzii Teatrului de azi.

Pe la 1930, Palatul Sztarill a fost transformat în hotel şi botezat Astoria. Câţiva ani mai târziu, al Doilea Război Mondial a dus la închiderea hotelului, iar încăperile de la etaj au redevenit apartamente. Cafeneaua a fost transformată în magazin de mercerie, iar apoi în spaţiu expoziţional.

2015. Cafenea cu „coroană”

În 1975, statul comunist a redeschis Hotelul Astoria, dar mobilierul secession original care umpluse hotelul şi cafeneaua a dispărut fără urme. În 1991, clădirea, ca şi altele din centrul istoric al Oradiei, a primit statutul de monument de arhitectură de categoria A, menit să-i asigure protecţie, iar 4 ani mai târziu, în mare secret, a fost privatizată dubios.

Presa vremii a scris că Fondul Proprietatea a vândut palatul la preţul unui apartament cu 4 camere, şi chiar că muncitorilor li s-a cerut să distrugă terasa fostei cafenele Emke cu barosul, numai ca să pară o ruină care nu valora mare lucru.

Cumpărătorii au fost fraţii Ioan şi Viorel Micula, care iniţial au transformat hotelul în sediu pentru propriile firme. În ultimul deceniu, proprietarii au comandat lucrări de reabilitare a faţadelor palatului, specialiştii reuşind să salveze în acest fel o parte din ornamentele originale.

În prezent, clădirea are un sistem de iluminat arhitectural menit să-i scoată în evidenţă frumuseţea, dar considerat de unii specialiştii prea opulent. Palatul găzduieşte acum Grand Hotel Astoria, iar la parter cafeneaua Emke a fost înlocuită cu Crown Pub, un restaurant cu pretenţii exclusiviste.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Domni cu sula-n straiţă !!!
... Grand Hotel Astoria ... Crown Pub ... Marie (cantina pentru nunţi) .......... ciocoi vechi şi noi !!!
Postat 07 Aprilie 2015, 19:09 de WinDos
pepsi
Micula? Doi escroci parveniti.
Postat 07 Aprilie 2015, 17:16 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON