Oradea ar putea să aibă un festival internaţional de film. Primii paşi concreţi în acest sens au fost făcuţi de asociaţia Oradea Theatre and Film, înfiinţată cu scopul de a promova cinematografia şi teatrul independent.
Pentru toţi
"Oraşul în sine ne-a motivat, Oradea fiind o poartă între atât de multe civilizaţii", a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, regizorul de teatru şi film Radu Vaida, directorul Oradea Film Festival (OFF), a cărui primă ediţie a fost programată în perioada 15-18 octombrie 2015.
În condiţiile în care cele şapte cinematografe care au existat în oraş au fost desfiinţate, iar deocamdată orădenii au posibilitatea să vadă doar filmele rulate în mall-uri, Oradea Film Festival ar însemna o extindere a orizontului cinematografic pentru spectatorii din oraşul de pe Criş.
Pentru a-l deosebi de alte evenimente similare, organizatorii au decis să-i asocieze conceptul "open for all". Mai exact, la OFF vor putea fi înscrise orice fel de producţii de ficţiune sau non-ficţiune realizate după 1 februarie 1915. "În mod normal la festivaluri se înscriu peliculele realizate în ultimul an, însă noi am decis să lăsăm pe toată lumea, cu producţii şi mai vechi. Am putea avea supriza ca la OFF să fie proiectate filme care rămase moştenire, care poate nu s-au văzut pe marile ecrane niciodată", a spus Radu Vaida.
Concept inedit
Conceptul "Open for all" mai este pus în practică doar de un festival din India, însă acolo nu sunt acceptate şi producţiile vechi. Ca atare, din acest punct de vedere, Oradea Film Festival poate fi considerat un proiect inedit.
Categoriile OFF sunt film de lung metraj ficţiune - orice creaţie care depăşeşte 50 minute; film de lung metraj documentar - orice creaţie non-ficţiune care depăşeşte 50 minute; film de scurt metraj ficţiune - orice creaţie care depăşeşte 60 de sec. dar nu mai mult de 50 min; film de scurt metraj documentar - orice creaţie non-ficţiune care depăşeşte 60 sec. dar nu mai mult de 50 min şi "Sub 60"" - orice creaţie care nu depăşeşte 60 de secunde.
Din echipa care se ocupă de organizarea OFF fac parte Radu Vaida (director al festivalului), Eugen Antal (manager de proiect), Vlad Alexandru Skrypnyk (coordonator marketing), Andrei Gliga (PR, coordonator participanţi şi voluntari), Alin Pinţa (coordonator înscrieri), Dan Petrica (asistent manager), Andrea Marcu (consiliere finanţări şi marketing), respectiv Codruţa Lipovan (consiliere juridică).
Nume importante
Echipa Oradea Film Festival a prezentat, marţi, în conferinţa de lansare a ineditului proiect şi o parte din membri juriului, mai exact pe cei din ţară. Juriul categoriei "ficţiune" va fi format din regizorul Radu Munteanu, care a semnat şapte lungmetraje precum şi reclame celebre, Dan Chişu şi George Mihăiţă. Documentarele vor fi, în schimb, jurizate de Copel Moscu, cel mai premiat regizor de non-ficţiune din ţară, Lucia Hossu Longin şi regizorul Radu Vaida.
La fiecare categorie se vor alături şi alţi doi membri ai juriului din străinătate. Organizatorii nu le-au dezvăluit numele deocamdată, până când aceştia nu-şi vor confirma prezenţa.
Echipa Oradea Film Festival a mai arătat că cele patru zile de proiecţii vor avea loc la Cinema Cortina din Oradea Shopping City, unul dintre primii parteneri ai proiectului, alături de Ramada Oradea. Totodată, organizatorii au anunţat că-şi doresc să facă evenimentul unul cât mai vizibil şi ofertant aşadar plănuiesc şi proiecţii de filme în locuri neconvenţionale precum la restaurant ori chiar la ştrand.
Pentru a putea transforma proiectul în realitate organizatorii au nevoie de mai mulţi parteneri, mai exact de sponsorizări. Cei care doresc să o facă pot să-i contacteze pe site-ul oficial oradeafilmfestival.ro, precum şi să contribuie direct în contul RO94 BTRL 0050 1205 7653 12xx, deschis la Banca Transilvania.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.