URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2018, 15:52

Oradea face party! Anul acesta, orădenilor li se pregătesc evenimente diverse şi bogate, în care se vor investi peste 4 milioane lei

Oradea face party! Anul acesta, orădenilor li se pregătesc evenimente diverse şi bogate, în care se vor investi peste 4 milioane lei DELICII LA LIBER. Între primele evenimente majore ale anului se numără o nouă ediţie a Street Food Festival, care va umple Piaţa Unirii cu arome îmbietoare, între 17 şi 20 mai
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii se pot pregăti de distracţie. Consiliul Local a aprobat luna aceasta creşterea bugetului alocat pentru organizarea de evenimente de la 3,2 milioane lei, cât a fost anul trecut, la 4,2 milioane lei. Banii vor fi investiţi în concerte şi festivaluri menite să acopere cât mai multe preferinţe.

"Dorim să îmbunătăţim evenimentele şi să le transformăm în nişte ancore care să atragă nu numai orădenii, ci şi pe turişti", spune Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR).  

Târg în piaţă

În calendarul pe 2018 figurează 33 de evenimente, unele cu alţi organizatori decât APTOR, dar co-finanţate de la bugetul local. Primul va fi Târgul de Paşte, pentru care au fost alocaţi 95.000 lei şi care se va desfăşura între 30 martie şi 8 aprilie în Piaţa Unirii, decorată cu iepuraşi şi ouă vopsite. Apoi, pe 20 aprilie, Ziua eliberării Oradiei va fi sărbătorită printr-un concert folcloric, finanţat cu 75.000 lei. Între 9 şi 13 mai, oraşul va găzdui o nouă ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus, APTOR contribuind cu 25.000 lei.

Câteva zile mai târziu, între 17 şi 20 mai, în Piaţa Unirii se va desfăşura unul dintre evenimentele preferate ale orădenilor, Street Food Festival, cu produse culinare delicioase, preparate de vendori din toată ţara, precum şi o serie de concerte, pentru acesta co-finanţarea fiind de 35.000 lei. Pe finalul aceleiaşi luni, între 25 şi 27 mai, orădenii vor fi invitaţi să descopere tradiţii şi bunătăţi gastronomice şi la Festivalul Culturii Slovace, în Cetate, eveniment sprijinit cu 40.000 lei.

Festival european

După ce prima ediţie s-a bucurat de succes, între 1 şi 3 iunie APTOR reeditează Kids Fest în Cetate, care va fi transformată într-un tărâm magic, cu jocuri şi personaje de poveste. Pentru acesta, alocarea este de 150.000 lei. Pe 9 iunie, municipalitatea va sprijini şi The Color Run, un maraton mai puţin obişnuit, în cadrul căruia alergătorii sunt stropiţi, pe traseu, cu prafuri colorate.

Între 20 şi 24 iunie, orădenii vor fi invitaţi la o nouă ediţie a festivalului European Music Open, care programează concerte în sală şi în aer liber, coordonate de tenorul orădean Alexandru Badea. Bugetul alocat este de 450.000 lei, iar la Oradea sunt aşteptaţi invitaţi de renume din muzica clasică.

Anul acesta, municipalitatea îi va sprijini cu sume mai mari şi pe organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau, festival apreciat mai ales de comunitatea maghiară. Pentru ediţia 2018, care se va desfăşura în perioada 22-24 iunie în Cetate, APTOR a mărit co-finanţarea de la 36.000 lei la 90.000 lei.

Filme şi jazz

O altă atracţie a verii va fi Festivalul Medieval al Cetăţii Oradea (6-8 iulie), pentru care s-a alocat un buget record de 450.000 lei şi unde vor veni cavaleri şi menestreli din ţară şi din străinătate. În august, orădenii vor fi chemaţi din nou la vizionări de film în aer liber, în Şanţul Cetăţii: Oradea Summer Film (3-26 august), Caravana TIFF (10-11 august) şi Caravana NexT (17-19 august).

Septembrie va fi o lună plină cu evenimente, între care un weekend evreiesc la Sinagoga Zion (1-2 septembrie), Festivalul Culturii Maghiare (14-16 septembrie) şi Sărbătoarea Recoltei (21-23 septembrie). De asemenea, în premieră, pe 10 şi 11 septembrie, APTOR îşi propune să aducă la Oradea o versiune mai mică a vestitului TIFF (Transilvania International Film Festival) din Cluj, detaliile evenimentului urmând să fie stabilite.

Mihai Jurca, președintele APTORÎn plus, între 14 şi 16 septembrie, Sinagoga Zion va găzdui prima ediţie a Oradea Jazz Festival. "I-am contactat pe organizatorii cunoscutului festival de la Gărâna (judeţul Caraş-Severin – n.r.). Au experienţă şi ne-ar putea ajuta să aducem invitaţi de renume internaţional", spune Mihai Jurca (foto).

Toamna cea mare

Cel mai aşteptat eveniment al anului, Toamna Orădeană, se va desfăşura după formula de succes din 2017, între 5 şi 8 octombrie, concomitent în Piaţa Unirii şi în Cetate. "Nu pot dezvălui de pe acum invitaţii. Pot să spun, însă, că pe tot parcursul anului ne dorim să aducem la Oradea cei mai de succes artişti români", zice şeful APTOR, care a cerut şi primit pentru Toamna Orădeană un buget mai mare cu 150.000 lei faţă de anul trecut, adică 600.000 lei.

La finalul lunii noiembrie este programat un concert folcloric de amploare dedicat Zilei Naţionale, al cărui buget este de 150.000 lei. În ultima lună a anului, orădenii vor fi invitaţi la Târgul de Crăciun, care se anunţă şi el mai bogat, având alocat un buget de 750.000 lei, plus alţi 100.000 lei pentru concertul şi artificiile de Revelion.

Resursele sunt, deci, mai generoase. La fel, tot mai mari sunt şi aşteptările orădenilor care vor să-şi "coloreze" anul cu petreceri de ţinut minte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ANCORAȚII LUI BOLOJAN
Vendori ? În dex nu figurează acest cuvânt! Mă intreb dacă l-a lansat DIGI-stul specialist în turism sau jurnalista S.C. ?
Postat 28 Februarie 2018, 21:39 de TDS
"Pâine și circ"
Țin minte cum după instalarea bolovanului in funcție, acesta a tăiat la sânge tot ce înseamnă distractii, festivaluri și tarabe. Acum aruncă cu bani da' taie abonamentele pensionarilor și mărește taxe și impozite! Thanks, but NO Thanks!
Postat 28 Februarie 2018, 18:59 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON