URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2021, 11:24

Oradea ar putea scăpa în curând de extra-restricţii. În Bihor s-au înregistrat încă 10 decese

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instituţia Prefectului şi DSP Bihor au transmis, luni dimineaţa, cele mai recente date privind evoluţia pandemiei Covid-19 în judeţ, arătând, între altele, că în spitalele şi secţiile dedicate tratării bolnavilor cu SARS-CoV-2 s-au înregistrat încă 10 decese.

De asemenea, merită subliniat că incidenţa cazurilor în Oradea este în continuă scădere, ajungând luni în prima parte a zilei la 3,71 îmbolnăviri la mia de locuitori. Amintim că, atunci când incidenţa va fi mai mică de 3,5, se va decide ridicarea restricţiilor din weekend, dar se vor putea redeschide şi sălile de sport, potrivit legii. 

Rată mică de pozitivare

Potrivit informării oficiale, de duminică dimineaţa până luni dimineaţa, au fost prelucrate 349 de teste (mult mai puţine decât într-o zi obişnuită a săptămânii) în urma cărora au fost identificate 25 de noi îmbolnăviri, ceea ce înseamnă totuşi o rată scăzută de pozitivare, de circa 7%. 

În total, de la debutul pandemiei, în Bihor au fost identificate 28.164 de cazuri, dintre care au fost declarate vindecate 25.592. S-au înregistrat, din păcate, şi 1.248 de decese.

Dintre bolnavii de Covid-19, 61 sunt în stare gravă, fiind îngrijiţi pe secţii ATI de la Spitalul Municipal, Spitalul Judeţean şi Spitalul Pelican. 

Oradea, aproape de 3,5

Luni dimineaţa, în Bihor sunt 1.324 de cazuri active de infecţie cu SARS-CoV-2, mai arată autorităţile. Dintre acestea, nu mai puţin de 837 sunt în municipiul reşedinţă de judeţ. În Oradea rata de incidenţă a continuat să scadă în ultimele câteva zile, ajungând cel mai recent la 3,71 cazuri noi Covid-19 la mia de locuitori. 

Dacă incidenţa va coborî sub 3,5, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor se va întruni şi va stabili ridicarea restricţiilor suplimentare impuse pentru evitarea răspândirii Covid-19. Este vorba despre restricţiile din weekend (magazine închise la ora 18, carantină de la ora 20), dar şi despre restricţiile privind sălile de sport, care astfel ar putea fi redeschise, potrivit normelor în vigoare. 

Pe de altă parte, în alte UAT-uri din Bihor incidenţa continuă să fie ridicată: Şinteu (9,32), Sântandrei (5,99), Toboliu (5,09), Sânnicolau Român (4,59), Cetariu (4,18), Rieni (4,18), Spinuş (4,16). 

Peste 52.000 de bihoreni imunizaţi

În ceea ce priveşte campania de vaccinare, şi în ultimele 24 de ore, mai mulţi bihoreni au primit o doză de vaccin (1.681 de persoane). În total, de la debutul campaniei, au fost imunizate - deci au primit ambele doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca – 52.525 de persoane. 

În total au fost administrate 136.728 de doze în Bihor şi s-au înregistrat 53 de reacţii adverse. 

Şi duminică, poliţiştii şi jandarmii au aplicat sancţiuni pentru încălcarea legilor anti-Covid, mai precis 67 de amenzi în valoare totală 24.750 de lei. De asemenea, au fost date şi 44 de avertismente scrise. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON