URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Mai 2018, 16:22

Oradea, a doua casă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De doi ani, de când fratele meu a început studiile la Universitatea din Oradea şi mi-a povestit cu sclipiri în ochi despre acest loc minunat, Oradea a devenit visul meu. De la 700 kilometri distanţă, din locul meu natal din Basarabia, îmi imaginam cum o să explorez oraşul.

Învăţată de mică să-mi ating scopurile, în toamnă am ajuns la Oradea, ca studentă dornică să-mi fac familia mândră. Primele zile n-au fost deloc uşoare, mă stăpânea dorul de casă şi de părinţi. Noroc cu fratele meu, care m-a îmbrăţişat şi m-a încurajat...

Încetişor, m-am acomodat. M-a ajutat mult căldura orădenilor pe care i-am cunoscut. Profesorii, de asemenea, au ştiut să-mi spună vorba bună de care am avut nevoie. Străinii de atunci mi-au devenit prieteni. În doar câteva luni, Oradea a devenit pentru mine oraşul de care nu cred că aş putea să mă mai despart. Oraşul meu de vis! Bisericile mari şi mici, multiculturalismul, pietonala cu buticuri şi cafenele, Piaţa Unirii, palatele ca nişte perle, toate m-au cucerit.

Unul din puţinele puncte slabe găsite la Oradea este numărul mare de fumători. Dacă la mine acasă este o rușine ca o doamnă să fumeze, aici pare ceva normal. Încă mă acomodez cu asta...

România i-a susținut mereu pe frații de peste Prut, în special pe studenți. Ca basarabeancă, eu mă bucur de studii fără taxă, de o bursă de 65 euro și de cămin gratuit. Mai mult, la a doua facultate pe care o urmez plătesc doar jumătate din taxă, iar pentru implicarea activă în cadrul Asociației Studenților și Elevilor Basarabeni şi în diverse alte evenimente primesc o bursă de performanță ocazională. Adunând şi bursa de merit pentru note bune, rezultă ceva mai mult decât un salariu mediu în Republica Moldova. Tocmai de aceea, tinerii pleacă din Moldova şi nu se mai întorc.

Chiar dacă Oradea m-a cucerit rapid, a existat un moment în care, din interiorul meu, am aflat răspunsul căutat. Eram pe dealul Ciuperca şi admiram în linişte măreţia oraşului. Am închis ochii şi adierea de vânt mi-a spus: aici e locul tău, eşti acasă!

Mihaela Furculiţă
Studentă la Jurnalism

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
.
bun venit. Asteptam si prietenii tai si pe cat mai multi
Postat 28 Mai 2018, 23:25 de David
Alcor
ORADEA MARE. IN REST LUMEA POATE SĂ ZICĂ CE VREA.
Postat 28 Mai 2018, 20:49 de Sandu1201
@ sandu1201
Se vede la comentariile tale ce cultura ai. ... Asta ti-e cultura de debretin cu care te lauzi.
Postat 28 Mai 2018, 19:54 de Alcor
Alcor
Am fost si la Debrecen. Te iau cu mine daca vrei. Dar Debrecen nu e o cultura pt tine, tu esti mai aproape de Vasului, BÂRLAD
Postat 28 Mai 2018, 14:32 de Sandu1201
CrisDumi
La care peron vrei??
Postat 28 Mai 2018, 14:30 de Sandu1201
Re: sandu1201
Ca tembel de serviciu la comentarii, n-ar fi rău să te muți pe peron în gară, că sunt tomberoane destule pentru cei ca tine, ca să-i întâmpini pe prietenii celui la care slugărești.
Postat 28 Mai 2018, 13:41 de CrisDumi
@ sandu
Nu trimite tu pe nimeni nicaieri. Nu mai bine te duci tu la debretin ?
Postat 28 Mai 2018, 01:28 de Alcor
90-60-90
Nu e advertorial, deci trebuie sa fie o poveste reala...limba e cam de lemn,dar placuta.Adica provoaca placere, nu e participiu.Si totul se datoreaza unei singure persoane, providentiale...
Postat 27 Mai 2018, 22:14 de excalibur
Alcor
EA sigur nu a venit pt tine. ORADEA E FRUMOASA. Dar dacă îți plac moldovencele ți-ai putea găsi fericirea la BÂRLAD. ORADEA nu prea iti place.
Postat 27 Mai 2018, 22:10 de Sandu1201
Asa da
Welcome home, baby ! :)
Postat 27 Mai 2018, 20:48 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON