URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Februarie 2015, 08:12

Ora de religie, opţională în şcoli. Părinţii trebuie să depună cerere până pe 6 martie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Părinţii trebuie să depună, până pe 6 martie 2015, o cerere prin care să solicite participarea copilului la ora de Religie în anul şcolar în curs. Aşa a anunţat Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei.

În lipsa acestei solicitări scrise, copilul nu va mai studia disciplina Religie în acest semestru, scrie adevarul.ro. Solicitarea oficialilor de la minister vine ca urmare a sentinţei Curţii Constituţionale de la sfârşitul anului trecut.

"În acest moment, am solicitat inspectoratelor şcolare, printr-o adresă, să informeze părinţii că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, aşa cum spune decizia Curţii Constituţionale", a spus Preoteasa.

Această soluţie este provizorie, a mai subliniat subsecretarul de stat, care a adăugat că procedura definitivă va fi stabilită în funcţie de răspunsul Parlamentului care urmează să schimbe Legea Educaţiei.

"Suntem în aşteptarea unei decizii a Parlamentului, care va spune cum se reformulează prevederile Legii Educaţiei, incriminată de decizia de neconstituţionalitate şi Ministerul Educaţiei va pune în practică aceste prevederi", potrivit oficialului.

La sfârşitul lunii ianuarie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara că hotărârea Curţii Constiuţionale prin care s-a declarat neconstituională obligativitatea elevilor şi a părinţilor de a face cerere pentru a nu participa la orele de religie, materia devenind una facultativă, nu se va pune în practică până la sfârşitul anului şcolar în curs.

"Hotărârea Curţii Constituţionale intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial, dar nu poate produce efecte retroactiv. Din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educaţiei şi pentru şcoli şi opţionale pentru elevi. Deci, în noul an şcolar, elevii vor trebui să facă opţiuni cu privire la participarea la orele de religie. Diferenţa faţă de anul trecut este că atunci au făcut opţiuni în care au precizat în mod expres cei care nu vor să facă religia, iar de anul viitor vor face opţiuni cei care vor să facă religia", a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Mihai Sorin Cîmpeanu.

Reacţia ministrului Educaţiei venea imediat după ce fusese publicată motivarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea obligaţiei elevilor sau părinţilor de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie.

Curtea Consituţională (CC) a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

Mai mult, săptămâna trecută ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţa că este de acord cu propunerea Patriarhiei ca cererea de participare la ora de Religie pe care o vor depune elevii să fie valabilă pentru un întreg ciclu de învăţământ, nu doar pentru un an, aşa cum reiese din decizia Curţii Constituţionale.

"Susţinem ideea să se facă cerere pentru participarea la ora de Religie o singură dată pe ciclu, primar, gimnazial liceal, cu excepţia acestui an, când se impun măsuri tranzitorii", a declarat ministrul Educaţiei. Declaraţia ministrului venea în contextul în care Patriarhia a trimis Camerei Deputaţilor, la începutul lunii, o propunere de schimbare a Legii Educaţiei astfel încât solicitarea de participare la ora de Religie întocmită de elevi să fie valabilă pe toată perioada de şcolarizare, nu doar pentru un an, ceea ce înseamnă că tinerii care se răzgândesc între timp vor fi nevoiţi să depună cerere de retragere de la ora de Religie, ceea ce Curtea Constituţională a hotărât deja că este neconstituţional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON