URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Aprilie 2015, 13:12

Operă cu o capodoperă: melomanii se vor putea delecta cu Trubadurul lui Verdi în interpretarea unor solişti din ţară şi din Italia

Operă cu o capodoperă: melomanii se vor putea delecta cu Trubadurul lui Verdi în interpretarea unor solişti din ţară şi din Italia UN TENOR... FORTE. Rolul principal, cel al lui Manrico, va fi interpretat de tânărul tenor italian Angelo Forte, pe care orădenii l-au mai văzut în toamna anului trecut (foto) în Aida aceluiaşi nemuritor Giuseppe Verdi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii au prins gustul operei şi par să-şi dorească tot mai multe astfel de spectacole.

După ce în toamna anului trecut au umplut sala mare a Teatrului Regina Maria pentru a asista la monumentala Aida a lui Giuseppe Verdi, melomanii sunt invitaţi la asiste la Trubadurul aceluiaşi uriaş compozitor. Şi de această dată, organizatorii aduc pe scenă solişti de seamă din ţară şi din Italia.

Operă cu repetiţie

Pe 19 ianuarie 1853, la Teatrul roman Apollo avea loc premiera operei Trubadurul (Il Trovatore), compusă de Giuseppe Verdi după un libret scris de Salvatore Cammarano, care s-a inspirat din drama omonimă a lui Antonio Garcia Gutierrez. În timp, Il Trovatore a ajuns celebră, fiind considerată unul dintre reperele creaţiilor lirice la nivel internaţional.

La 162 de ani de la premieră, opera verdiană e adusă la Oradea de Asociaţia Culturală Opera Vox din Cluj, care a mai organizat în ultimii ani spectacole de acest gen pe scena orădeană, cel mai recent fiind cu Aida, tot a lui Verdi. Reprezentaţia s-a desfăşurat cu sala plină, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea organizat de Teatrul Regina Maria.

"În prima parte a anului am fost plecaţi în turneu prin Germania, Austria şi Elveţia, deci nu era neapărat în plan un spectacol şi la Oradea. Am primit, însă, numeroase mesaje şi cereri din partea spectatorilor de aici şi am decis să fixăm o dată pentru a-l juca", explică Ioan Vrăsmaş (foto), preşedintele Operei Vox.

Blestemul lui Manrico

Operă în patru acte, Trubadurul prezintă o întortocheată poveste spaniolă de secol XV despre dragostea dintre Manrico, artist şi în acelaşi timp ofiţer al prinţului Urgel, şi Leonora, o tânără contesă. Într-o vreme a incompatibilităţii între nobilime şi simplii gitani (or Manrico era bănuit că este fiul ţigăncii Azucena), cei doi înfruntă o mulţime de obstacole. Manrico pare să aibă un destin blestemat, căci, fără să ştie că acesta este chiar fratele său, se luptă pentru inima Leonorei cu Contele de Luna.

Şi de această dată, Opera Vox realizează spectacolul atât cu solişti din ţară, cât şi din străinătate. Rolul principal, cel al lui Manrico, e interpretat de tenorul italian Angelo Forte, iar al Contelui de Luna de conaţionalul său, baritonul Alfio Grasso, ambii fiind protagonişti şi în Aida de anul trecut, Leonora fiind jucată de soprana Silvia Sorina Munteanu, de la Opera Naţională din Bucureşti. "Este singura persoană care interpretează acum, într-un mod onorabil, rolul Leonorei", spune basul Ioan Vrăsmaş, care îl va întruchipa pe Ferrando, căpitan al Contelui de Luna.

În spectacol apar şi Andrada Ioana Roşu, de la Opera Naţională de Cluj (mezzosoprană, în rolul Azucenei), Mányoki Mária, de la Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca (soprană - rolul damei Ines), respectiv tenorul sud-coreean Woo Seongwo, în rolul lui Ruiz, un soldat din compania lui Manrico.

Dedicat episcopului

Soliştii vor fi acompaniaţi de un cor şi o orchestră formate din muzicieni de la instituţiile de cultură din Cluj (Opera Română şi Filarmonica Transilvania), astfel încât la spectacol vor contribui în total aproape 100 de artişti. Dirijor va fi elveţianul Salvatore Cicero, iar regia artistică îi aparţine lui Horia Ballint.

Spectacolul Trubadurul e programat pe 28 aprilie de la ora 19, pe scena Teatrului Regina Maria, care va căpăta, graţie decorurilor speciale, aerul Spaniei secolului XV. Organizatorii au ales să dedice evenimentul episcopului greco-catolic Virgil Bercea. "Este un semn de recunoştinţă faţă de înaltul prelat, care apreciază şi se implică în acţiuni cultural-artistice, sprijinind şi spectacolele noastre de operă", spune Ioan Vrăsmaş.

Biletele s-au pus în vânzare la agenţia Teatrului Regina Maria la preţuri între 40 şi 70 lei, în funcţie de locul în sală, organizatorii estimând, după ce orădenii au dovedit deja cât de mult iubesc opera, că şi de această dată se va juca cu casa închisă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Iar?
Iar Horia Ballint? Iar artisti italieni de valoare incerta?
Postat 25 Aprilie 2015, 13:37 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON