URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iunie 2021, 10:36

ONG-urile ecologiste din Bihor atrag finanţări pentru ariile protejate. Proiecte de peste 100.000 de lei pentru zonele şi speciile ocrotite de lege (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei asociaţii ecologiste din Bihor vor derula, în următoarele luni, patru proiecte în favoarea ariilor protejate din judeţ, finanţate de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

Împreună, ONG-urile au atras peste 100.000 de lei, bani care vor fi folosiţi în amenajări de poteci tematice, puncte de belvedere, ateliere pentru elevi şi alte activităţi derulate în mai multe zone ocrotite.

Pentru racul bihorean

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă din Bihor a obţinut finanţare pentru două proiecte. Unul dintre ele, „Pădurea Craiului – casa racului bihorean”, are în atenţie specia endemică recent descoperită (Austropotamobius bihariensis).

Racul bihorean este prima specie de rac descrisă în Europa după mai bine de 100 de ani, pe baza evidenţelor moleculare şi morfologice. Specialistul care a documentat-o este dr. Lucian Pârvulescu,  conferențiar la Universitatea de Vest din Timișoara, care a stabili că arealul racului este strict limitat la vestul Munților Apuseni, ocupând afluenți ai Crișurilor. Descrisă recent, în 2019, această specie endemică nu este încă protejată de lege, motiv pentru care CAPDD vrea să o aducă în atenţia publicului.

În cadrul proiectului, se va amenaja o potecă tematică pe Valea Dâlbii din Căbești, unde curioşii vor putea afla detalii despre racul bihorean. De asemenea, ONG-ul va elabora un plan de dezvoltare a turismului responsabil în zonă, bazat pe valorificarea patrimoniului natural al zonei, cu accent pe protejarea biodiversității locale, avându-se în vedere dezvoltarea de poteci tematice, trasee de turism, cicloturism și alergare montană.

De asemenea, descoperitorul speciei, dr. Lucian Pârvulescu, va fi mentor pentru cinci studenţi ai Facultăţii de Protecţia Mediului, care vor participa, alături de doi profesori, la un seminar practic, în teren.

Proiectul are un buget total de 26.010 lei, din care 23.300 lei este suma asigurată de finanţator, perioada de implementare fiind între lunile mai şi septembrie 2021.

„Departe de oraş”

Al doilea proiect derulat de CAPDD în acest program, „Pădurea Craiului – primii pași departe de oraș”, vizează infrastructura de vizitare a acestei destinaţii.

Pe traseul Circuitul Cheilor Cuţilor (comuna Roşia), va fi amenajată o potecă educativă, unde turiştii vor afla ce este carstul şi care este importanța lui, impactul antropic asupra carstului, specii de animale și impactul antropic asupra lor, reguli de conduită într-o arie naturală protejată.

Tot pe Valea Cuţilor, vor fi amplasate şase panouri la Piatra Lată, peștera Spartă, peștera Vacii, peștera care Cântă, peștera Calului, punctul de belvedere Stanu Gorgoiat, precum și un panou informativ panoramic. În plus, va fi amenajat un punct de belvedere în Cheile Cuţilor, care va oferi o perspectivă inedită atât asupra noului traseu de via ferrata din zonă, cât şi asupra unei părţi din comuna Roşia, iar în apropierea peşterilor Meziad şi Farcu, aflate în apropiere, vor fi amplasate jocuri educative interactive, pe teme de protecţia naturii.

ONG-ul va reface şi poteca tematică „Nici o urmă”, din Defileul Crișului Repede, care face legătura între Vadu Crișului și peștera Vadu Crișului, unde vor fi amplasate iar 6 panouri informative cu reguli de conduită în natură.

În valoare de 46.900 de lei, proiectul se va închide pe 15 octombrie.

Împreună pentru ape şi peşti

Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a obţinut la rându-i o finanţare de 27.902 lei (din care 5.607 lei reprezintă contribuţie proprie), pentru un proiect intitulat „Împreună pentru ape şi peşti”.

„Proiectul are ca scop implicarea a minim 150 de elevi de la Şcoala Gimnazială Szacsvay Imre în Sărbătorirea Zilei Internaționale a Mediului, prin susținerea unor prezentări tematice și concursuri on-line, realizarea, întreținerea, degajarea și creșterea atractivității a minim patru trasee și poteci tematice în ariile naturale protejate Valea Iadului, Munții Trascău și Bistrița Aurie, incluzând o tabără de voluntariat în ROSCI0262 Valea Iadei”, a transmis Marcus Drimbea, managerul de proiect.

De asemenea, vor fi reparate 4 panouri informative distruse de intemperii și de lucrările de reabilitare a drumului de legătură dintre satul de vacanță Coada Lacului și Stâna de Vale, iar două trasee turistice din situl Natura 2000 Valea Iadei, blocate încă de arborii căzuți în urma furtunii din septembrie 2017, urmează să fie degajate, pentru a putea face posibilă vizitarea lor.

Observatoare pentru păsări

Tot elevii îi are în atenţie şi Ecotop Oradea, în proiectul „Călătorind prin arii protejate în judeţul Bihor”. Pentru a creşte gradul de implicare al copiilor şi tinerilor din comunităţile de pe teritoriul siturilor Natura 2000 din județul Bihor în activități de promovare a ariilor protejate, ONG-ul va folosi arta fotografică şi activităţi de educaţie nonformală.

În parteneriat cu CAPDD Bihor, Aqua Crisius şi Palatul Copiilor Oradea, Ecotop îi provoacă pe elevii bihoreni să realizeze scurt-metraje de prezentare a unei arii protejate. Concursul se adresează şcolarilor de gimnaziu, care trebuie să se grupeze în echipe de câte trei şi să fie coordonaţi de un profesor.

De asemenea, Ecotop va reamenaja poteca tematică Lacul Cicoş, va monitoriza biodiversitatea din siturile Natura 2000 care au fost în administrarea organizației, va realiza un joc tematic de tip Quiz online, pe tema siturilor Natura 2000 din Săcueni, Betfia, Muntele Șes, Pădurea Craiului și Valea Iadei.

Totodată, două observatoare pentru păsări vor fi amplasate la cele două capete ale potecii tematice de la Lacul Cicoș. Proiectul se va închide în 15 octombrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON