URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2022, 16:30

One Billion Rising: Zeci de oameni au dansat, în centrul Oradiei, dorind să dea un mesaj împotriva violenței în familie (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fiecare două minute, undeva în lume, o femeie este lovită. Violența în familie este mult mai răspândită decât am vrea să credem și trebuie combătută.

Tocmai de aceea, câteva zeci de femei din Oradea, dar și doi-trei bărbați mai curajoși, au dansat, duminică la prânz, în Piața Unirii, trăgând un semnal de alarmă vizavi de necesitatea de a proteja femeile, dar nu numai, de agresiuni.

Partea întunecată a lumii

Evenimentul s-a intitulat „One Billion Rising” (Un miliard se înalță) și s-a desfășurat pentru al treilea an la Oradea, la inițiativa instructoarei de dans Szabó Andrea și a antrenoarei de yoga Renata Coznici. În lume, flashmob-uri similare au loc încă din 2012, când scriitoarea Eve Ensler, care a fost abuzată în copilărie de către tatăl ei, a vrut să mobilizeze prin dans cel puțin un miliard de persoane. Numărul nu este întâmplător ales: estimările arată că, într-un an, în lume, un miliard de persoane sunt abuzate fizic, sexual sau mental.

„Primăvara a sosit din nou. Primăvara totul reînvie, copacii înfloresc, tufele se colorează și natura își intensifică culorile. (...) Dar există persoane care nu pot trăi această minune. De aceea suntem astăzi aici, să vedem și această latură a lumii. Unde nu există iubire, ci doar supraviețuire, reprimare și abuz la ordinea zilei. Unde nu există culori, doar nuanțe de gri. Unde lumina este umbrită de întuneric. Unde copilul este abuzat, tânăra fată este molestată, iar femeia umilită sau bătută. Se poate întâmpla săptămânal sau chiar zi de zi, poate fi verbală sau fizică”, au spus cele două organizatoare, în limba maghiară și în română.

Totodată, Ileana Pușcaș, asistentă socială la Fundația Lampas a Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, ONG care ajută victimele violenței în familie, a explicat că părăsirea unei relații toxice este foarte grea. „Este foarte important să fim alături de aceste persoane, pentru că este foarte greu să iasă din relația în care sunt, au nevoie de foarte mult curaj, încearcă de multe ori până reușesc să iasă”, a explicat specialista. Totodată, ea a punctat că aceste victime nu sunt obligatoriu femei, ci pot fi și bărbați. De altfel, fundația are acum în grijă un bărbat bătut de copilul său.

Să rupem lanțul!

Îmbrăcate cu tricouri albe, pe care le-au luat peste haine mai groase, temperaturile în Oradea fiind încă scăzute, aproximativ 50 de femei au început apoi să danseze în Piața Unirii.

Melodia este aceeași care se folosește în lumea întreagă la aceste evenimente, „Break the Chain” (Să rupem lanțul), la fel cum coregrafia este aceeași pe care oameni din lumea întreagă o dansează. Apoi, cu cântecul „Imagine” al lui John Lennon în fundal, ele s-au prins de mâini, demonstrând că sunt împreună în această luptă împotriva violenței.

Merită menționat că, în timp ce majoritatea participanților la acest moment de dans au fost femei, printre ele s-au integrat și câțiva soți, tați sau iubiți, dornici să demonstreze că și ei condamnă abuzurile, de orice fel ar fi ele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON