URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2020, 16:09

Omagiu eroilor Revoluţiei, la Oradea. La eveniment au fost prezenţi doar revoluționari, oficialităţi şi militari (FOTO / VIDEO)

Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii a fost sărbătorită, marţi, în Cimitirul Municipal, printr-o ceremonie militară care a avut loc la mormintele celor trei soldaţi orădeni care şi-au pierdut vieţile la Revoluţia din 1989. 

Audienţa a fost formată doar din oficialităţi, militari, preoţi şi reprezentanţi ai Asociației Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei. Toţi participanţii au respectat regulile impuse de pandemia de coronavirus, purtând măşti de protecţie și respectând distanțarea. 

Evenimentul a început cu intonarea imnului național de către fanfara Şcolii de pregătire a agenţilor poliţiei de frontieră şi cu o slujbă religioasă oficiată de preotul militar al Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă, lângă mormintele sublocotenenţilor post-mortem Marius Cosma (19 ani, găsit împuşcat în cap la Arad pe 24 decembrie 1989), Adrian Victor Puşcău (19 ani, împuşcat la Arad pe 23 decembrie 1989) şi Adrian Dorin Danşe (19 ani, împuşcat în gât pe 24 decembrie 1989 la Bucureşti).

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a relatat pe scurt cele mai importante evenimente din decembrie 1989, subliniind la final că nici acum vinovaţii nu au fost pedepsiţi pentru uciderea în masă a românilor nevinovaţi. "Mistificarea adevărului face ca nici în ziua de azi cei vinovaţi de cele întâmplate să nu fie traşi la răspundere. Decembrie 1989 reprezintă punctul de pornire spre o societate liberă, democrată. Datoria noastră este de a păstra libertatea şi de a continua munca de construcţie a ţării, astfel sacrificiul nu va fi în zadar", a spus reprezentantul Guvernului. 

La microfon a urmat Liviu Lupea, reprezentant al Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei, care a spus în discursul lui că din cei 32 de membri revoluţionari, mulți nu mai sunt în viață. "Ca în orice duminică de dinainte de 22 Decembrie, membrii asociaţiei se întâlnesc pentru a-i comemora în cadrul unei slujbe religioase pe cei care şi-au dat viaţa şi pe cei care au luptat pentru acest lucru în urmă cu 31 de ani. În acest context am constatat că 10 dintre camarazii noştri nu mai sunt, din 32. Ne ducem încet, încet, acolo unde merge fiecare dintre noi la vremea potrivită", a spus Lupea. 

La mormintele celor trei soldaţi căzuţi la Revoluţie s-au depus apoi mai multe coroane de flori. În ordine, au cinstit memoria militarilor prefectul Dumitru Ţiplea, vicepreşedintele CJ Bihor Călin Gal şi viceprimarul Arina Moş, dar şi mai mulţi reprezentanţi ai Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei, între care şi Daniel Vulcu, fostul director al Teatrului Regina Maria, dar şi Gheorghe Bochiş (foto stânga), care ca de obicei a adus cu sine drapelul tricolor fără stema României Socialiste purtat în ultimele zile ale anului 1989 prin oraşul de pe Criş.

După defilarea dispozitivului de onoare, în acordurile muzicii militare, alaiul s-a mutat la mormântul eroului Neculai Tomozei (34 ani, lovit de un camion la Remeţi, pe 23 decembrie 1989), unde a fost oficiată o slujbă religioasă, urmată de depuneri de coroane. 

Ceremonia a fost organizată de Instituţia Prefectului Bihor şi Garnizoana Oradea, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor şi al Primăriei Oradea.

22 decembrie 1989 marchează căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și sfârșitul regimului comunist, după o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații demarate în mai multe orașe ale țării. Revoluția a culminat, în 25 decembrie 1989, cu procesul sumar și execuția soților Ceaușescu. România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați. Revoluția a făcut, în total, 5.205 victime, dintre care 1.116 morți și 4.089 de răniți. Din cei 1.116 morți 159 de victime au căzut până la 22 decembrie, orele 12.09, când Ceaușescu a fugit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
@redactia
N-a fost revolutie, a fost lovitura de stat, orchestrata de rusi cu binecuvantarea americanilor. Dar nu pt asta va scriu. Ati scris ca au murit 1104 oameni (221 civili si 663 militari). Vedeti ca socoteala iese doar cu mici corectii: sau puneti 883 de militari sau 441 de civili...
Postat 23 Decembrie 2020, 06:19 de Kid
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON