URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2021, 09:28

Ograda pruncilor: Un tânăr fermier din Bihor își deschide porţile gospodăriei celor curioși de viaţa la ţară (FOTO / VIDEO)

Ograda pruncilor: Un tânăr fermier din Bihor își deschide porţile gospodăriei celor curioși de viaţa la ţară (FOTO / VIDEO) SPECIALIST ÎN DOVLECI. De câţiva ani, Raul Cotuna (foto) cultivă şi vinde mai multe soiuri de dovleci, de la plăcintarii numai buni pentru gătit la ludăile cu coajă albă și cei furajeri. Înainte de pandemie, a folosit dovlecii şi la un festival de Halloween, invitând copiii din sat să-i sculpteze. „Aşa fain o fost de numa’, toţi ne-am distrat. A venit pandemia şi nu ne-am mai putut întâlni, dar tot le-am dus dovleci acasă”, spune tânărul. Festivalul l-a făcut voluntar, în schimb s-a „îmbogăţit” din bucuria copiilor...
Ograda pruncilor: Un tânăr fermier din Bihor își deschide porţile gospodăriei celor curioși de viaţa la ţară (FOTO / VIDEO) PRIETENIE SINCERĂ. Căţeluşa Fifi şi viţeluşa Muna sunt vedetele Ogrăzii pruncilor, „răsfăţate” adesea cu postări pe conturile de Facebook şi Instagram ale fermei. În plus, sunt şi nedespărţite, cele două dormind împreună mai tot timpul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Aveţi dă grijă, că-i chină acol’! No, viaţa la ţară...”. Aşa îşi ghidează musafirii un tânăr fermier din satul Uileacu de Criş, arătându-le gospodăria. Raul Cotuna ţine poarta deschisă pentru oricine are curiozitatea să vadă cum se trăieşte şi, mai ales, cum se munceşte într-o gospodărie din mediul rural, unde încă se cresc animale şi se cultivă grădina.

„Aşa au trăit bunicii şi părinţii mei, aşa am crescut şi eu, şi aşa-mi place să trăiesc. Iar dacă-i cineva curios să vadă, cu mare bucurie îl primesc”, zice tânărul. A lansat invitaţii pe Facebook şi Instagram, iar zeci de părinţi şi de copii i-au trecut deja poarta. Invitaţia rămâne deschisă...

Ca la ţară...

Raul Cotuna (30 ani) s-a născut şi a crescut la ţară, în casa părintească din Uileacu de Criş, comuna Tileagd, unde locuieşte în continuare alături de mama sa şi de un copil luat de aceasta în plasament. Spre deosebire de mulţi consăteni, nu se rezumă să planteze legume în grădină, ci cresc şi animale pe lângă casă şi lucrează pământurile. „Trăim cum se trăia pe vremuri, din ce-ţi faci”, zice tânărul agricultor.

Absolvent al Colegiului Economic Partenie Cosma şi apoi al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Raul şi-a dat seama înainte să termine studiile că meseria de economist nu-i de el. A preferat să rămână acasă ca să îngrijească gospodăria.

În bătătură, creşte găini, iepuri, trei vaci şi o viţică recent fătată. „Porci nu, că-i mai complicat cu ei, de când cu pesta”, explică el. Gospodăria e completată de Fifi, un pui de Teckel care doarme adesea încolăcit lângă viţeluşă, de pisica Gheruţă şi de alţi 3 câini. „O gospodărie aşa cum, în copilăria mea, avea toată lumea...”, spune Raul.

Astăzi, însă, gospodării ca a lui sunt tot mai rare, pentru că tinerii din sate s-au mutat la oraş sau chiar peste hotare, iar părinţii şi bunicii rămaşi în urmă abia mai au putere să „coate” de ei, darămite de acareturi...

Pe alese

Viaţa la ţară nu-i uşoară şi nici idilică. Raul şi mama sa se trezesc în fiecare zi la 6 dimineaţa, ca să pregătească abracul vacilor, adică micul dejun, să dea drumul găinilor şi să le arunce şi lor nişte grăunţe, să cureţe grajdul şi să mulgă laptele înainte să le dea drumul pe pajişte ori prin grădină. „Vacile nu ştiu că-i sărbătoare, cu ele ai de lucru în fiecare zi”, zice agricultorul. Dar nu se plânge şi nici nu-i trece prin cap să se mute la oraş. „Aici mă simt eu cel mai bine”.

Familia Cotuna cultivă şi o grădină de legume, din care mănâncă toată vara şi îşi asigură provizii pentru iarnă, iar la capătul ei are o livadă cu 150 de caişi şi câteva zeci de alţi pomi. În plus, cei doi au luat în arendă mai multe terenuri pe care cultivă cereale, ca să aibă cu ce hrăni animalele, dar şi dovleci din mai multe soiuri, pe care toamna îi scot la vânzare. „Câştigăm cât să putem trăi. Nu ne plângem”, spune tânărul.

După prima brumă, din grădina sa doritorii îşi pot alege singuri ludăile, adică dovlecii dulci, care se coc în cuptor. „Am clienţi care vin de la oraş special ca să-i culeagă pe cei pe care îi vor”, zice fermierul.

Poftiţi în bătătură!

Anul trecut, o întâmplare i-a dat de gândit. Venea într-o după-masă cu vacile de pe câmp, când a văzut pe marginea drumului o mămică şi o fetiţă de câţiva anişori care priveau animalele cu mare interes. „Am întrebat-o pe doamnă dacă vrea fetiţa să pună mâna pe vaci şi a zis că da, că n-a mai văzut niciodată. Cum vacile noastre sunt şi foarte blânde, n-a fost nicio problemă. I-am văzut micuţei fericirea în ochişori”, povesteşte tânărul.

Ajuns acasă, a postat pe Facebook o poză cu văcuţele şi s-a întrebat câtă lume ar vrea să mângâie animalele. Surprinzător, în câteva minute, mulţi părinţi s-au invitat la el! „Mi-am dat seama că sunt oameni care ar vrea să viziteze o gospodărie de la ţară, mai ales pentru copii, dar nu au unde. Cum nicio fermă nu face asta, am zis că-i primesc eu”, zice Raul.

A creat o pagină de Facebook şi o alta de Instagram, intitulate „Ograda pruncilor”, tocmai pentru a sugera că e binevenit orice copil, doar să-şi programeze vizita. Raul nu percepe nicio taxă şi n-a pus nici limită de timp. „Fiecare vine şi stă cât vrea. Unii copii vor să ne vadă cum mulgem vacile, alţii se plimbă prin grădină sau se joacă cu Gheruţă şi cu căţeii. Fiecare după plac...”.

Raul Cotuna

Sprijin pentru producători

Toată vara, Ograda pruncilor a fost vizitată de zeci de părinţi cu copii, unii făcând-o chiar de mai multe ori, împrietenindu-se cu Raul şi cu mama lui. „Foarte mulţi oameni faini am cunoscut”, zice tânărul. Doritorii au putut şi să cumpere lapte, ouă, dovleci ori ce-au mai avut de vânzare el şi vecinii lui. „Trebuie să susţinem producătorii locali, câţi mai sunt. Dacă găinile mele nu fac ouă, eu nu cumpăr de la magazin, ci de la cineva din sat. Sunt mai bune şi îl şi ajut pe omul ăla”.

Raul postează zilnic pe internet poze din bătătură, cu animalele din curte și activităţile de sezon, precum depozitatul ştiuleţilor de „tenchi” în coşară ori răzălitul dovlecilor furajeri. În sezonul rece, munca pe-afară e mai puţină, aşa că are mai mult timp să răsfeţe necuvântătoarele.

Anul viitor, Raul speră să le poată arăta şi mai multe musafirilor de la oraş, pentru că ar vrea să-şi facă o seră pentru legume. „Dacă cineva va vrea să şi cumpere un kilogram de roşii sau de castraveţi, cu mare drag vom da. Oricum, în Ograda pruncilor vor putea veni în continuare gratuit”. Tânărul speră că, văzând cum trăiesc şi cum muncesc oamenii de la ţară, orăşenii îi vor aprecia mai mult şi îi vor prefera supermarketurilor. Spre binele tuturor, producători și consumatori deopotrivă, și mai ales al generațiilor viitoare...


DRUMUL BĂTRÂNILOR

Plimbare ca odinioară

La vară, Raul ar vrea să-i ducă pe vizitatorii Ogrăzii pruncilor şi într-o scurtă drumeţie, până la pivniţa săpată în dealul din capătul satului. „Pe vremuri, toată lumea avea o pivniţă unde se duceau cartofii, vinul, pălinca şi ce mai era de depozitat. Oamenii mergeau pe un drum pe sub deal, care încă se mai vede şi pe care eu l-am botezat Drumul Bătrânilor. Oricine poate face o plimbare până acolo. Mergem „la pijniţă”, cum se spunea, bem un pahar de apă rece sau de pălincă, admirăm panorama asupra satului şi venim înapoi”, zice Raul. Aşa cum făceau sătenii odinioară...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
A invatat baiatul bine si economia
Tot efortul asta cu social media, desi e din drag pentru copii (mai ales ca are si in plasament), ii e rasplatit de Tatal de Sus, cu o ocazie, familiile vizitatoare mai si cumpara niste lapte, oua, fara sa trebuiasca sa piarda o zis de lucru stand in piete. Ar fi fain sa reuseasca sa scoata niste fonduri europene/dezvoltare rurala si sa reuseasca sa faca un adevart punct turistic acolo: ceva de mancare de vandut, de baut, produse traditionale.. poate se mai aduna un vecin harnic cu o rulota sa vanda miere, unu cu palinca, si asa mai departe… Succes tinere!
Postat 13 Decembrie 2021, 05:25 de unu
Gaudeamus
E de neînțeles ca după 4 ani de colegiu economic nu si - a dat seama ca acest domeniu nu i se potrivește, trebuind sa mai absolve si facultatea de profil pt. A se lamuri pe deplin.
Postat 12 Decembrie 2021, 12:56 de User anonimizat
RE: Gaudeamus
N-aş spune că e chiar de neînţeles. Din păcate, orientarea profesională este o temă care lipseşte din şcolile româneşti, mulţi absolvenţi de liceu iau Bacul şi sunt convinşi că trebuie să facă o facultate pentru un viitor de succes, dar nu ştiu ce li se potriveşte ori unde ar putea fi buni.
Postat 12 Decembrie 2021, 20:46 de Adriana Totorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON