URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2021, 14:35

Ofticat că șefii CJ Bihor promit finalizarea proiectelor începute de PSD-UDMR, Mang îi acuză pe constructori că l-au sabotat... pentru Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șeful PSD Bihor, Ioan Mang, acuză firme angajate de fosta conducere PSD-UDMR a Consiliului Județean să execute anumite obiective de investiții de faptul că au „lăsat-o moale” cu munca, întârziind progresia lucrărilor pentru a-i crea în alegeri un avantaj liberalului Ilie Bolojan.

Mang a făcut aceste afirmații de supărare că vicepreședintele CJ Bihor Călin Gal a promis finalizarea lucrărilor începute pe vremea când județul era condus de el și de Pasztor Sandor,susținând că liberalii nu  vor putea realiza acostamente la câte drumuri a „făcut” fosta conducere a CJ.

„Vine cu tupeu”

„Am văzut zilele trecute declarațiile unui vicepreședinte care era talpa nr. 1, sabota toate proiectele de investiții. Acum vine cu mult tupeu și se laudă cu proiecte pe care vrea să le facă”, a spus Mang într-o conferință de presă în care, parcă seniorial, nu a articulat numele liberalului Călin Gal, care în mandatul trecut a fost unul dintre cei mai vocali consilieri județeni ai PNL, opunându-se unor propuneri pe care le făcea fosta putere UDMR-PSD-ALDE.

Referindu-se la faptul că în urmă cu o săptămână actualul vicepreședinte al CJ Bihor, responsabil peste Direcția Economică, a prezentat proiectul bugetului pe anul în curs al acestei instituții și ale celor subordonate, subliniind că pentru prima oară alocarea financiară pentru dezvoltare este aproape egală cu cea pentru funcționarea birocratică, Mang s-a declarat extrem de nemulțumit pentru că Gal și-a permis să afirme că actuala conducere va încerca să finalizeze cât mai repede proiectele începute de predecesori.

Să-l invite Bolojan la inaugurare

Mang a luat la rând câteva din aceste proiecte, începând cu Drumul Apusenilor, precizând că acesta „a fost o idee a lui Cornel Popa” (președintele liberal al CJ din perioada 2012-2016), dar „nematerializată”, și subliniind că șefii județului din perioada 2016-2020, adică el și UDMR-istul Pasztor Sandor, au meritul de a fi început realizarea propriu-zisă, până la stadiul de 90% pentru tronsonul de 12,89 kilometri dintre Valea Drăganului și Remeți.

Mang chiar a prezentat un fragment de filmuleț pregătit pentru campania electorală în vederea alegerilor locale din toamna anului trecut, despre care a spus că „l-am filmat eu, că n-am avut acces la televiziuni și la bani publici”, și care ar demonstra că lucrările sunt gata în cea mai mare parte, rămânând de pus parapeți și de amenajat acostamente.

De asemenea, PSD-istul a spus că lucrările, finanțate cu fonduri europene, erau începute și pe tronsonul Beiuș – Stâna de Vale – Coada Lacului, și că acesta are termen de finalizare luna decembrie a anului 2023.

„Eu mă bucur că se continuă acest proiect. Dar mă aștept ca președintele CJ (n.r. – Ilie Bolojan) să mă invite la recepția finală. Dacă nu, o să merg neinvitat”, a avertizat PSD-istul, ținând să-și asume paternitatea și meritul executării proiectului.

Laudă cu proiecte întârziate

Pe de altă parte, Mang s-a lăudat și cu proiectul Parcului Științific și Tehnologic din Oradea inițiat de el, deși acesta a obținut finanțare europeană abia în august 2020, după ce Pasztor dăduse ordinul de începere a lucrărilor, sugerând că Agenția de Dezvoltare Nord-Vest cu sediul la Cluj, condusă de bihoreanul Marcel Boloș, ar fi blocat proiectul vreme de trei ani, intenționat, pentru ca CJ Bihor să nu îi facă concurență lui Bolojan, pe atunci primar al Oradiei.

„Trei ani a durat să obținem finanțare de la ADR Cluj, 2 ani ne-au pus 23 de întrebări legate de proiect, pentru că primarul de atunci a vrut și el să facă un Parc Tehnologic la Universitate, și o serie de întrebări erau că de ce sunt două proiecte”, a susținut Mang, continuând, cu referire la actuala conducere a CJ, că „ei spun acum că obiectivul se va face în acest mandat, dar cu finanțarea asigurată de alții, și pe ideile și viziunea altora” (adică a sa și a lui Pasztor).

Firme sabotoare, în „solda” lui Bolojan

De asemenea, Mang a afirmat că tot vechii conduceri a CJ i se datorează proiectul construirii unui nou pod peste Criș la Bulz și a mai multor poduri pe drumul județean Leș – Tinca – Beliu, cel al reabilitării cabanei de la Vadu Crișului (întârziat peste doi ani, până la riscul pierderii fondurilor europene) și al construirii bazinelor de înot din opt orașe (deși CJ avea toți banii necesari de la Guvern, și acestea fiind întârziate cel puțin un an).

În legătură cu acestea, Mang a acuzat constructorii desemnați chiar de vechea conducere a CJ că ar fi sabotat lucrările pentru a-i crea un avantaj electoral lui Bolojan. „Anumiți constructori, când s-a aflat cine candidează de la PNL (n.r. – pentru președinția CJ Bihor), au lăsat-o mai moale cu lucrările și nu au mai lucrat. Dar eu mă bucur că lucrează acuma și le vor termina”, a zis PSD-istul.

Urare pentru Bolojan

În final, după modelul unei declarații atribuite fiului fostului președinte comunist al României, Nicu Ceaușescu, în anii 90, cum că „voi (n.r. – adică actualii politicieni) nu veți reuși nici măcar să zugrăviți ce-a construit tata”, Ioan Mang a afirmat că nici actuala conducere liberală a CJ Bihor nu va reuși să atingă performanțele pe care le-ar fi demonstrat PSD și UDMR la cârma județului, lăudându-se că între altele în cei patru ani precedenți s-ar fi „făcut” (adică s-a pus covor asfaltic) pe 530 kilometri de drumuri județene.

Pretinzând că a preluat vorbele „de la un cetățean”, Mang a spus că „urez actualei conduceri măcar să poată săpa șanțurile și să facă acostamentele, să le poată îngriji și să poată tunde iarba cât am asfaltat noi”.

Evident, PSD-istul a evitat să răspundă unei observații a BIHOREANULUI privitoare la faptul că, după cum mulți locuitori din județ se plâng pe Facebook, atașând și imagini ce dovedesc acest lucru, în multe locuri „covoarele asfaltice” se desprind deja de pe carosabil. „Așa se întâmplă pe DN Biharia – Chiribiș, e tot plin de găuri, este praf”, a parat Mang, cu trimitere la tronsonul „reabilitat” tot electoral, la finele anului trecut, sub conducerea fostului ministru PNL al Transporturilor Lucian Bode.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON