Drumeţia se face pe picioare, nu cu motoare puternice! Este mesajul de reproş pe care l-au primit membrii clubului bihorean West Alpine Off Road, după ce, în weekend, au făcut o tură de 300 de kilometri în mijlocul Parcului Natural Apuseni.
"Autodenunţ" pe Facebook
Potrivit unui mesaj postat chiar pe pagina de Facebook a clubului, 20 de maşini de off-road au participat în weekend la prima ieşire din pandemie, "o drumeţie off road de neuitat".
"O adevărată încântare pentru suflet şi minte! Peisaje spectaculoase, de o frumuseţe aparte, alături de oameni frumoşi şi plini cu voie bună! De la Vârful Vlădeasa (1836 metri) până la Pietrele Albe, Piatra Tâlharului, Piatra Arsă, Barajul Drăgan şi Barajul de la Coada Lacului, pe văi, pe creste şi prin păduri, a fost de neuitat!", transmit aventurierii.
Mesajul este însoţit de zeci de fotografii care confirmă că "off-road-iştii" au străbătut cu maşinile poteci şi cărări din mijlocul munţilor.
Postarea le-a atras laude, dar şi critici, unii bihoreni semnalând că şoferii trebuiau să urce pe munte pe jos. "Au sfidat legile parcului şi au organizat o tură offroad cu zeci de maşini, pe drumurile interzise din zonele protejate şi de conservare, în detrimentul turiştilor adevăraţi", a transmis şi un cititor al BIHOREANULUI.
Potrivit OUG 195/2005 privind protecţia mediului, "pe suprafaţa ariilor naturale protejate este interzis accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanţi fosili în scopul practicării de sporturi, cu excepţia drumurilor permise accesului public".
"Val de indignare"
Contactat de BIHOREANUL, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş, a declarat că şi instituţia a primit numeroase sesizări pe această temă şi că imaginile demonstrează că şoferii au încălcat legea.
"În orice arie protejată, nu doar în Parcul Natural Apuseni, este interzis accesul cu autovehicule în afara drumurilor publice. Am primit numeroase mesaje şi mail-uri vizavi de acest club, acum analizăm situaţia. Sigur, se poate pune problema de ce nu i-am depistat în timpul excursiei lor, dar din păcate suntem puţini şi nu putem acoperi non-stop toată suprafaţa parcului", a declarat Moş.
Acesta a precizat că primul pas al APNA va fi să solicite Poliţiei identificarea şoferilor, după numărul de înmatriculare al maşinilor suprinse în fotografii. "Apoi vom decide ce sancţiuni se impun", a precizat Moş.
Potrivit acestuia, amenzile pentru cei care intră cu vehicule în ariile protejate încep de la 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 25.000 de lei, în cazul celor juridice. Săptămâna trecută, rangerii au dat trei asemenea amenzi, în Parcul Apuseni. "Scopul nostru nu este să dăm sancţiuni, dar oamenii trebuie să înţeleagă că nu au voie să intre cu maşini într-o arie protejată, chiar dacă e distractiv. Aventura acestui club, pe care recunosc că nici nu-l cunosc, a stârnit un val de indignare", a declarat şeful APNA.
Supărat pe „eco-isteria”
Şi liderul West Alpine Off-Road, Cornel Doble jr., a recunoscut BIHOREANULUI că a primit reacţii negative, în urma postării de pe Facebook. "S-a declanşat eco-isteria. Dar vă întreb: noi suntem adevăraţii distrugători ai pădurilor? Cei care taie lemne şi aruncă gunoaie ce sunt? Ce am distrus noi, că am trecut pe nişte drumuri forestiere?", a declarat Doble.
Acesta a precizat şi că în Parcul Apuseni nu sunt afişe care să anunţe care sunt drumurile publice şi care sunt cele pe care accesul este interzis.
"Dacă vom primi amenzi, le vom contesta şi le vom cere în instanţă să facă o delimitare, pentru că nu ştii unde eşti în parcul natural şi unde nu, unde ai voie să mergi şi unde nu", a spus Doble. Şeful West Alpine Off-Road s-a oferit chiar să colaboreze cu APNA, pentru a monta pancarte care să anunţe turiştii că sunt într-o arie protejată.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.