URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2020, 17:25

Off-road pe lângă lege: Membrii clubului West Alpine riscă amenzi, după ce au intrat cu maşinile în zone interzise din Parcul Natural Apuseni

Off-road pe lângă lege: Membrii clubului West Alpine riscă amenzi, după ce au intrat cu maşinile în zone interzise din Parcul Natural Apuseni sursa foto: Rares Less (West Alpine Off Road)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drumeţia se face pe picioare, nu cu motoare puternice! Este mesajul de reproş pe care l-au primit membrii clubului bihorean West Alpine Off Road, după ce, în weekend, au făcut o tură de 300 de kilometri în mijlocul Parcului Natural Apuseni.

"Autodenunţ" pe Facebook

Potrivit unui mesaj postat chiar pe pagina de Facebook a clubului, 20 de maşini de off-road au participat în weekend la prima ieşire din pandemie, "o drumeţie off road de neuitat".

"O adevărată încântare pentru suflet şi minte! Peisaje spectaculoase, de o frumuseţe aparte, alături de oameni frumoşi şi plini cu voie bună! De la Vârful Vlădeasa (1836 metri) până la Pietrele Albe, Piatra Tâlharului, Piatra Arsă, Barajul Drăgan şi Barajul de la Coada Lacului, pe văi, pe creste şi prin păduri, a fost de neuitat!", transmit aventurierii.

Mesajul este însoţit de zeci de fotografii care confirmă că "off-road-iştii" au străbătut cu maşinile poteci şi cărări din mijlocul munţilor.

Postarea le-a atras laude, dar şi critici, unii bihoreni semnalând că şoferii trebuiau să urce pe munte pe jos. "Au sfidat legile parcului şi au organizat o tură offroad cu zeci de maşini, pe drumurile interzise din zonele protejate şi de conservare, în detrimentul turiştilor adevăraţi", a transmis şi un cititor al BIHOREANULUI.

Potrivit OUG 195/2005 privind protecţia mediului, "pe suprafaţa ariilor naturale protejate este interzis accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanţi fosili în scopul practicării de sporturi, cu excepţia drumurilor permise accesului public".

"Val de indignare"

Contactat de BIHOREANUL, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş, a declarat că şi instituţia a primit numeroase sesizări pe această temă şi că imaginile demonstrează că şoferii au încălcat legea.

"În orice arie protejată, nu doar în Parcul Natural Apuseni, este interzis accesul cu autovehicule în afara drumurilor publice. Am primit numeroase mesaje şi mail-uri vizavi de acest club, acum analizăm situaţia. Sigur, se poate pune problema de ce nu i-am depistat în timpul excursiei lor, dar din păcate suntem puţini şi nu putem acoperi non-stop toată suprafaţa parcului", a declarat Moş.

Acesta a precizat că primul pas al APNA va fi să solicite Poliţiei identificarea şoferilor, după numărul de înmatriculare al maşinilor suprinse în fotografii. "Apoi vom decide ce sancţiuni se impun", a precizat Moş.

Potrivit acestuia, amenzile pentru cei care intră cu vehicule în ariile protejate încep de la 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 25.000 de lei, în cazul celor juridice. Săptămâna trecută, rangerii au dat trei asemenea amenzi, în Parcul Apuseni. "Scopul nostru nu este să dăm sancţiuni, dar oamenii trebuie să înţeleagă că nu au voie să intre cu maşini într-o arie protejată, chiar dacă e distractiv. Aventura acestui club, pe care recunosc că nici nu-l cunosc, a stârnit un val de indignare", a declarat şeful APNA.

Supărat pe „eco-isteria”

Şi liderul West Alpine Off-Road, Cornel Doble jr., a recunoscut BIHOREANULUI că a primit reacţii negative, în urma postării de pe Facebook. "S-a declanşat eco-isteria. Dar vă întreb: noi suntem adevăraţii distrugători ai pădurilor? Cei care taie lemne şi aruncă gunoaie ce sunt? Ce am distrus noi, că am trecut pe nişte drumuri forestiere?", a declarat Doble.

Acesta a precizat şi că în Parcul Apuseni nu sunt afişe care să anunţe care sunt drumurile publice şi care sunt cele pe care accesul este interzis. 

"Dacă vom primi amenzi, le vom contesta şi le vom cere în instanţă să facă o delimitare, pentru că nu ştii unde eşti în parcul natural şi unde nu, unde ai voie să mergi şi unde nu", a spus Doble. Şeful West Alpine Off-Road s-a oferit chiar să colaboreze cu APNA, pentru a monta pancarte care să anunţe turiştii că sunt într-o arie protejată. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
mda...
Mai faine sunt comentariile pe facebook, Doamne, sper ca nu aveti copiii, astfel sa scapam de voi intr-o generatie. Montam si niste indicatoare cu focul interzis in padure? Ca sigur n-ati auzit nici de Legea 54/2012.
Postat 01 Iulie 2020, 14:07 de seth
Respectați natura
Observ că noul trend (încă nu zic cocalareala) e sa faci offroad, fiecare cu ce are, e plin internetul de clipuri cu mașini, prin apă, pe pajiști, prin păduri. Dacă îți place așa mult natura (implicit liniștea) du-te frate și bucură-te de ea la pas, sau e greu de mișcat fizicul pe traseele montane?!
Postat 01 Iulie 2020, 08:12 de Phoenix
?!
In urma cu cativa ani am vazut prin zona niste jandarmi impreuna cu niste rangeri, toti cu motociclete enduro. Pe unde or (mai) fi, daca or (mai) fi?!
Postat 01 Iulie 2020, 04:59 de pinonel
Respect pentru natura
Vad ca liderii(liderul) acestei asociatii incearca o deturnare a atentiei asupra acestui abuz fata de natura si fata de fauna! Aici nu este vorba de a monta tablite indicatoare cu diverse restrictii,legea e suficient de clara:pe drumurile interzise circulatiei publice,nu intri cu nici un vehicul!Pe orice drum forestier,fie in arie protejata,fie nu,este interzis accesul neautorizat!!!! Iar scuza acestor pasionati de off-road,ca ei nu fac mizerie,ei nu taie si fura paduri,e la fel de puerila ca a celor care desfasoara diverse activitati in zona parcului Apuseni(cresterea animalelor,culegerea de ciuperci,exploatarea lemnului) si care austin ca ei nu fac delioc mizerii acolo.Ori,si unii si altii sunt niste ignoranti si impostori.Faci drumetii,iar la tot pasul e plin de PET-uri de bere ieftina,plin de folii de plastic dezmembrat din amenajarea grajdurilor pt animale....gasesti inclusiv deseuri petroliere de la utilajele hotilor de lemne. Iar pe acesti mari “iubitori” de natura,cum se autointituleaza cei de la west-alpin,doar atat ii intreb:cam ce cred,sunt sau nu afectate animalele ce populeaza padurile si platourile alpine?Zgomotul si poluarea cu gaze de esapament,sunt benefice florei si faunei? Nu le-ar fi rusine.... Chiar astept o reactie ferma a autoritatilo competente,care sa stopeze acest fenomen al ATV-urilor,off-road si “cross-enduro”...pur ai aimplu ne batem joc si de ultimele redute ale mamei natura!
Postat 30 Iunie 2020, 22:09 de cetatean
Distrug ecosistemul de la altitudine
Si ei si altii, unii straini, merg prin zone alpine foarte sensibile, de ex platoul-creasta Carligatele, lasand in urma santuri unde se aduna apa, se face noroi si nu mai creste iarba. Asa au ajuns zonele inalte din Bihor distruse de urmele lasate de cauciucurile acestor masini grele. An de an am vazut ca merge din rau in mai rau situatia. Daca si oamenii astia sustin ca iubesc muntele si natura din Romania, chiar nu mai am ce comenta.
Postat 30 Iunie 2020, 20:02 de Neutryno
@West Alpine Off Road
Sugestia cu marcajul prin pancarte sau alte semnale vizible, inainte de intrarea in ariile protejate, este foarte buna.
Postat 30 Iunie 2020, 19:15 de Sunlight
West Alpine Off Road
"Poate ca de aceasta data am gresit si am ajuns in zone protejate, nestiind ca nu avem voie in anumite locuri din traseul pe care l-am urmat, si in primul rand nefiind avertizati de catre nimeni si de catre niciun afis, ca unul din drumurile urmate, fac parte dintr-o zona protejata. Ne asumam vina si ne cerem iertare naturii, daca intr-adevar am gresit! Noi suntem iubitori de natura, protejam si ajutam mediul inconjurator. Ne ocupam adesea de stransul gunoaielor lasate de catre alti indivizi nepasatori, participam la activitati de reimpadurire si avem grija sa nu distrugem! Tocmai de aceea facem un apel celor de la Administratia Parcului Natural Apuseni pe aceasta cale, sa ne ia in considerare propunerea de a accepta sa ii ajutam la transportul si marcajul prin pancarde sau orice alte semnale vizibile traseelor din zonele protejate. Cum noi, cei de ai locului nu ne-am dat seama ca am ajuns intr-o zona protejata, suntem convinsi ca tot in acest fel vor exista abateri ale unor persoane care nu vor fi din zona si nu vor sti ca sunt in arie protejata. In acelasi timp, am dori sa ii aducem la cunostinta directorului Administraţiei Parcului Natural Apuseni, domnului Alin Mos, faptul ca West Alpine Off Road este si o societate comerciala care se ocupa de comercializarea de piese si accesorii auto, iar stickerele vazute pe diverse masini, nu fac dovada ca acele masini si fac parte din cadrul clubului. Asadar in cei 6 ani de activitate, West Alpine Off Road nu a primit nici o sesizare pentru vreo activitate ilegala si ne dezicem total de cei care au montate stickerele West Alpine Off Road pe masini, si fac diverse stricaciuni in natura, iar declaratia dansului cu privire la faptul ca a primit diverse sesizari cu privire la clubul nostru, suntem convinsi ca se bazeaza pe acest fapt, si anume ca exista si persoane care fac un off road distructiv, insa categoric nu in cadrul asociatiei noastre. Ne pare rau si speram ca in viitor sa avem trasee mult mai bine marcate...poate chiar cu ajutorul nostru!" --- West Alpine Off Road
Postat 30 Iunie 2020, 19:05 de WestAlpineOffRoad
Ecosistem
Amenzi drastice altminteri se duc inapoi, iar pt cei care taie ilegal lemn, puscarie.
Postat 30 Iunie 2020, 19:01 de Sunlight
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON