URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2020, 19:25

Obligatoriu cu mască: Cum se vor desfăşura lecţiile pentru elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a, începând din 2 iunie

Obligatoriu cu mască: Cum se vor desfăşura lecţiile pentru elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a, începând din 2 iunie foto: arhivă

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au dat un ordin comun, prin care stabilesc condiţiile în care se vor ţine lecţiile de pregătire pentru elevii din ultimul an de gimnaziu, respectiv de liceu. Potrivit unei reglementări anterioare, elevii care vor susţine în această vară Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul vor putea participa la lecţii de pregătire, între 2 şi 12 iunie. La aceste ore, prezenţa nu va fi obligatorie.

Potrivit ordinului comun al celor două ministere, la intrarea în unitatea de învăţământ se va măsura temperatura fiecărui elev, cadru didactic sau angajat al şcolii, de un doctor sau un asistent care va asigura asistenţa medicală pe tot parcursul desfăşurării orelor. Vor avea acces în şcoli doar cei care au temperatura mai mică de 37 de grade Celsius.

Elevii şi profesorii vor trebui să poarte mască tot timpul când se vor afla în şcoală, iar unităţile de învăţământ vor trebui să asigure materialele şi echipamentele de protecţie, adică covoraşe dezinfectante, măşti, substanţe dezinfectante pentru mâini, săpun etc.

Conducerea fiecărei unităţi de învăţământ va stabili traseele pe care elevii vor merge spre sălile de clasă şi sensul de deplasare pe fiecare coridor în parte. Ordinul mai prevede că elevii vor merge pe coridoare doar însoţiţi de cadre didactice.

În fiecare sală de clasă vor putea sta maximum 10 elevi, la distanţă de doi metri unul de altul. Durata zilnică a activităţilor este de trei ore pentru elevii de liceu şi de două ore pentru cei de gimnaziu. Pauzele între ore trebuie decalate, „astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacţioneze fizic”, după cum arată ordinul.

Dacă şcoala organizează lecţiile în două schimburi, între acestea va fi prevăzut un interval de două ore pentru dezinfectarea claselor.

Totodată, colectarea măştilor se va face în locuri speciale semnalizate corespunzător, amenajate în unitatea de învăţământ, iar la sfârşitul activităţilor elevii vor primi câte o mască nouă pentru deplasarea către domiciliu.

"Cadrele didactice vor supraveghea respectarea cu stricteţe a măsurilor de distanţare fizică dintre elevi şi măsurile igienico-sanitare de prevenire a infecţiei cu SARS Cov 2", se precizează în Ordin.

Documentul mai prevede că inspectoratele şcolare transmit direcţiilor de sănătate publică cu cel puţin o săptămână înainte perioada de desfăşurare a activităţilor la care participă elevii în unităţile de învăţământ preuniversitar, precum şi intervalul orar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON