URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Mai 2020, 19:25

Obligatoriu cu mască: Cum se vor desfăşura lecţiile pentru elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a, începând din 2 iunie

Obligatoriu cu mască: Cum se vor desfăşura lecţiile pentru elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a, începând din 2 iunie foto: arhivă

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au dat un ordin comun, prin care stabilesc condiţiile în care se vor ţine lecţiile de pregătire pentru elevii din ultimul an de gimnaziu, respectiv de liceu. Potrivit unei reglementări anterioare, elevii care vor susţine în această vară Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul vor putea participa la lecţii de pregătire, între 2 şi 12 iunie. La aceste ore, prezenţa nu va fi obligatorie.

Potrivit ordinului comun al celor două ministere, la intrarea în unitatea de învăţământ se va măsura temperatura fiecărui elev, cadru didactic sau angajat al şcolii, de un doctor sau un asistent care va asigura asistenţa medicală pe tot parcursul desfăşurării orelor. Vor avea acces în şcoli doar cei care au temperatura mai mică de 37 de grade Celsius.

Elevii şi profesorii vor trebui să poarte mască tot timpul când se vor afla în şcoală, iar unităţile de învăţământ vor trebui să asigure materialele şi echipamentele de protecţie, adică covoraşe dezinfectante, măşti, substanţe dezinfectante pentru mâini, săpun etc.

Conducerea fiecărei unităţi de învăţământ va stabili traseele pe care elevii vor merge spre sălile de clasă şi sensul de deplasare pe fiecare coridor în parte. Ordinul mai prevede că elevii vor merge pe coridoare doar însoţiţi de cadre didactice.

În fiecare sală de clasă vor putea sta maximum 10 elevi, la distanţă de doi metri unul de altul. Durata zilnică a activităţilor este de trei ore pentru elevii de liceu şi de două ore pentru cei de gimnaziu. Pauzele între ore trebuie decalate, „astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacţioneze fizic”, după cum arată ordinul.

Dacă şcoala organizează lecţiile în două schimburi, între acestea va fi prevăzut un interval de două ore pentru dezinfectarea claselor.

Totodată, colectarea măştilor se va face în locuri speciale semnalizate corespunzător, amenajate în unitatea de învăţământ, iar la sfârşitul activităţilor elevii vor primi câte o mască nouă pentru deplasarea către domiciliu.

"Cadrele didactice vor supraveghea respectarea cu stricteţe a măsurilor de distanţare fizică dintre elevi şi măsurile igienico-sanitare de prevenire a infecţiei cu SARS Cov 2", se precizează în Ordin.

Documentul mai prevede că inspectoratele şcolare transmit direcţiilor de sănătate publică cu cel puţin o săptămână înainte perioada de desfăşurare a activităţilor la care participă elevii în unităţile de învăţământ preuniversitar, precum şi intervalul orar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON