URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2015, 12:40

Obiective ADP Oradea pentru 2015: lucrări la parkingul subteran, modernizarea Pieţei Nufărul şi un nou sediu în centrul oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Directorul Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea, Liviu Andrica, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, investiţiile derulate de societate în 2014, precum şi investiţiile propuse pentru 2015.

"În 2015, lucrarea cea mai importantă, pe care sper să o demarăm cât de curând, este realizarea parkingului subteran din strada Independenţei. Contractul este semnat de ADP Oradea, de Construcţii Bihor şi urmează să fie semnat şi de RCS&RDS. Sperăm ca în 3-4 săptămâni să putem preda amplasamentul şi să înceapă lucrările", a declarat Liviu Andrica.

Parcarea nu va fi finalizată în 2015, căci termenul de execuţie a acesteia este de 18 luni de la predarea amplasamentului. Valoarea totală lucrărilor, plătite din bugetul local al Oradiei, prin credit furnizor, este de 29,9 milioane de lei. Din aceasta, 30% va fi achitată de RCS&RDS, care va şi beneficia de o parte din cele 457 de locuri de parcare.

Tot în 2015, de data aceasta din fondurile societăţii, ADP Oradea îşi propune modernizarea Pieţei Nufărul, prin închiderea laterală a acesteia cu structură metalică, finalizarea închiderii tot cu structură metalică a Pieţei Decebal, realizarea unor spaţii comerciale noi şi a unor alei în Piaţa Obor, înlocuirea învelitoarelor la Piaţa Ioşia. De asemenea, ADP îşi propune să împrejmuiască Cimitirul Municipal, între Cartierul Europa şi str. Ceyrat, precum şi amenajarea şi împrejmuirea, de data aceasta cu plăci de beton, a celor 5 hectare primite de ADP Oradea pentru extinderea Cimitirului.

În acest an, ADP Oradea va investi peste 900.000 de lei în amenajarea unui nou sediu al societăţii în singura clădire a fostului Spital de Boli Infecţioase care a rămas în picioare după realizarea pe strada Tribunalului a primei parcări supraterane din oraş.

Vechea clădire administrativă a ADP Oradea va fi demolată alături de alte clădiri situate în Piaţa Cetate, pe partea dinspre Cantermir, pentru ca aici să poată fi amenajată o parcare cu barieră pentru clienţii pieţei, având în vedere că zona este supraaglomerată. "Vom demola toate construcţiile, inclusiv hala de lapte, care va fi relocată. Deocamdată nu există un proiect pentru această parcare, căci cei de la Termoficare şi OTL să găsească soluţii pentru mutarea punctelor termice şi de transformare a energiei electrice", a afirmat Liviu Andrica.

De asemenea, societatea din subordinea Consiliului Local îşi propune şi mai multe achiziţii, printre care o maşină de curăţenie platforme, una de spălat pardoseală, pentru Piaţa Rogerius, un sistem de spălare auto cu fise, pentru Piaţa Obor, un utilaj de desfundat canale, o maşină pentru transport decedaţi, module de spaţii comerciale, etc. În plus, în 2015, ADP Oradea vrea să achiziţioneze patru module de toalete publice pentru a le înlocui pe cele patru pe care le are acum în administrare. "Toatele subterane sunt destul de insalubre şi dorim să aplicăm ceea ce am văzut în afară", a precizat Andrica.

Valoarea totală a investiţiilor pe care ADP Oradea şi-a propus să le deruleze în 2015 este de 35,4 milioane de lei, fără TVA, adică 7,8 milioane euro. Din această sumă, 32,1 milioane lei (7,1 milioane euro) provin din bugetul local şi reprezintă, în cea mai mare parte investiţiile în parkingul subteran, iar 3,3 milioane lei (750.000 euro) din surse proprii ale societăţii.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Liviu Andrica a trecut în revistă şi investiţiile realizate de societatea pe care o conduce în 2014, care s-au ridicat la 3,3 milioane euro, din care 2,7 milioane euro din bugetul local, investiţi în Parcarea Supraterană de pe strada Tribunalului. Restul sumei, de circa 600.000 euro, au fost împărţiţi între mai multe investiţii, printre care reabilitarea copertinei Pieţei Decebal, extinderea copertinei la Piaţa Cetate, unde a fost modernizată şi hala de carne, sistem de iluminat şi supraveghere în Piaţa Obor, modernizare alei în Cimitirul Municipal, etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON