URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2020, 13:11

Oamenii de afaceri din Oradea, solidari în efortul anti-coronavirus: Mai multe companii sar în ajutorul Spitalului Municipal pentru achiziţia de aparatură ATI

Oamenii de afaceri din Oradea, solidari în efortul anti-coronavirus: Mai multe companii sar în ajutorul Spitalului Municipal pentru achiziţia de aparatură ATI (foto: generic, sursa: dacorumgrup.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oamenii de afaceri din Oradea se unesc la greu. Chiar dacă de o săptămână numărul tranzacţiilor s-a redus considerabil şi activitatea economică se anunţă în dificultate pentru perioada următoare, o parte din aceştia, indiferent de sectorul în care activează, şi-au arătat solidaritatea cu autorităţile, în efortul de a dota cât mai bine spitalele din oraş, aşa încât acestea să facă faţă cât se poate de eficient provocărilor în contextul răspândirii pandemiei coronavirusului.

În sprijinul Municipalului

Două dintre firmele care au sărit în ajutorul specialiştilor din domeniul sanitar sunt Communications Media, care activează în domeniul publicităţii, şi Madrugada, producător de uşi şi ferestre termopan, care au oferit banii necesari pentru achiziţia unei staţii de monitorizare a funcţiilor vitale, apte să deservească 10 pacienţi în regim ATI concomitent, prin Fundaţia Comunitară Oradea.

„Am avut iniţiativa să ajutăm Spitalul Municipal, împreună cu Fundaţia Comunitară, care s-a consultat cu doamna manager Maria Silaghi pentru a afla care sunt priorităţile. E o listă mai mare, dar prioritatea nr. 1, din ce a spus doamna manager, era achiziţia unei staţii de monitorizare ATI. Prin Fundaţia Comunitară s-a încheiat un contract cu o firmă din străinătate pentru achiziţionarea unei staţii pentru monitorizarea funcţiilor vitale a 10 pacienţi. Jumătate din sumă a achitat-o firma noastră, jumătate Madrugada”, a declarat BIHOREANULUI, vineri, managerul Communications Media, Diana Goga. „Între timp ne mobilizăm să putem achiziţiona şi aparate de ventilat mecanic pentru pacienţii care vor fi la ATI”, a mai adăugat aceasta.

Donaţii organizate şi anonime

De asemenea, Cătălin Popa, director executiv al reprezentanţei din Oradea a companiei franceze Decitex, producătoare de materiale sanitare de top pentru spitale, a declarat BIHOREANULUI că firma pe care o conduce va livra spitalelor din judeţ mopuri şi lavete dezinfectante.

În acelaşi timp, Fundaţia Comunitară Oradea, al cărei preşedinte executiv este, a comandat pentru Spitalul Municipal, cu fonduri strânse de la 300 de donatori, un videolaringoscop, care poate fi utilizat în investigarea pacienţilor cu infecţii ale căilor respiratorii, inclusiv celor cu coronavirus.

Pe de altă parte, un cunoscut om de afaceri italian din Oradea, care nu şi-a dat acceptul să-i fie făcută publică identitatea, s-a oferit să achite două paturi ATI complet echipate, iar unul a fost deja contractat cu o companie de profil, urmând să fie livrat Spitalului Municipal în perioada următoare.

Un alt om de afaceri din Oradea, investitor în domeniul construcţiilor, a donat deja, şi el, o sumă importantă pentru achiziţia de aparatură medicală, refuzând însă să-i fie făcută publică identitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Anonim
De ce omul de afaceri din constructii nu vrea sa fie cunoscut,o fi dat ceva simbolic? L-am vazut pe gigi becali pt 100000 euro e plina presa si televiziunea cu reclama si umanitatea lui...
Postat 21 Martie 2020, 12:45 de tattianasilva6
Apel catre cei ce posteaza aici!
De ceva vreme (cam multa, e drept!) se vara in discutii fara a comenta vreodata la subiect, un ins. Jigneste si-si varsa laturile asupra oricui i se pare lui ca nu-i impartasesti opiniile. Stiti despre cine vorbesc, despre țucălurul birtinezului. Deoarece onor redactia il tolereaza, va propun sa-i ignoram tampeniile, sa-l lasam sa vorbeasca singur. Ignorat de toti va innebuni de tot si scapan de el!
Postat 21 Martie 2020, 05:35 de pinonel
Asta-i culmea!
Platesc biruri peste biruri, la diliul local, la cas, la... si cand tara e intr-un moment greu, tot eu sa dau? Propun lui Sica Carantinu si intregii clase politice un gest de solidaritate: timp de 3 luni (baiul va dura mai mult, dar sa nu zica cineva ca induc panica in randul populatiei) salariile si pensiile nesimtite, de pilda cele de peste 3000 de lei, sa fie impozitate cu 50%!
Postat 21 Martie 2020, 05:26 de pinonel
În sprijinul Municipalului
Si eu am contribuit la punga statului, de aproape patruzeci de ani platesc taxe , imozite uneori exagerat de mari si incorect stabilite, CAS uri si nu valori mici. Acum voi cumpara si saci cu 5 lei plus TVA pentu gazon. Si nu am beneficiat precum unii constructori anonimi de terenuri gratuite si autorizatii de constructie pe repede inainte fara respectarea unor legi si reduli, elementare si de bun simt si nici de contracte cu statul. Si nu ma-am plans dar acum este greu si prea mult.
Postat 20 Martie 2020, 19:04 de scarbit
Primaria?
Poate se gandeste si D-ul Primar sa igienizeze strazile din oras,sa achizitioneze aparatura de testare Covid-19 a cetatenilor Oradei,care sunt foarte expusi din cauza punctului de trecere a frontierei Bors,cum a facut Primarul din Bistrita Nasaud,poate pune Politia Locala sa verifice pe cei ce sunt izolati la domiciliu,in loc sa vaneze cum sa ne amendeze pentru parcari(rusine ca in momentele acestea grele pentru toti d-lui se gandeste numai cum sa faca bani pe spatele cetatenilor).Ar trebui sa realizeze in sfarsit ca tot oradenii vor fi aceia care platesc taxe,care produc profit si care vor munci.Iesiti D-le primar sa vedeti pe Borsului cati straini au mai ramas ,in centru Tiurismul nu va mai reveni decat poate peste ani de zile,asa ca vom ramane tot noi cei care vom pune umarul la refacerea economiei si vietii dupa ce va fi trecut aceasta perioada grea
Postat 20 Martie 2020, 18:43 de Nascut-in-Oradea
Oradean20
Poate să nu-ți placă un om (deși nu-l cunoști) dar să-l faci *** îi prea mult. Asta-i problema virtualului, dă șansa dezmățului verbal. Nici mie nu-mi plac unele lucruri dar e de apreciat că se lucrează în continuare.
Postat 20 Martie 2020, 15:30 de oradeaveche
Oradean20
Între timp Bolojan îți plătește ție șomajul
Postat 20 Martie 2020, 14:32 de Sandu2100
Intre timp Bolovanul ce face ?
... El se ocupa de parcari si pietonale nici de cum sa ii pese de sanatatea cetatenilor. E mai important sa varse bani in conturile firmelor de casa si implicit ale lui,nici de cum in confortul si sanatatea oamenilor care l-au ales sa ii reprezinte. Treziti-va oameni buni sa schimbam ceva pt binele nostru !
Postat 20 Martie 2020, 13:41 de Oradean20
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON