Expoziţia Naţională de Columbofilie a adunat, sâmbătă, la Oradea Trade Center, peste o mie de pasionaţi şi curioşi. La parterul clădiri au fost expuşi peste 450 de porumbei voiajori, cei mai frumoşi din ţară, între care şi un "lot olimpic", cu porumbei deosebiţi, care au participat şi au fost premiaţi la competiţii internaţionale.
Expoziţia Naţională de Columbofilie se desfăşoară şi în acest an la Oradea. Evenimentele din cadrul acesteia au fost programate sâmbătă şi duminică, în organizarea Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei, al cărei preşedinte, Marius Tunduc, este orădean.
Columbofilii au venit la Oradea din mai toate judeţele ţării pentru a-şi prezenta frumoasele păsări alături de care participă la competiţii de diverse tipuri, axate pe viteză sau pe distanţă. Porumbeii ajung să parcurgă şi peste 1.000 de kilometri într-o astfel de cursă.
Cu ajutorul unor cipuri, crescătorii pot să vadă cu exactitate kilometrii parcurşi de porumbel în drum spre casă precum şi timpul în care a reuşit acest lucru. În funcţie de aceşti parametri, se stabilesc clasamente la nivel judeţean şi naţional. Cei mai buni dintre porumbei concurează şi în competiţii internaţionale, inclusiv la Olimpiada de Columbofilie.
Printre cei prezenţi s-a numărat şi un columbofil din Timişoara, care creşte 40 de porumbei, dintre care unul este în "lotul olimpic" al României. "Au crescut şi părinţii mei şi mi-au transmis pasiunea şi mie. La concursuri nu există câştiguri, dar dacă ar fi să vând pui ai porumbeilor premiaţi sunt mult peste preţul pieţei", a spus Cătălin Ionele.
Pe lângă expoziţie, la parterul Trade Center au mai fost amenajate standuri ale unor crescători din străinătate care vând diverse tipuri de porumbei de concurs, precum şi standuri cu hrană şi vitamine pentru porumbei.
În prima zi, Expoziţia Naţională de Columbofilie a cuprins şi seminarii susţinute de crescători pricepuţi ai căror porumbei au făcut performanţe deosebite, precum Gino Clique din Belgia şi Denis Feber din Germania.
Expoziţia va fi deschisă şi duminică, între orele 10 şi 13, tuturor curioşilor, preţul unui bilet de intrare fiind de 20 de lei.
De la ora 11, este programat şi un seminar al crescătorului maghiar Horvath Karoly, care are în palmares 35 de titluri de campion naţional cu porumbeii săi. Acesta le va prezenta columbofililor români sistemul său de concurs.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.