URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Ianuarie 2018, 16:11

Oameni şi păsări: Expoziţia Naţională de Columbofilie de la Oradea a adunat în prima zi peste 1000 de pasionaţi şi curioşi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziţia Naţională de Columbofilie a adunat, sâmbătă, la Oradea Trade Center, peste o mie de pasionaţi şi curioşi. La parterul clădiri au fost expuşi peste 450 de porumbei voiajori, cei mai frumoşi din ţară, între care şi un "lot olimpic", cu porumbei deosebiţi, care au participat şi au fost premiaţi la competiţii internaţionale.

Expoziţia Naţională de Columbofilie se desfăşoară şi în acest an la Oradea. Evenimentele din cadrul acesteia au fost programate sâmbătă şi duminică, în organizarea Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei, al cărei preşedinte, Marius Tunduc, este orădean.

Columbofilii au venit la Oradea din mai toate judeţele ţării pentru a-şi prezenta frumoasele păsări alături de care participă la competiţii de diverse tipuri, axate pe viteză sau pe distanţă. Porumbeii ajung să parcurgă şi peste 1.000 de kilometri într-o astfel de cursă.

Cu ajutorul unor cipuri, crescătorii pot să vadă cu exactitate kilometrii parcurşi de porumbel în drum spre casă precum şi timpul în care a reuşit acest lucru. În funcţie de aceşti parametri, se stabilesc clasamente la nivel judeţean şi naţional. Cei mai buni dintre porumbei concurează şi în competiţii internaţionale, inclusiv la Olimpiada de Columbofilie.

Printre cei prezenţi s-a numărat şi un columbofil din Timişoara, care creşte 40 de porumbei, dintre care unul este în "lotul olimpic" al României. "Au crescut şi părinţii mei şi mi-au transmis pasiunea şi mie. La concursuri nu există câştiguri, dar dacă ar fi să vând pui ai porumbeilor premiaţi sunt mult peste preţul pieţei", a spus Cătălin Ionele.

Pe lângă expoziţie, la parterul Trade Center au mai fost amenajate standuri ale unor crescători din străinătate care vând diverse tipuri de porumbei de concurs, precum şi standuri cu hrană şi vitamine pentru porumbei.

În prima zi, Expoziţia Naţională de Columbofilie a cuprins şi seminarii susţinute de crescători pricepuţi ai căror porumbei au făcut performanţe deosebite, precum Gino Clique din Belgia şi Denis Feber din Germania.

Expoziţia va fi deschisă şi duminică, între orele 10 şi 13, tuturor curioşilor, preţul unui bilet de intrare fiind de 20 de lei.

De la ora 11, este programat şi un seminar al crescătorului maghiar Horvath Karoly, care are în palmares 35 de titluri de campion naţional cu porumbeii săi. Acesta le va prezenta columbofililor români sistemul său de concurs.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Uau
Ma bucur sa aud asta. 1000 de pasionati sau curioși. Cu toate ca imi plac doar câinii am fost la o asemena expozitie si e frumos.
Postat 21 Ianuarie 2018, 01:16 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON