Un număr de 26 de organizaţii civice, inclusiv Oradea Civică, alături de USR, Mişcarea România Împreună, Partidul Oamenilor Liberi și PACT pentru România, au început, marţi, o campanie de strângere de semnături pentru însănătoşirea sistemului electoral – iniţiativa „Oameni noi în politică”.
Aceasta urmăreşte să se revină la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, să se instituie vot preferenţial pe listele de partid (aşa-numitele liste deschise, care permit alegătorului să voteze numai pe cine doreşte din lista propusă de partid, nu întreaga listă), să crească numărul de parlamentari care reprezintă românii din afara graniţelor (având în vedere că în Diaspora sunt 4 milioane de cetăţeni români), să fie scăzut numărul semnăturilor necesare pentru înscrierea în alegeri şi să fie eliminat pragul electoral pentru alegerile locale şi europarlamentare.
Inițiativa are ca obiectiv „să propună un cadru legislativ care să ne permită ca încet-încet să reînnoim clasa politică și mai ales să facem loc pentru oameni care vin deja cu o experiență profesională, vin cu o viziune. Vizăm prin aceste modificări de legislație să avem mai multă reprezentativitate în politică. Democrație înseamnă reprezentativitate. Dorim să introducem măsuri care să asigure corectitudinea și transparența votului. Ne dorim ca toate măsurile care au funcționat la alegerile parlamentare din 2016 să fie introduse în legislație. E foarte important ca diaspora să fie mai bine reprezentată în Parlament, de aceea vrem să le facilităm accesul la vot și să le dublăm numărul de reprezentanți în Parlament. În momentul de față doar șase parlamentari reprezintă diaspora”, a spus la lansarea campaniei fostul premier Dacian Cioloș, președintele Partidului Mișcarea România Împreună.
În ce priveşte măsurile pentru evitarea fraudelor electorale, autorii acesteia cer ca sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal introdus prin prin HG în 2016 să fie preluat în Legea electorală, pentru a se evita dispoziţii contrare printr-o HG viitoare.
Potrivit articolului 74 din Constituție, o inițiativă legislativă poate fi depusă la Parlament dacă este semnată de cel puţin 100.000 cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe şi în Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.