URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2018, 19:28

„Oameni noi în politică”: Vor alegerea primarilor în două tururi şi vot preferenţial pe liste la alegerile parlamentare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 26 de organizaţii civice, inclusiv Oradea Civică, alături de USR, Mişcarea România Împreună, Partidul Oamenilor Liberi și PACT pentru România, au început, marţi, o campanie de strângere de semnături pentru însănătoşirea sistemului electoral – iniţiativa „Oameni noi în politică”.

Aceasta urmăreşte să se revină la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, să se instituie vot preferenţial pe listele de partid (aşa-numitele liste deschise, care permit alegătorului să voteze numai pe cine doreşte din lista propusă de partid, nu întreaga listă), să crească numărul de parlamentari care reprezintă românii din afara graniţelor (având în vedere că în Diaspora sunt 4 milioane de cetăţeni români), să fie scăzut numărul semnăturilor necesare pentru înscrierea în alegeri şi să fie eliminat pragul electoral pentru alegerile locale şi europarlamentare.

Inițiativa are ca obiectiv „să propună un cadru legislativ care să ne permită ca încet-încet să reînnoim clasa politică și mai ales să facem loc pentru oameni care vin deja cu o experiență profesională, vin cu o viziune. Vizăm prin aceste modificări de legislație să avem mai multă reprezentativitate în politică. Democrație înseamnă reprezentativitate. Dorim să introducem măsuri care să asigure corectitudinea și transparența votului. Ne dorim ca toate măsurile care au funcționat la alegerile parlamentare din 2016 să fie introduse în legislație. E foarte important ca diaspora să fie mai bine reprezentată în Parlament, de aceea vrem să le facilităm accesul la vot și să le dublăm numărul de reprezentanți în Parlament. În momentul de față doar șase parlamentari reprezintă diaspora”, a spus la lansarea campaniei fostul premier Dacian Cioloș, președintele Partidului Mișcarea România Împreună.

În ce priveşte măsurile pentru evitarea fraudelor electorale, autorii acesteia cer ca sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal introdus prin prin HG în 2016 să fie preluat în Legea electorală, pentru a se evita dispoziţii contrare printr-o HG viitoare.

Potrivit articolului 74 din Constituție, o inițiativă legislativă poate fi depusă la Parlament dacă este semnată de cel puţin 100.000 cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe şi în Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Matilde...pardon...Clotilde! Voila !
@CHRIS: Oh, da! E un notaras de prin Bihor! Și un avocatel! Mamă ce buni "e"!
Postat 12 Septembrie 2018, 09:46 de soricel
@soricel chit chit
iar chitaiesti degeaba. ti-e ciuda ca apare cineva nou. onest, diferit fata de hotii care ne guverneaza de 28 ani si care ii poate detrona pe favoritii tai(adica alde care abia au trecut pragul DE 5% dar GUVERNEAZA)? alegerile din 2016 au fost singurele de la revolutie care s-au organizat in mod corect chiar daca a iesit cum a iesit. tu nu ai cum canta moi e valerie ca tu nu ai pe nimeni. familia traditionala.
Postat 12 Septembrie 2018, 08:55 de User anonimizat
...
Soricel, sa inteleg ca preferi un inginer crescator de porci?
Postat 12 Septembrie 2018, 00:19 de FVG
agronomie...dulce melodie...agronomie...prețios odor! Moi et Valerie...je t'adore!
Articolul nu e semnat! Nu știu pe cine să dau vina..."liste deschise care PERMITE alegătorului..."! Nu era că totul pleacă de la educație? Mai ales agronomia....
Postat 11 Septembrie 2018, 19:55 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON