URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Noiembrie 2014, 16:21

Oameni de piatră: Statuile oraşului omagiază zeci de personalităţi mai mult sau mai puţin cunoscute

Oameni de piatră: Statuile oraşului omagiază zeci de personalităţi mai mult sau mai puţin cunoscute REVENITĂ ACASĂ. În 12 octombrie 2012 o nouă statuie a Reginei Maria a fost pusă în faţa Teatrului, de unde cea existentă în perioada interbelică fusese înlăturată de horthyşti
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istoria zbuciumată a Oradiei a făcut ca multe din statuile pe care oraşul le-a dedicat unor personalităţi să dispară pentru totdeauna. Din pricina invaziilor, schimbărilor de regim şi conducătorilor extremişti, ceea ce au respectat unii orădeni a fost uneori urât de alţii.

Regi şi regine, scriitori de seamă şi oameni care au influenţat istoria locurilor sunt personalităţile pe care orădenii au simţit că trebuie să le omagieze ridicându-le statui. Cine, cum şi când le-a cioplit chipurile pentru eternitate ştiu foarte puţini...

Fecioara ignorată

01-maria_bihoreanul.jpgCea mai veche statuie care a dăinuit în Oradea ar putea fi "Ridicarea în ceruri a Mariei" (foto), aflată în curtea Bisericii Romano-Catolice Olosig, vizavi de fostul Spital ORL. Deşi vârsta ei nu este atestată oficial, unii specialişti spun că a fost realizată în bronz în 1888 de sculptorul Kiss Gyorgy, care a transpus o statuie din piatră care din 1735 se afla în actualul Parc Traian.

Oficial, cea mai veche statuie din oraş e cea a întemeietorului Oradiei: Ladislau I. În 1892, Tóth István turna în bronz statuia de 2,2 metri a regelui cu sceptrul în mână, care a stat în centrul oraşului până în 1923, când Consiliul Orăşenesc, vrând să "românizeze" actuala Piaţă a Unirii, a predat-o Episcopiei Romano-Catolice, iar aceasta a mutat-o în curtea Palatului Baroc, unde se află şi azi. Locul de cinste din piaţa centrală a revenit Regelui Ferdinand, care însă a rezistat mult mai puţin: ferită de horthyşti, statuia a fost "refugiată" la Beiuş în septembrie 1940, de unde însă i s-a pierdut urma.

Vecinii

La patru ani după ce a realizat monumentul lui Ladislau, acelaşi Tóth István a făcut şi statuia lui Tordai Szaniszló Ferencz, fost episcop romano-catolic, care "priveşte" şi azi spre enoriaşi, din scaunul său de bronz aşezat în Parcul Baroc.

Pe 15 martie 1907, în Piaţa Libertăţii, unde a şi rămas, a fost amplasată statuia notarului Szacsvay Imre, operă a lui Margó Ede. Luna trecută, mai multe asociaţii maghiare din Oradea au început să strângă bani pentru a-i repara postamentul degradat.

În vecinătatea lui Imre, în 1934 s-a ridicat poetul naţional al României, Mihai Eminescu. Episcopul Roman Ciorogariu a dezvelit bustul realizat de sculptorul Oscar Han, dar în 1940 acesta a fost distrus de horthyşti. Eminescu şi-a regăsit locul în Oradea abia în 1990, când i s-a amplasat o statuie de 3,8 metri înălţime, realizată de Ovidiu Maitec, în Piaţa Independenţei.

Poeţi, istorici, artişti...

În Oradea mai au statui sau busturi Szigligeti Ede, amplasat în faţa Teatrului în 1941 (operă de Telcs Ede), Ady Endre în Parcul Traian (realizat de Vetro Arthur în 1958), Iosif Vulcan în Parcul Libertăţii (Iosif Fekete, în 1964), Nicolae Bălcescu - în parcul omonim (Iosif Fekete, în 1970), Dimitrie Cantemir - pe strada cu acelaşi nume (1975, de Ion Irimescu), Emanuil Gojdu - în Piaţa Unirii (1989, de Mircea Ştefănescu) şi Constantin Brâncuşi, Lucian Blaga şi Onisifor Ghibu - în curţile şcolilor care le poartă numele, toate trei realizate după 1990, de orădeanul Cornel Durgheu. Tot Durgheu a făcut, în 1995, bustul lui Avram Iancu din Parcul Traian şi statuia uriaşă a pompierilor din faţa sediului ISU Crişana, în 1996.

Singura statuie contestată din Oradea este cea ecvestră a lui Mihai Viteazul, pusă în Piaţa Unirii în 1994. Realizat de sculptorii Alexandru Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu, monumentul a fost criticat de specialişti pe motiv că e incorect din punct de vedere heraldic: trebuia să aibă un picior al calului ridicat în aer (detaliu obligatoriu pentru personajele ucise mişeleşte), nu trebuia amplasat cu spatele spre graniţă, iar calul reprezentat e de rasă engleză. Şi din aceste motive, dar şi pentru că vrea să-l readucă pe Regele Ferdinand în piaţă, municipalitatea are de gând să-l mute pe voievod în Parcul Liniştii.

Moda statuilor

Pe lângă statuile personalităţilor, Oradea mai are monumente "nepersonalizate", cum ar fi Monumentul Ostaşului Român (1959, Parcul 1 Decembrie), Monumentul Holocaustului (1947, strada Mihai Viteazul), "Dansul felegii" din Piaţa Bucureşti (1971, Leonovics Boris), "Avânt" sau "Icar cu aripa frântă" din Bulevardul Dacia (1972, Rodica Stanca Pamfil), plus un monument şi un obelisc pentru soldaţi, ambele în cimitir. Totodată, în 1992 orădenii şi-au distrus o statuie: Monumentul Independenţei, ridicat în Centrul Civic în 1983. Pe locul lui s-a construit ulterior Catedrala Ortodoxă.

Moda reamplasării de statui în oraş a revenit în 2012, când cinci personalităţi şi-au găsit locul în centrul Oradiei: Regina Maria, realizată de sculptorul Dumitru Paina, şi grupul statuar Holnaposok realizat de Deak Arpad, care îi reprezintă pe poeţii Ady Endre, Dutka Akos, Juhasz Gyula şi Emod Tamas în timpul unei discuţii literare.

Fie că sunt sau nu pe lista monumentelor istorice, toate statuile publice sunt în grija Primăriei, care, conform legii, trebuie să le protejeze şi să le pună în valoare. Pentru că, mici sau mari, reuşite sau nereuşite, controversate sau îndrăgite, niciuna n-a fost ridicată degeaba...


Statuia cărei personalităţi credeţi că lipseşte în Oradea? De asemenea, consideraţi că vreo statuie existentă nu-şi merită locul în oraş?

02-Sebastian-Lupu_bihoreanul.jpgNe lipseşte o statuie a marelui actor orădean Ion Mâinea. După decesul acestuia, se vorbea despre o stradă cu numele lui, dar acest lucru nu s-a realizat.
Sebastian Lupu (foto), 40 ani, actor

Nu cred că vreuna dintre statuile ridicate până acum în Oradea ar fi nemeritată. Îmi plac în special cea a Reginei Maria şi cea a lui Mihai Eminescu.
Liana Fodor, 42 ani, muncitor

Statuile trebuie ridicate în memoria unor personalităţi istorice şi literare, iar eu cred că în Oradea există statuile celor mai importante astfel de personaje.
Emilian Nica, 68 ani, pensionar

02-Jeni-Pasca_bihoreanul.jpgÎn primul rând cred că lipseşte o statuie a lui Iuliu Maniu, o mare personalitate în istoria politică a ţării. Din câte ştiu, există un proiect în acest sens.
Jeni Paşca (foto), 50 ani, jurnalist

Statuia lui Iosif Vulcan, orădeanul care a publicat prima poezie a lui Eminescu, există deja. Ar mai trebui cea a poetului bihorean Alexandru Andriţoiu.
Elena Ţoc, 70 ani, pensionară

Deocamdată, în Oradea cred că s-a respectat principiul ridicării statuilor pentru personalităţile care au făcut un bine ţării. Nu pot să spun cine lipseşte.
Ioan Maghiar, 63 ani, pensionar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
MS Regele Ferdinand Intregitorul!
Imi doresc sa particip la reasezarea pe locul ei a statuii ecvestre a MS Regele Ferdinand Intregitorul! Doamne ajuta!
Postat 06 Ianuarie 2015, 06:54 de sergiu
Ce înseamnă să fii atent la DETALII
"...calul (lui Mihai Viteazu)reprezentat e de rasă engleză. Şi din aceste motive, dar şi pentru că vrea să-l readucă pe Regele Ferdinand în piaţă, municipalitatea are de gând să-l mute pe voievod în Parcul Liniştii." Sunt un profan în creșterea cailor...după ce și-au dat seama că ar fi o rasă engleză? Și ce rasă ar fi trebuit? Mihai Viteazu călărea doar o anumită rasă de cai?
Postat 01 Decembrie 2014, 18:04 de Adi_Oradeanul
menumorut si pancova de la gara
anul trecut zicea primaru ca vrea o statuie impunatoare a lui Menumorut la intrarea in oras, in sensul giratoriu de pe 6 martie, langa jurnalul bihorean. nu s-a ales nimic de asta, ar fi fost ceva spectaculos pt strainii care ne viziteaza si de mandrie pt oradeni! iar oribilitatea aia masiva din beton de la gara, pancova aia incarlibata din statia de tramvai, cat mai ramane acolo?! este o jena pt tot orasul. la fel si urbanistii care ar trebui sa vegheaza la imaginea orasului, incepand cu gara si terminand cu constructiile din centru felixului! trezirea, neamule!
Postat 29 Noiembrie 2014, 12:12 de roger
Revizionismul unguresc si statuile
Separatismul, iredentismul si revizionismul unguresc da in "tremurici" cand vede, in Oradea, statuile simbol al Unitatii Romanilor. Situatia este similara si in alte localitati din Ardeal, localiati pe care ungurii au reusit vremelnic sa le ocupe.
Postat 29 Noiembrie 2014, 04:57 de Control_Room
Statui
S-a incercat si cu hortisti!
Postat 29 Noiembrie 2014, 00:12 de Valhalla-Asgard
Si inca
Mi-am amintit inca doua: monumentul eroilor francezi din spatele Casei de Cultura a Sindicatelor si Pater Pio de langa Biserica Szent László din Piata Unirii.
Postat 28 Noiembrie 2014, 19:22 de BlackCrow
Scuze
Scuze, Gojdu este..
Postat 28 Noiembrie 2014, 19:17 de BlackCrow
Completari
Articol echilibrat dar cu multe omisiuni. Lipsesc complet statuile din Parcul Petőfi:ale poetilor Petőfi Sándor si József Attila si al voievodului Bethlen Gábor. Lipseste bustul lui George Enescu, Barbu Stefanescu Delavrancea si Traian Mosoiu. Nu s-a pomenit nici de statuia lui Emanuil Gojdu, nici de bustul lui Czárán Gyula (si astea mi-au venit in minte doar in timp ce citeam articolul.
Postat 28 Noiembrie 2014, 19:14 de BlackCrow
Statui
Statuiile ar trebui sa aibe legatura cu istoria orasului in primul rand . Statuia reginei din fata teatrului si a lui Mihai Viteazu nu prea intelg in acest sens ce semnificatie au .
Postat 28 Noiembrie 2014, 18:02 de ilka_53
"Oficial, cea mai veche statuie din oraş e cea a întemeietorului Oradiei: Ladislau I", spun unii !!!
Oficial e una iar realitatea alta !!!
Postat 28 Noiembrie 2014, 17:27 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON