URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Februarie 2020, 19:43

O urnă funerară veche de 3.000 de ani, cu tot cu cenuşă, găsită la marginea Oradiei (FOTO)

O urnă funerară veche de 3.000 de ani, cu tot cu cenuşă, găsită la marginea Oradiei (FOTO) sursa foto: www.crisana.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O urnă funerară veche de trei milenii şi care încă conţine cenuşă umană a fost găsită pe şantierul şoselei de lângă Piaţa 100.

Potrivit crisana.ro, descoperea a fost făcută săptămâna trecută, după ce cupa unui excavator a scos la lumină obiecte ceramice. Operatorul utilajului a observat fragmentele ceramice, s-a gândit că ar putea fi vorba de vestigii istorice, aşa că a anunţat autorităţile.

Arheologul Florin Sfrengeu (profesor la Departamentul de Istorie al Universităţii din Oradea) a cercetat locul şi a concluzionat că cioburile provin de la o urnă funerară veche de aproximativ 3.000 de ani şi în care încă se mai găsea cenuşă umană.

Specialiştii au săpat cu mâna şi au scos restul urnei din sol, urmând să o analizeze în laborator. Urnele funerare cu cenuşă sunt vestigii rare şi foarte valoroase.

În imediata vecinătate, arheologii au mai descoperit o vatră de locuire din epoca bronzului şi ceea ce pare a fi o groapă funerară de incineraţie, cu un strat gros de cenuşă. De asemenea, în zonă s-au mai găsit zeci de fragmente ceramice din epoca bronzului şi prima vârstă a fierului, adică perioada dacică.

"Descoperirea este importantă deoarece arată locuirea permanentă a oraşului Oradea din cele mai vechi timpuri şi până în epoca medievală", a declarat arheologul Florin Sfrengeu, potrivit crisana.ro.

Acestea nu sunt primele descoperiri arheologice din această zonă a Oradiei. Anul trecut, lucrările de extindere şi asfaltare a străzii Balogh Istvan din Calea Aradului au scos la iveală urmele unor locuinţe şi diverse obiecte, provenind din două perioade: epoca dacică, din Hallstatt (n.r. prima perioadă a fierului, secolele XII-V î.Hr), şi din epoca medieval timpurie, secolele XI-XII.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
No uite ma...
No uite ma ca s-au gasit cava urme unguresti care unguri au fost pe aici inca inaintea lui Decebal si Traian numai ca au plecat prin asia sa revina peste 2000 de ani! Sa vedeti numai ca la analize vor iesi ca's unguresti asa cum sunt cam toate din Europa!
Postat 25 Februarie 2020, 19:59 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON