URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Martie 2021, 14:01

O româncă infectată cu Covid-19 a născut cvadrupleţi. "În 20 de ani de carieră nu am asistat la o astfel de naştere"

O româncă infectată cu Covid-19 a născut cvadrupleţi. 'În 20 de ani de carieră nu am asistat la o astfel de naştere' (Sursa foto: Antena3.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O româncă de 37 de ani, diagnosticată cu Covid-19, a născut marţi cvadrupleţi la o maternitate din Iaşi.

Mama s-a prezentat la Maternitatea "Cuza Vodă" din Iaşi marţi, pentru o evaluare, fiind însărcinată în 34 de săptămâni cu cvadrupleţi. Deoarece prezenta simptome de Covid-19, aceasta a fost trimisă la Maternitatea "Elena Doamna", unitate Covid pentru gravide, unde medicii au decis că trebuie o opereze prin cezariană pentru naşterea copiilor, notează site-ul de ştiri G4media.ro.

Operaţia a fost una complexă, la care au fost prezenţi mai mulţi medici neonatologi, obstetricieni, medicul de gardă la ATI şi încă un medic care era pregătit să ajute dacă ar fi existat complicaţii.

"Fiecare copil a avut, practic, neonatologul lui, a fost o mobilizare a întregului sector de neonatologie. A fost o operaţie cu risc, pacienta tuşea înaintea operaţiei, avea testul rapid antigen pozitiv, a fost confirmat şi cu un PCR. În 20 şi ceva de ani de carieră nu am asistat la o astfel de naştere, este destul de rar", a declarat dr. Răzvan Socolov, şef secţie de Obstetrică-ginecologie de la unitatea medicală, pentru Libertatea.ro.

Acesta a explicat că, la 34-35 de săptămâni, la o sarcină de cvadrupleţi trebuie realizată cezariană pentru că nu se mai pot dezvolta copiii. 

Intervenţia a fost cu atât mai complicată cu cât femeia a fost operată în trecut la inimă şi avea o patologie cardiacă.

Potrivit unui comunicat transmis de unitatea medicală, este pentru pentru prima oară în România când o mamă cu Covid-19 duce la capăt o sarcină cvadruplă.

"Starea ei este stabilă şi s-a bucurat de venirea pe lume a celor patru băieţei, pentru care avea deja pregătite numele. Cazul cred că este unul de literatură medicală – sunt foarte puţine înregistrate de mame cu SARS-CoV-2 care să nască cvadrupleţi, poate vom reuşi să publicăm în literatura de specialitate. Ne bucurăm pentru mamă, este o eroină", a declarat Gabriel Martinescu, managerul unităţii medicale. 

În prezent toţi cei patru bebeluşi sunt bine, sunt internaţi la neonatologie, cu greutăţi corespunzătoare şi scor bun la naştere, iar ieşeanca este internată la Terapie Intensivă, în stare stabilă. Cei patru fii urmează să fie testaţi pentru a afla dacă au Covid-19.

Dr. Răzvan Socolov a mai spus pentru Libertatea.ro că din zecile de naşteri care au fost la Iaşi în 2020, au fost doar trei sau patru cazuri de copii testaţi pozitiv, dar toţi după naşteri naturale. "Mai trebuie spus că aceştia oricum nu fac forme grave, este o contaminare de mediu la naşterile naturale, dar copiii nu dezvoltă fenomene pulmonare", a precizat medicul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON