URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Mai 2014, 15:41

O reclamă a fost interzisă, după ce mai mulţi copii au murit încercând să-i imite pe Smiley şi pe Bartoş (VIDEO)

Controverse, în jurul unei reclame a Romtelecom  / Cosmote care a fost interzisă de CNA, după ce mai mulţi copii din toată ţara au murit, încercat să imite vedetele TV Simley şi Bartoş, care apar în spotul publicitar cu o placă de skateboard în mână, pe vagoane de tren aflate în mişcare.

Conform agenţiei de ştiri Mediafax, spotul publicitar "Skateboarders" a fost interzis de la difuzare printr-o decizie luată de CNA, după ce Consiliul a fost informat de Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, că ar fi crescut numărul copiilor care s-au electrocutat încercând să imite imaginile din acest clip.

Decizia a fost luată în baza articolului 29, alineatul 1, litera f din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei".

"Potrivit reclamaţiei înregistrate sub nr. 5925/28.04.2014, de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în ultimele două-trei săptămâni a crescut numărul de cazuri de copii sau adolescenţi electrocutaţi ca urmare a faptului că s-au urcat pe garnituri de tren aflate sub liniile de alimentare cu înaltă tensiune, conform sesizării, una dintre ipotezele care ar putea să explice acest fenomen îngrijorător fiind posibila influenţă a clipului publicitar Romtelecom-Cosmote în care Smiley şi Pavel Bartoş realizează acrobaţii pe un tren în mişcare. Consiliul a apreciat că imaginile ce dau conţinut spotului, respectiv situaţiile de ficţiune în care cele două persoane, de altfel foarte cunoscute publicului, inclusiv celui minor, sunt plasate virtual pe un tren în mişcare şi merg sau fac salturi pe skateboard, pot să nu fie percepute ca atare de minori, dat fiind discernământului redus pe care îl au aceştia", se arată în decizia CNA de suspendare a clipului publicitar, citată de monitoruldecluj.ro.

Potrivit publicaţiei clujene, la sfârşitul lunii martie, un băiat de 15 ani, din localitatea Baciu a ajuns la spital cu arsuri pe 50% din corp, după ce s-a electrocutat la reţeaua de 27.000 de volţi, imediat după ce s-a urcat pe un vagon în gara Baciu-Triaj. Medicii l-au găsit inconştient. Un al băiat de 16 ani din Turda, tot la sfârşitul lunii martie, s-a urcat pe un vagon cisternă în staţia Turda, sub linia de contact de 27.000 volţi, el suferind arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, medicii i-au amputat un braţ, iar după 10 zile de spitalizare, băiatul a murit.

"În aceeaşi perioadă, alţi 4 copii din alte oraşe din ţară s-au urcat pe vagoanele de tren ca să se fotografieze şi să facă acrobaţii. Unul dintre ei a murit după ce a atins liniile de înaltă tensiune. Cel mai probabil, toţi aceşti adolescenţi i-au imitat pe Pavel Bartoş şi Smiley care apar într-o reclamă la Romtelecom cu o placă de skateboard în mână, pe vagoanele de tren aflate în mişcare", menţionează sursa citată.

Reprezentanţii Romtelecom au declarat că regretă cele întâmplate copiilor şi subliniază că nu văd nicio legătură între reclamă şi cazurile copiilor care s-au nenorocit după ce s-au electrocutat.

Totodată, ActiveWatch solicită CNA să reanalizeze decizia de interzicere a spotului publicitar al Romtelecom cu Smiley şi Pavel Bartoş, precizând că nu există un studiu care să arate că există o legătură între acest clip şi cazurile de copii electrocutaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON