URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2020, 11:35

O profesoară de la Şcoala "Dacia" din Oradea, cercetată penal pentru instigare la nepurtarea măştii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O profesoară de engleză care predă la Şcoala Gimnazială „Dacia” Oradea şi la şcoala din Bulz este cercetată penal, pentru că n-a purtat mască la ore şi a instigat alţi profesori şi părinţi să ignore regulile privind purtarea acesteia.

"De la începutul anului şcolar, respectiv din data de 1 septembrie 2020, doamna profesoară X, titulară la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bulz şi cu completarea normei didactice la Şcoala Gimnazială Dacia Oradea, nu a purtat mască de protecţie impusă în contextul actual al riscului de infecţie cu virusul Sars-Cov-2, fiindu-i atrasă atenţia în repetate rânduri cu privire la acest aspect, însă aceasta nu s-a conformat", se arată într-un comunicat transmis marţi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

"De asemenea, numita X a instigat şi alte cadre didactice şi părinţi de a nu purta mască sau de a lăsa copiii fără mască la orele de limba engleză", au mai transmis procurorii.

Profesoara cu pricina, pe numele ei Anca Hulber, este cercetată pentru trei infracţiuni prevăzute de Codul Penal: zădărnicirea combaterii bolilor, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, dar şi abuz în serviciu.

IŞJ Bihor a reclamat-o pe profesoară procurorilor încă din luna septembrie, la scurt timp după debutul anului şcolar, dar abia acum Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a anunţat că a deschis dosarul penal. Între timp, femeia a participat şi la protestele împotriva purtării măştilor de protecţie, organizate în Oradea, iar sursele BIHOREANULUI spun că şi-a trimis propriii copii la şcoală tot fără măşti.

Nu este singurul cadru didactic din Bihor cercetat penal pentru că subminează eforturile de combatere a pandemiei de Covid-19. În atenţia procurorilor este şi profesorul Nelu Pop, de la Liceul cu Program Sportiv "Bihorul", care s-a filmat în clasă în timp ce el şi elevii lui purtau măşti de clovn, ca o formă de protest faţă de faptul că "Guvernul ne obligă să purtăm măşti, ne determină să ne comportăm şi să fim ca nişte animăluţe în ţarc".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Respect!
aștept să mai văd de ....UN medic ,UNA asistentă care cer botnița jos!Sau Sunt aserviți cadrele medicale dictaturii?;))))
Postat 14 Noiembrie 2020, 17:08 de crisan
Respect doamna proifesor pentru curajul de a fi onesta,pentru curajul de a fi roman
Niciunul dintre aceste două articole de lege ( art.66,lit.a si art.5.alin.2,lit.d din Legea nr.55/2020),nu se referă clar, precis și distinct la purtarea măștii în spațiu închis sau deschis. Purtarea măștii în anumite spații închise, este prevăzută de articolul 13, la care nu face trimitere art. 66, când dispune amenzi pentru nerespectarea măsurilor de prevenție.Legea nr. 55/2020 nu prevede clar, precis și previzibil, o sancțiune pentru nepurtarea măștii în spații publice închise, deci nu există amendă pentru refuzul de a purta mască în spațiile publice închise din art. 13. Respectarea legilor este obligatorie, însă nu se poate pretinde unui subiect de drept să respecte o lege care nu este clară, precisă și previzibilă, întrucât acesta nu își poate adapta conduita în funcție de ipoteza normativă a legii. Contestați amenzile pe care vi le dau fără nicio bază legală și depuneți-le plângeri penale polițiștilor pentru abuz in serviciu.
Postat 04 Noiembrie 2020, 18:42 de platona
Respect doamna proifesor
DECIZIA nr. 457 din 25 iunie 2020 a Curtii Constitutionale a Romaniei "Examinând criticile de neconstituționalitate formulate, Curtea constată că acestea vizează, în realitate, dispozițiile art. 4 alin. (3) și (4), precum și pe cele ale art. 65 lit. s) și ș), ale art. 66 lit. a),b) și c) în ceea ce privește trimiterile la art. 65 lit. s), ș) și t) și ale art. 67 alin. (2) lit. b) în ceea ce privește trimiterile la art. 65 lit. s), ș) și t) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, astfel încât va reține acest obiect al excepției de neconstituționalitate ridicate direct de Avocatul Poporului." "Curtea Constitutionala a Romaniei observă că într-un studiu invocat, de altfel, și de Ministerul Public în sprijinul concluziilor sale, Comisia de la Veneția a reamintit că „[el] conceptul de stare de urgență“ se bazează pe presupunerea că în anumite situații de urgență de ordin politic, militar și economic, sistemul de limitări impuse de ordinea constituțională trebuie să cedeze în fața puterii sporite a executivului. Cu toate acestea, chiar și în stare de urgență publică, principiul fundamental al statului de drept trebuie să prevaleze. Statul de drept constă în mai multe aspecte care sunt toate de importanță capitală și trebuie menținute într-un mod integral. Aceste elemente sunt principiul legalității, separarea puterilor, împărțirea puterilor, drepturile omului, monopolul statului asupra forței, administrarea publică și independentă a justiției, protecția vieții private, dreptul la vot, libertatea de acces la puterea politică, participarea democratică a cetățenilor și supravegherea de către aceștia a procesului decizional, luarea deciziilor, transparența guvernării, libertatea de exprimare, asociere și întrunire, drepturile minorităților, precum și regula majorității în luarea deciziilor politice. Statul de drept înseamnă că agențiile guvernamentale trebuie să funcționeze în cadrul legii și acțiunile lor trebuie să fie supuse controlului de către instanțele independente. Securitatea juridică a persoanelor trebuie să fie garantată." Contestați amenzile pe care vi le dau fără nicio bază legală și depuneți-le plângeri penale polițiștilor pentru abuz in serviciu.
Postat 04 Noiembrie 2020, 18:35 de platona
CrisDumi
ApropoS, am sa votez PNL, ca sa schimbe constituția creata de Iliescu pt a fi usor de interpretat.
Postat 03 Noiembrie 2020, 20:55 de Sandu2100
CrisDumi
Citeste legea, nu interpreta
Postat 03 Noiembrie 2020, 20:53 de Sandu2100
@antiecumenistul
exista multe studii.. studii.. nu prostii... studii... cercetari... stii, din aia ce fac savantii.. oamenii de stiinta :) .... poate, poate puteai ramane cu o (extrem de mica) doza de credibilitate daca nu puneai linkul la o pagina de cretinisme :D ... asa te-ai discreditat de unul singur :)
Postat 03 Noiembrie 2020, 16:14 de sasi
Antiecumenistul
Prostia si biserica te omoară
Postat 03 Noiembrie 2020, 16:12 de Sandu2100
Demnitate si curaj
Obligativitatea purtarii mastii este un abuz. Nu există niciun studiu care sa demonstreze eficienta acestei. Dimpotriva, exista studii care arata ca 85% dintre cei contaminati au purtat masca si totusi s-au imbolnavit. In România, pe aceast, subiect se face prea multa tevatura, în spatele lui fiind alte motive decat paruta grija fata de sanatatea publica. Profesoara va castiga orice proces pe https://www.marturisireaortodoxa.ro/purtarea-mastii-in-spatii-publice-inchise-nu-are-amenda-in-legea-55-2020-iar-in-cele-publice-deschise-nu-este-obligatorie/aceasta tema, ba mai mult, va obtine si daune morale.
Postat 03 Noiembrie 2020, 15:22 de Antiecumenistul
Ești tută rău, Sănduțo !?!
Nerespectarea măsurilor e una ... iar instigarea cu totul altceva. Instigarea nu e penală, pentru că liberalii din "guvernul meu" nu gândesc, ei juisează taman când trebuie să înceapă câte-ceva !?!
Postat 03 Noiembrie 2020, 15:14 de CrisDumi
legea e lege
... cu sau fara covid... si nu, nu mor numai cei obezi... nu zic, grasa din imagine are sanse bune sa ajunga printre victime... insa repet, nu mor numai bolnavi si obezi... n-ai de unde sa stii daca organismul tau va reactiona sau nu cu o furtuna cytokinine... deja stiu de 6 cazuri de eprsoane antrenate, fara comorbiditati care au prins o forma urata (unii mai stau cu masca de oxigen) ... evidnet nici nu-ti trebuie sa-ti traiesti viata cu frica... respecti niste chestii banale si totul merge inainte... numai legea sa fie lege pt toti...
Postat 03 Noiembrie 2020, 13:19 de sasi
CrisDumi
Te pricepi la toate, ca si la prizele de 2000W, dar citeste Art 352
Postat 03 Noiembrie 2020, 12:36 de Sandu2100
O să o țină așa, în stand-bye, după care "mucles" ori "ciocul mic" ...
... pentru că fapta nu există, nefiind prevăzută de Codul Penal !?! Legislația "liberală" e singura care vorbește despre instigare și zădărnicire, pe cazuri de Covid, ceea ce arată că PNL va bate PSD la alegeri, pentru că e mai tembel ca partid și ca grup de habarniști.
Postat 03 Noiembrie 2020, 12:23 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON