URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Februarie 2021, 21:00

O nouă viziune pentru un judeţ curat!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu toţii ne dorim un judeţ curat, fără deşeuri prin munţii, văile şi râurile unde mergem să ne relaxăm la final de săptămână. Însă, pentru ca acest lucru să devină o realitate, e nevoie de implicarea noastră, a tuturor.

Un pas important a fost făcut la finalul anului 2020, când în toate localităţile judeţului nostru a început implementarea unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor. Practic, aruncăm deşeurile în 5 fracţii: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, deşeu biodegradabil şi deşeu rezidual. Primele trei tipuri de deşeuri pot fi reciclate complet, în timp ce deşeul biodegradabil (resturi de mâncare, zaţ de cafea, frunze, crengi etc.) se transformă în îngrăşământ pentru agricultură. Doar deşeul rezidual (scutece, încălţăminte, lamă de ras etc.) este păstrat în singurul depozit legal deschis în judeţul Bihor. În Oradea, deşeurile vor fi colectate în 4 fracţii (hârtie, carton, plastic şi metal vor fi colectate împreună). Totodată, în zona rurală nu se colectează deşeul biodegradabil.

Odată ridicate, deşeurile ajung în staţiile şi platformele de sortare şi transfer din Oradea, Salonta, Aleşd, Beiuş, Ştei, Marghita, Săcueni şi Valea lui Mihai.

În etapa următoare, vom realiza în comunele şi oraşele din judeţ o reţea de platforme (centre de depozitare cu aport voluntar) unde fiecare dintre noi va putea să ducă obiectele de care nu mai are nevoie: resturi de la construcţii, mobilă, cauciucuri, ulei etc. Pentru realizarea acestor platforme, vom depune un proiect cu fonduri europene.

În plus, împreună cu primăriile, lucrăm la un sistem de colectare a deşeurilor din zonele turistice şi din parcările şi refugiile aferente drumurilor judeţene. Vă îndemn, dragi bihoreni, să avem grijă de frumuseţile judeţului!

Mircea Mălan
vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor
preşedintele ADI Ecolect

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
CrisDumi
Am doar un rucsac in spate cu mancare si echipament, mizeria dupa mine o strang , si mai e loc in rucsac de un flacon gasit pe drum, o punga ceva. Doar niste jegosi pot interpreta ca umblu de la saua capra, pana la vf Moldoveanu si apoi la Victoria cu tomberonul dupa mine.
Postat 11 Februarie 2021, 12:40 de Sandu2100
SanduXXX ...
... deci tu ești ăla care umblă tot timpul pe cărări de munte, veșnic drogat cu tomberonul de 240 litri în spate, în loc de rucsac !?! Să treci pe la Direcția Tehnică, la etaj în Pc. Ady Endre ... să-ți dăm o medalie.
Postat 11 Februarie 2021, 11:46 de CrisDumi
Dar viziunea veche ce avea ?!? Că tot curățenia județului o avea ca țel !?!
Cu noua viziune se bate câmpii ... alaltăieri se colecta gunoiul în 5 fracții, ieri în 4 și azi în 3 !?! Mâine iar o să crească la 4 sau la 5, iar poimâine va trebui reinventat mersul pe jos și coșul de gunoi la purtător !?! Problemele de mediu au fost dintotdeauna subiecte de interes public major ... încă de pe vremea lui Stalin, când ducea sterilul de la Nucet la Șteivși invers, ca să-l bage în materialul de tencuit văioaga !?! Viziunea privind un mediu mai curat e aceeași, de fapt ... s-au schimbat doar "actorii" care se bâlbâie acum în fracții numerice, volumetrice ori de greutate, fără să inventeze nimic nou.
Postat 11 Februarie 2021, 11:42 de CrisDumi
!?
va felicit ca in sfarsit, in al 12 lea ceas, v-ati reabilitat frumoasa fatada de pe Szigligeti. era bine daca o faceati mai devreme sa dati exemplu, dar, va inteleg fiind curte comuna, e greu cu consensul. macar stiti si dumneavoastra cat e de complicat, aberant pe alocuri. poate dati un sediu mai mare directiei de cultura de pe Moscovei, sa nu se inghesuie lumea dupa autorizatii, din cate stiu apartine de judet. Succes si spor la ordine si curatenie.
Postat 11 Februarie 2021, 06:14 de User anonimizat
Silver_Cat
Incearca sa iti cureti casa, si sa faci un dus. Nu astepta sa le faca Bolojan, ca asta te pune la munca, nu stai tu la birt pe banii mei
Postat 10 Februarie 2021, 23:24 de Sandu2100
Sanda tomberoneza
Bravo Sanda, curata tu muntii patriei cu tomberonul tau personal. Insa, noi credem ca poti mai mult: te poti angaja pe postul de coordonator masina de gunoi (ala agatat de ghena, care fluiera la sofer cand sa porneasca). Daca pici examenul de ocuparea postului (scenariul fiind foarte posibil la halul in care te exprimi si scrii) te poti adresa maharilor de la pnl, care, au angajat multe personaje cu nivelul tau de inteligenta. Forza Sanda tomberoneza !!!
Postat 10 Februarie 2021, 23:07 de Silver_Cat
Amenzile te civilizează
Asa cum eu nu arunc, gunoiul la intamplare, asa nici altii sa nu arunce, de multe ori cand escaladez muntii, culeg gunoaie si dupa altii, si le arunc la tomberonul neu, sau la o benzinarie daca e cazul sa opresc.
Postat 10 Februarie 2021, 21:49 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON