URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
28 Septembrie 2019, 15:51

O nouă majoritate în Consiliul Judeţean Bihor: La propunerea PNL, cei doi consilieri ALDE au votat revocarea Consiliului de Administraţie al Aeroportului (FOTO / VIDEO)

PNL-iştii din Consiliul Judeţean Bihor au obţinut sâmbătă, la şedinţa în care au cerut revocarea Consiliului de Administraţie al Aeroportului Oradea, prima victorie din ultimii trei ani, cu ajutorul celor doi reprezentanţi ai ALDE, care în premieră nu au mai votat alături de aliaţii din PSD şi UDMR.

Votul a survenit ca urmare a situaţiei grave a Aeroportului, lăsat fără curse externe, "sabotat", potrivit fostului director Gheorghe Pasc, de însuşi preşedintele CJ Pasztor Sandor, şi cu un Consiliu de Administraţie care a organizat un concurs nelegal pentru viitorul manager, ce urma să fie câştigat chiar de o membră a CA, pusă la propunerea UDMR, contabila Cristina Antik, soţia judecătorului Levente Antik de la Curtea de Apel Oradea.

"Pentru a pune pe butuci Aeroportul"

Aşa cum conducerea PNL Bihor anunţa încă de vinerea trecută, cei 16 consilieri judeţeni liberali au înregistrat la CJ proiectul de revocare a membrilor CA numiţi de PSD-UDMR-ALDE în mai 2017, invocând faptul că, după cum s-a exprimat consilierul Călin Gal, a existat din partea conducerii CJ şi a CA "o adevărată strategie" pentru a ruina Aeroportul.

"Am iniţiat acest proiect pentru că ne aflăm într-o situaţie extrem de gravă, CA nu şi-a îndeplinit criteriile de performanţă, au dispărut cursele externe, cele interne sunt la nivel minim, numărul pasagerilor a scăzut de la 220.000 anul trecut la 40 şi ceva de mii, este clar că activitatea CA este catastrofală".

În plus, Gal a arătat că CA-ul a declanşat o procedură de selecţie nelegală a viitorului manager după demisia fostului director Pasc, OUG 109/2011 privind guvernanţa corportativă a întreprinderilor publice fiind încălcată "flagrant şi repetitiv, în cascadă". "Cum să rămână în funcţie acest CA, când a încălcat toate prevederile legii?", a întrebat liberalul, mai vehement ca niciodată.

Doar "viciu de procedură"

Preşedintele Pasztor Sandor i-a cerut lui Gal să-şi măsoare vorbele şi i-a dat cuvântul preşedintelui CA, UDMR-istul Bimbo-Szuhai Tibor, pentru a-i da replica. Acesta a susţinut că încălcările legii reclamate de liberal au fost un simplu "viciu de procedură" şi că CA-ul Aeroportului din Oradea a interpretat OUG 109/2011 la fel ca la Tulcea ori Suceava, unde tot CA-ul a întocmit scrisoarea de aşteptare pentru selectarea managerilor, tot fără a avea Hotărâri de Consiliu Judeţean.

De asemenea, Bimbo s-a victimizat: "Aeroportul Oradea haideţi să nu fie o victimă colaterală a discuţiilor politice, pentru că este în interesul orădenilor să existe curse internaţionale", a spus el, ca şi cum nu ar fi şi răspunderea CA pentru inexistenţa acestora sau ca şi cum cei 6 membri nu ar fi fost numiţi tot politic, prin votul consilierilor UDMR-PSD-ALDE.

Alibiurile lui Pasztor

Şeful CJ a afirmat că fostul director Gheorghe Pasc nu l-ar fi acuzat de sabotarea Aeroportului dacă în 2017 i-ar fi semnat un mandat nu pe doi ani, până în octombrie 2019, ci mai lung, până în 2022. "Nici prin cap nu-i trecea să demisioneze", a zis Pasztor, după care şi-a repetat, într-un discurs de 20 de minute, "apărarea" expusă şi cu o zi înainte în conferinţa de presă.

ŞI anume: concursul pentru viitorul director ar fi fost "internaţional" fiindcă a fost publicat pe site-ul Aeroportului şi în limba engleză, "au fost oameni care s-au interesat şi din Germania, şi din Lituania", dar aceştia au renunţat fiindcă ar fi pretins salarii de 150-200.000 euro pe an, meritul construirii noului terminal aparţine UDMR, care "a adus" de la bugetul de stat banii necesari, iar fostul director Pasc este singurul vinovat de "scurgerile de informaţii" ajunse în presă, din cauza cărora Ryanair a comunicat că nu mai doreşte să aibă nicio întâlnire la care şeful CJ să fie prezent.

El a mai zis că "dacă CA-ul în această secundă pleacă, nimeni nu mai poate reporni concursul" pentru viitorul director şi a promis că "atunci când o să avem director, eu voi promova să avem alt CA".

Mang: Pasc, "singurul vinovat"

Vicele PSD-ist al CJ a sărit în ajutorul aliaţilor UDMR, demascându-l brusc pe Pasc - cu care lucrează de 7 ani - că ar fi fost securist.

"Dacă citiţi România liberă veţi vedea cu ce se ocupa înainte de 1989 şi ce a făcut la Revoluţie", a spus Ioan Mang, referindu-se la un articol în care Pasc era prezentat ca fiind fost responsabil cu învăţământul politic comunist în aviaţie până în 1990, iar în zilele Revoluţie a tras cu pistolul la Aeroportul Otopeni împotriva celor care îl "apărau".

"Vinovatul, ca norocul, şi-a dat demisia", a conchis Mang despre Pasc, dând de înţeles că problema trebuie închisă.

"Emanciparea" ALDE

La final, după aproape două ore de discuţii, s-a produs surpriza, girată discret chiar de preşedintele ALDE Bihor, Ciprian Blejan, prezent în sala CJ: cei doi reprezentanţi ai acestui partid, vicepreşedintele Traian Bodea şi consilierul Julien Mateiaş, au votat pentru propunerea celor 16 PNL-işti, aşa că revocarea Consiliului de Administraţie a fost decisă cu 18 voturi "pentru" şi 16 contra, ale PSD-iştilor şi UDMR-iştilor.

"Înseamnă că CA este revocat", a constatat, demoralizat, preşedintele CJ, Pasztor Sandor. Asta înseamnă că cei 7 membri ai CA-ului votat în 2017 (un funcţionar al Ministerului Finanţelor, 3 reprezentanţi ai UDMR, 2 ai ALDE şi 1 al PSD) ar rămâne în funcţii ca interimari doar până când CJ va desemna un alt CA.

Conform proiectului PNL, proaspăt adoptat, noul Consiliu de Administraţie va avea un mandat limitat la 4-6 luni şi va avea o componenţă mai puţin politizată, urmând să fie alcătuit din 2 reprezentanţi ai CJ, câte unul al Ministerului Finanţelor şi Primăriei Oradea şi 3 ai mediului de afaceri (câte unul din industrie, din turism şi din comerţ şi servicii).

"Va fi o procedură lungă şi anevoioasă, în 2017 a durat trei luni", a comentat prospătul fost preşedinte al CA, Bimbo-Szuhai Tibor, trăgând astfel nădejde să o mai lungească la cârma Aeroportului lipsit de zboruri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Se întâmplă în România
In Giurgiu, o companie din emiratele Arabe vrea sa construiască un aeroport privat, în condițiile în care nu exista infrastructura rutieră și feroviară către capitală. Dar există un interes, și interesul e de a investi ( a investi înseamnă a face bani ) , sper că politicienii să nu o de-a în bară. La Galați PSD a dat-o în bară cu aeroportul. Referitor la aeroportul Oradea poate sa ruleze și așa ( arată că autogara din Bârlad ) , dar se pot atrage investitori care sa construiască un aeroport nou in județul Bihor , plus infrastructura aferentă ( adică autostrăzi și cale ferată rapidă către Cluj , Satu mare, Zalău, Bistrița, Arad, Deva, Timișoara, Szeged, Debrecen. ) . Un investitor în aeroport, îl va face sa fie de escală, cu tranzit mare , e și pt cetățenii și pt cei care tranzitează, un procent din cei care tranzitează se vor caza in Oradea ( curse anulate, diferența între zboruri etc ) . Pe urmă ce facem cu aeroportul vechi? Faci sa crească prețul, și îl vinzi. In Vest nu exista aeroport care sa fie in proprietatea primăriei sau al C.J . O dată ajuns in situația dezvoltării unui asemenea Investitorii încep sa vină, zona se dezvoltă. Dar noi avem orgoliul sa nu lăsăm pe nimeni sa investească, vin străinii, vine SOROS, vin multinaționalele.
Postat 28 Septembrie 2019, 21:26 de Sandu1206
perfect! un pas mic spre revenirea la normalitate!
bravo Alde! un pas mic dar foarte important spre normalitate. era foarte necesara revocarea CA la aeroport. ma bucur pt trecerea spre normalitate. si... bineineles ca Pasc era un bandit uns cu slanina > securist, cine se indoia de asta?! numai ca nu a fost normal sa ramana atatia zeci de ani intepeniti pe scaunul ala platiti din bani publici. practic, el a avut zero realizari pt ca toate au fost controlate politic. deci era un bun ascultator si lingusitor pe langa udmr+psd.
Postat 28 Septembrie 2019, 19:21 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2813 RON
  • 1 EUR = 4.8319 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON