Potrivit unui comunicat de presă din 1 octombrie 2015, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma "dacă cererea este vădit nefondată" din cuprinsul dispoziţiilor art. 440 alin. (2) din Codul de procedură penală este neconstituţională în raport de dispoziţiile art. 21 alin. (3) şi art. 24 din Constituţie.
Curtea a reţinut că soluţia de respingere a cererii de recurs în casaţie pentru motivul că aceasta este vădit nefondată obligă instanţa supremă la examinarea fondului cauzei. Or, această soluţie nu poată fi pronunţată în cadrul procedurii admiterii în principiu a recursului în casaţie, ci doar în faza judecării căii extraordinare de atac, reglementate de dispoziţiile art. 445-451 din Codul de procedură penală.
Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Aceasta este a 27-a decizie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Codului de procedură penală care a intrat în vigoare la 1 februarie 2014.
Şi de data aceasta Curtea Constituţională a apreciat că este contrar dreptului la un proces echitabil şi a dreptului la apărare ca principii constituţionale ca judecata recursului în casaţie să se facă fără citarea părţilor.
Conform noului cod de procedură penală, deciziile pronunţate în apel sunt executorii, putând fi atacate cu recurs în casaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru anumite motive procedurale strict limitate. În procedura de filtru, judecătorii Instanţei Supreme au obligaţia să verifice dacă recursul în casaţie îndeplineşte cerinţele de formă prevăzute de lege, textul legal declarat neconstituţional prevăzând că recursul putea fi respins în procedura de filtru când era "vădit nefondat".
Curtea Constituţională a cenzurat această prevedere, stabilind practic că recursul în casaţie care îndeplineşte condiţiile de formă trebuie judecat în şedinţă publică cu respectarea dreptului la apărare al părţilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.