URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2020, 15:49

„O manifestare de suflet”: Ziua Imnului, sărbătorită în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)

„O manifestare de suflet”: Ziua Imnului, sărbătorită în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO) Bianca Popa (foto), tânăra care a intonat Imnul României miercuri, în Piaţa Unirii, a impresionat audienţa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cel de-al 30-lea an în care imnul României este "Deşteaptă-te române", în centrul Oradiei s-a sărbătorit, miercuri, înainte de prânz, Ziua Imnului Naţional.

Participanţii au fost puţini şi aproape toţi s-au aflat acolo prin prisma funcţiilor pe care le deţin, fiind reprezentanţi ai instituţiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne ori ai autorităţilor locale. Singurii politicieni "fără obligaţii" prezenţi au fost ex-europarlamentarul PSD Emilian Pavel şi colegii săi de partid Lilla Debelka (fost secretar de stat) şi Răzvan Puia (fost şef al Cancelariei prefectului Ioan Mihaiu). Trebuie menţionat că, aşa cum organizatorii au îndemnat, oamenii au stat la distanţă unii de alţii şi aproape toţi au purtat măşti de protecţie.

Evenimentul, organizat de Garnizoana Oradea, a debutat prin întâmpinarea prefectului Dumitru Ţiplea şi a comandantului garnizoanei, Costel Dobria, iar fanfara Şcolii Poliţiei de Frontieră a atras atenţia orădenilor aşezaţi la terasele din Piaţa Unirii. Şi mai multă curiozitate a stârnit tânăra Bianca Diana Popa, care, cu o voce deosebită, a intonat Imnul României.

Prefectul Dumitru Ţiplea a vorbit despre însemnătatea zilei. "De-a lungul timpului, în memoria colectivă a naţiunii noastre, s-au imprimat versurile poeziei "Un răsunet", scrisă de Andrei Mureşanu, care a insuflat curaj poporului, în momente cruciale ale istoriei", a spus Ţiplea. Prefectul a precizat şi că imnul României, înainte să primească această titulatură, a fost "cântat de paşoptişti, intonat în timpul războiului de independenţă, fredonat în timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial, iar în ’89 a fost cântat în timpul evenimentelor tulburi, fiind un liant al oamenilor în lupta pentru dreptate".

Cu versuri de Andrei Mureşanu şi muzică de Anton Pann, cântecul "Deşteaptă-te române!" a fost desemnat imn de stat prin Decretul-lege nr. 40, în 24 ianuarie 1990. Această prevedere a fost stipulată în Constituţia României din 1991, imnul fiind unul dintre cele patru simboluri oficiale ale României alături de Ziua Naţională, drapel şi stemă.

În cadrul ceremoniei, istoricul orădean Gabriel Moisa a făcut la rându-i unele observaţii privind imnul României, spunând că acest simbol naţional este important. "Fiecare regim politic îşi conturează o simbolistică aparte, proprie. (...) Mă bucur că particip la această manifestare, este o manifestare de suflet, care trebuie să existe, indiferent unde pe teritoriul României, pentru că o naţiune şi un popor atunci îşi respectă înaintaşii, atunci se respectă pe sine, când îşi amprentează locul cu propria simbolistică naţională", a spus istoricul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON