URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2020, 18:23

O grădinţă din Marghita, închisă după ce trei educatoare au fost depistate cu Covid-19. Câte îmbolnăviri s-au mai depistat în şcolile din Bihor

O grădinţă din Marghita, închisă după ce trei educatoare au fost depistate cu Covid-19. Câte îmbolnăviri s-au mai depistat în şcolile din Bihor (fotografie din arhivă, cu titlu ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima unitate de învăţământ din Bihor care îşi suspendă activitatea din cauza Covid-19 este o grădiniţă care aparţine de Liceul Teoretic "Horvath Janos" din Marghita, care s-a închis pentru 14 zile, după ce trei educatoare au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul Sars-Cov-2, după cum a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Potrivit IŞJ Bihor, niciuna dintre cele trei educatoare nu s-a îmbolnăvit în grădiniţă, ci în afara ei. Toţi copiii cu care au intrat în contact au fost sau vor fi incluşi în anchetele epidemiologice realizate de DSP Bihor.

Un ordin comun al ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei prevede că o unitate de învăţământ se închide temporar dacă apar trei cazuri de îmbolnăviri în grupe sau clase diferite.

Până acum, 17 cazuri în şcoli şi grădiniţe

Comunicatul Inspectoratului Şcolar mai anunţă că alte cinci unităţi de învăţământ din Bihor aplică scenariul galben, adică cel în care o parte din elevi merg la şcoală, iar alţii urmăresc lecţiile online, de acasă. Celelalte 726 de unităţi de învăţământ din judeţ sunt în scenariul verde, adică au o participare fizică la ore.

Până în prezent, în Bihor au fost diagnosticaţi cu Covid-19 doi copii de grădiniţă şi nouă elevi. Este vorba de copii sau adolescenţi care învaţă la următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială Oltea Doamna Oradea (un elev), Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea (un preşcolar), Şcoala Gimnazială "Szacsvay Imre" Oradea (un elev), Şcoala Gimnazială "Dimitrie Cantemir" Oradea (un elev), Şcoala Gimnazială nr. 16 Oradea (un elev), Şcoala Gimnazială nr. 1 Abram (1 preşcolar), Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Oradea (un elev), Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" Oradea (un elev), Liceul Tehnologic Nr. 1 Popeşti (un elev), Liceul Teoretic "Horvath Janos" Marghita (un elev), Liceul Tehnologic "Felix" Sânmartin (un elev).

De asemenea, până acum, în Bihor au fost confirmate cu Covid-19 şase cadre didactice. Pe lângă cele trei educatoare din Marghita, s-au mai îmbolnăvit câte un profesor de la Liceul Tehnologic "Felix" Sânmartin, Şcoala Gimnazială nr. 16 Oradea, şi GPP Nr.1 Tileagd.

"În toate cazurile s-au luat măsurile necesare impuse de reglementările în vigoare. În nicio situaţie sursa îmbolnăvirii nu a fost comunitatea şcolară. La nivelul unităţilor de învăţământ se monitorizează modul în care se desfăşoară procesul instructiv educativ şi se respectă regulile de igienă şi distanţare. În funcţie de situaţia cazurilor înregistrate, avem în prezent grupe sau clase aflate în izolare, respectiv structura de învăţământ preşcolar a Liceului Teoretic "Horvath Janos" Marghita", a transmis IŞJ Bihor.

Vadu Crişului şi Boianu Mare - scenariu galben

Pe de altă parte, într-o intervenţie pe Facebook, prefectul Dumitru Ţiplea a anunţat că, urmare a unei decizii adoptate luni de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a datelor centralizate legate de evoluţia Covid-19, în Bihor, în perioada 21-29 septembrie, toate şcolile vor funcţiona în scenariu verde, cu două excepţii.

"Excepţie fac doar două UAT-uri - Vadu Crişului şi Boianu Mare - care îşi vor desfăşura activitatea în scenariu galben, deoarece au o incidenţă mai mare a îmbolnăvirilor. Toate celelalte unităţi de învăţământ vor fi în scenariu verde, adică îşi vor desfăşura activitatea cu copiii în clasă, indiferent de ce tip sunt", a declarat Ţiplea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON