O familie de vulpi roşcate, formată din şase femele şi un mascul, face parte, începând din luna aprilie, din colecţia de animale a Grădinii Zoologice Oradea. Acestea au fost donate de un localnic din Valea lui Mihai, care le-a găsit în propria curte, pitite sub o grămadă de lemne.
Recunoscute pentru faţa care seamănă cu a câinelui, coada stufoasă şi şiretenia devenită subiect de poveşti, cele şapte vulpi roşcate de la Zoo Oradea au o poveste de viaţă interesantă. Ele au fost găsite în curtea unei gospodării din Valea lui Mihai, ascunse sub o grămadă de lemne, abandonate fiind de cea care le-a dat viaţă.
Proprietarul gospodăriei în care s-au instalat vulpiţele, medic de profesie, le-a donat Grădinii Zoologice, personalul de aici stabilind că puii sunt născuţi în luna martie. De atunci şi până în prezent, micile vietăţi au fost ţinute în interior, fiind hrănite cu carne de pui şi ulei de somon, iar acum sunt pregătite pentru a fi eliberate în ţarcul special amenajat.
Vulpile roşcate aparţin familiei Canidae, care mai include lupii, câinii, şacalii, câinele enot etc. Un animal extrem de vânat pentru blana sa, dar şi pentru faptul că şi-a câştigat faima de devoratoare de găini, vulpea este un mamifer omnivor, de dimensiune mică spre medie. Este mai mică decât câinele obişnuit şi evident mai mică decât lupul. Are între 7 şi 10 kg, rareori depăşind această greutate. Corpul are sub 1 m lungime, iar coada stufoasă, circa 30-40 cm.
Loredana Buz
Consilier Relaţii Publice ADP Oradea
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.