URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2021, 12:22

O casă de oaspeţi dintr-un cătun din Bihor a ars cu o seară înainte să primească primii turişti (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un interesant proiect turistic pe care doi bihoreni l-au pregătit într-un cătun din judeţ s-a făcut scrum înainte să prindă viaţă.

Apusenium Guesthouse, o casă de oaspeţi din cătunul Câmp Moţi, de lângă oraşul Vaşcău, a ars din temelii în seara de Crăciun. Construcţia era veche, făcută din lemn de stejar în urmă cu aproape un secol, şi urma să primească primii turişti duminică.

„Pe 26 decembrie trebuia să primim primii turişti. Am cumpărat casa anul trecut, de la o doamnă care acolo a crescut, a fost casa părinţilor şi a bunicilor ei. Ne-a plăcut pentru că era pe un vârf de deal, ca un loc de observaţie”, a declarat proprietarul Alexandru Borza, luni, pentru BIHOREANUL.

De-a lungul anului 2021, noii proprietari au lucrat la amenajarea casei astfel încât să devină o casă de oaspeţi pentru turiştii dornici să stea în mijlocul naturii, în această zonă pitorească. Construcţia a primit geamuri mari, panoramice, tocmai pentru ca musafirii să poată admira frumuseţea împrejurimilor.

„Proiectul nostru avea mai mulţi paşi: primul era casa, iar al doilea un glamping (n.r. un camping aparte, cu corturi cochete). Ideea principală era să simţi că eşti în natură, dar să ai confort şi intimitate”, a mai spus bărbatul. A gândit o formă de turism pentru comunitate, pentru că oaspeţii casei urmau să mănânce la localnicii din sat şi să le plătească şi pentru alte servicii, precum plimbări cu trăsura pe uliţă.

A ars ca o torţă

După luni de zile în care au renovat casa construită cândva între anii 1920 şi 1940, familia Borza urma să se bucure de muncă. Apusenium Guesthouse trebuia să primească primii turişti pe 26 decembrie, iar alte rezervări erau făcute până la finalul lunii ianuarie.

„În seara de 25 decembrie, am mers până la Coleşti, la Muma Codrului. Am lipsit cam 2 ore, iar când ne-am întors, casa ardea în întregime. Am sunat imediat la pompieri, am încercat să stingem noi, dar nu am mai avut ce face”, a mai spus bărbatul.

La faţa locului au intervenit pompierii Staţiei Ştei, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi un echipaj SMURD, dar n-au mai putut salva nimic. Potrivit mr. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana, când pompierii au ajuns acolo, focul ardea generalizat. „Echipajele de intervenţie au stins incendiul în circa 10 minute, dar din nefericire nu au putut salva locuinţa”, a precizat Roşca.

Din primele cercetări, se pare că focul ar fi pornit de la coşul de fum. Au rămas neatinse de flăcări doar beciul casei şi terasa.

„Nu vom renunţa”

În interior, casa a ars ca o torţă, mansarda s-a prăbuşit şi nimic n-a mai putut fi salvat. Mobilă veche, din lemn, în stil baroc, şi alte elemente de decoraţii, precum şi structura casei, tot din lemn, s-au făcut scrum. „Nu mai poate fi reparată, trebuie reclădită”, spune şi proprietarul.

Este hotărât, însă, să nu dea bătut. „Nu vom renunţa şi vom încerca să o reclădim şi mai frumoasă de cum o ştiţi”, le-a transmis Borza celor peste 7.000 de fani ai casei, pe pagina de Facebook a Apusenium Guesthouse.

Cei care vor să sprijine proiectul pot face şi donaţii în conturile proprietarului: RO12BTRL03601201398381XX (titular: Alexandru Ioan Borza) sau cont Revolut RO37 BREL 0005 5009 0421 0100.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Partea cu donatia nu o ințeleg?!
E un caz nefericit ... pacat de investitie. Dar faza cu donatiile... era contruita ca afacere nu era ONG sau poate are asigurare... Nu locuia proprietarul acolo si a ramas in stradă... Sa donam ca omul sa-si refaca afacerea???
Postat 28 Decembrie 2021, 00:44 de strada
Bine ca nu a ars cu turistii in ea
Intrebarea e una simpla. Structura de cazare avea autorizatie la incendiu? Da / Nu.
Postat 27 Decembrie 2021, 20:30 de alinm
Muma Padurii
Pai Muma Codrilor nu stiu dacă a fost foarte incintata de ce au făcut astia lingă Vașcău.S-ar putea sa fi pus gind rău acelei case de oaspeți. Sigur, pompierii vor ancheta orice varianta posibila.
Postat 27 Decembrie 2021, 15:41 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5756 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON