URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2021, 20:01

O, brad frumos! La ce preţuri se vând brazii în această iarnă, în Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai sunt trei săptămâni până când Moş Crăciun va intra pe nevăzute în fiecare casă, iar magazinele de bricolaj din Oradea etalează brazi de vânzare, ca bătrânul darnic să aibă unde lăsa cadourile.

Preţurile încep de la 28 de lei, pentru brăduţi, şi pot ajunge la 280 de lei, pentru pomii care trec de 3,5 metri. În plus, unele magazine au şi promoţii de sezon.

Fără brazi în pieţe

În Oradea, brazi de vânzare se găsesc la magazinele de bricolaj sau la cele specializate în comercializarea de plante şi pomi. În premieră, Administraţia Domeniului Public a decis să nu concesioneze spaţii pentru comercianţii de brazi.

„Două motive au contat în această decizie, din care situaţia pandemică este cel mai important. Cei care vând brazi vin de peste tot, nu doar din Bihor, şi nu avem cum să aflăm dacă sunt vaccinaţi. Cei care vin să cumpere, la fel”, a declarat directorul Liviu Andrica, pentru BIHOREANUL.

În plus, el recunoaşte că afacerea nu era rentabilă pentru ADP. „În fiecare an, mai mult plăteam la RER de câţi bani obţineam din închirierea spaţiilor. Comercianţii ţineau de preţ până în seara de Ajun şi apoi abandonau brazii. Nu mai zic că mulţi erau furaţi şi noi nu mai vrem să încurajăm distrugerea pădurilor. În magazinele mari sunt brazi frumoşi, de pepinieră, la preţuri bune”, a mai spus Andrica.

De import sau din Sălaj

La Dedeman, de exemplu, lângă intrarea în magazin, aşadar într-o zonă unde certificatul verde Covid nu este obligatoriu, sunt expuşi deja sute de brazi tăiaţi, importanţi din ţări precum Belgia ori Germania, dar şi româneşti, de la o pepinieră din Camăr, judeţul Sălaj. „Preţurile sunt cam aceleaşi ca anul trecut, poate cu 10-20 de lei mai mari”, a explicat un angajat.

Cei mai ieftini sunt brazii care au între 80 şi 130 cm înălţime şi care costă 49 de lei. La 99 de lei sunt brazii înalţi între 170 şi 225 cm, iar mai scumpi sunt cei care au între 3,5 şi 4 metri şi care costă 280 de lei. „Foarte frumoşi sunt toţi brazii, o să revin în zilele următoare cu soţul să cumpăr”, a spus o femeie care, marţi după-masă, s-a oprit doar să se uite.

De altfel, angajaţii magazinului povestesc că în fiecare iarnă vând mii de brazi, tocmai pentru că sunt bogaţi şi aspectuoşi. „De duminică încolo va fi măcel, se vor călca în picioare căutându-şi brazii”, spune un angajat.

Preţuri pentru toţi

În apropiere, la magazinul Hornbach, preţurile sunt similare: un brad care are între 1,1 şi 1,5 metri costă 49 de lei, iar cei care trec de 2 metri au un preţ de 139 de lei. Pomii de Crăciun se vând în grădina exterioară a magazinului, unde accesul este condiţionat de prezentarea certificatului verde Covid.

Peste drum, la Brico Depot, preţurile sunt mai mici: brazii înalţi între 1 metru şi 1,3 m costă doar 35 de lei, iar dacă au între 120 şi 140 cm costă 49 de lei. Cu zece lei mai scumpi sunt cei care au între 140 şi 170 cm înălţime, iar cei care trec de doi metri au un preţ de 79 de lei. „Toţi sunt ambalaţi, că se depozitează mai uşor, dar la cererea clientului îi desfacem”, a explicat un angajat.

Şi aici, brazii sunt aduşi de la pepiniere din străinătate şi se vând tot lângă parcare.

La Leroy Merlin, pomii de Crăciun sunt expuşi în exteriorul magazinului, iar preţurile pornesc de la 27,90 lei pentru cei mai mici brazi, cei care au în jur de 1 metru înălţime. Pe măsură ce „cresc”, sunt şi mai scumpi: 42,90 lei costă cei înalţi între 120 şi 150 cm, 49,90 cei între 130 şi 160 cm şi 159 de lei un pom de Crăciun care are între 220 şi 275 cm. La cei peste 4 metri înălţime, preţul e pe măsură: 729 de lei.

Magazinul are şi o promoţie interesantă: clienţii care returnează brazii, după sărbătorile de iarnă, primesc un voucher de cumpărături în valoare de 25 de lei. „Dacă luaţi un brad cu 27,9 lei şi apoi îl aduceţi înapoi, vă costă de fapt 2,9 lei. De unde mai luaţi un brad aşa de ieftin?”, a subliniat un angajat.

Varianta „eco”

Toate magazinele au o ofertă variată şi când vine vorba de brazi în ghivece, preferaţi de mulţi iubitori ai naturii care au unde să-i planteze la primăvară. Aceştia sunt însă mai scumpi decât pomii de Crăciun tăiaţi.

De exemplu, la Brico Depot un brad în ghiveci înalt între 140 şi 170 cm costă 105 lei, iar cei mai mici, care au între 120 şi 140 cm, 75 de lei. Mai scumpi sunt brazii argintii în ghivece, care dacă au între 140 şi 170 cm costă 199 de lei.

La Dedeman, un brad în ghiveci înalt de un metru şi jumătate costă 149 de lei, iar cei la 1 metru înălţime sunt la ofertă, la un preţ de 89,98 lei.  La Leroy Merlin, un brad în ghiveci înalt de un metru costă 129 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON