URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Decembrie 2020, 16:11

O bihoreancă a fost vaccinată anti-Covid în Marea Britanie. Vezi ce spune despre experienţă! (VIDEO)

O bihoreancă a fost vaccinată anti-Covid în Marea Britanie. Vezi ce spune despre experienţă! (VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Dina Moisi)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O asistentă din Oradea care lucrează de şase ani în Ţara Galilor, Dina Moisi, a povestit pentru jurnaliştii de la Obeservatornews.ro cum s-a desfăşurat vaccinarea ei anti-Covid. Orădencei i-a fost administrată prima doză în 10 decembrie şi spune că nu a avut reacţii adverse, înţepătura vaccinului anti-gripal fiind mai dureroasă.

Dina Moisi a lucrat pentru o perioadă ca asistentă la Maternitatea din Oradea, iar de şase ani îndeplineşte aceeaşi funcţie la Spitalul Princess of Wales din Ţara Galilor, Marea Britanie. Aceasta povesteşte că a ales să se numere printre primele persoane din UK care se vaccinează anti-Covid pentru a fi protejată în timpul luptei cu virusul, dar şi pentru că ar vrea să-şi revadă părinţii, care se află acasă, în România, singuri şi bolnavi.

"Cred că oricui i-ar fi fost teamă. Mi-a fost teamă şi în continuare îmi este de efectele pe termen lung. Însă până acum nu am avut nicio reacţie", a povestit asistenta, potrivit sursei citate. Aceasta a mai adăugat şi că a simţit doar o durere în mână, care apare în general după o injecţie şi că înţepătura vaccinului ani-gripal a fost mai dureroasă.

Înainte de a primi serul produs de Pfizer şi BioNTech, primul care a apărut pe piaţă şi totodată cel care a fost aprobat în Marea Britanie, Dina a trecut printr-un triaj organizat de Serviciul Naţional de Sănătate Publică din Marea Britanie, în cadrul căruia i-au fost puse mai multe întrebări. "M-au întrebat vârsta pe care o am, dacă am afecţiuni cronice şi care sunt ele, circumferinţa abdominală pentru a se vedea BMI (indicele de masă corporală), sexul, regiunea de unde provin şi rasa", a mai spus cadrul medical.

În urma triajului, unii care au avut anumite alergii au devenit incompatibili cu tratamentul. "Au fost persoane care aveau alergii la nuci, fructe de mare sau căpşuni şi care nu au putut face vaccinul", a explicat ea.

În ziua vaccinării, este important ca fiecare persoană să ajungă la timp pentru că, odată deschisă doza, ea expiră în doar câteva ore.

Campaniile de vaccinare au început în urmă cu câteva zile atât în Marea Britanie, cât şi în SUA, în ambele fiind aprobat vaccinul Pfizer şi BioNTech. Săptămâna aceasta în SUA urmează să fie aprobat şi serul anti-Covid produs de Moderna, care, din primele cercetări, ar avea cea mai mare eficienţă – de 95%.

Vezi înregistrarea video cu declaraţiile orădencei pe Observatornews.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Imecila
Ce imbecili care promoveaza prostia in masa ????????????
Postat 20 Decembrie 2020, 00:09 de Iisustevindeca
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON