URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2021, 18:00

O antreprenoare din Arieşeni i-a impresionat pe juraţii de la „Chefi la cuţite”. Vezi cum s-a prezentat! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O antreprenoare din Arieşeni i-a impresionat pe juraţii emisiunii "Chefi la cuţite" cu o reţetă specială: plăcinte pe lespede şi drob de aur. Le-a oferit juraţilor un adevărat "afrodisiac moţesc", după cum scrie Alba24.ro, descriind povestea Cristinei Nicola, o economistă devenită specialistă în bunătăţi.

Cristina Nicola s-a prezentat în faţa juraţilor îmbrăcată în straie tradiţionale, dezvăluind numeroase detalii despre tradiţiile şi obiceiurile din Ţara Moţilor. Potrivit acesteia, fiecare familie de moţi are costume populare de la cei mai mici şi până la cei mai mari.

Iar efectul nu s-a lăsat aşteptat. Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu au fost mai mult decât impresionaţi de ceea ce au descoperit în farfurii.

Pentru preparatele sale, concurenta a primit trei cuţite şi şansa de-a merge mai departe, în sezonul 9 "Chefi la cuţite".

Cristina este la bază economist, iar împreună cu soţul ei deţine pensiunea Sarra Vank din Arieşeni, obişnuind să le ofere turiştilor la plecare suveniruri borcane cu dulceaţă, compot ori zacuscă. Cererea pentru astfel de preparate a crescut, astfel că în toamna anului 2016 s-a născut Cămara Moţului, "un business care realizează manual produse tradiţionale româneşti după reţete vechi adaptate cerinţelor actuale".

Economista s-a specializat în producţia de dulceţuri, siropuri, zacuscă ori zarzava­turi, dar şi caşcaval, produse din fructe şi legume sau lapte adunate de prin Munţii Apuseni ori colectate de la producă­torii din zonă. De primăvara devreme până toamna târziu ea reuşeşte să pună pe rafturile din Cămara Moţului peste 190 de sortimente de produse tradiţionale, mai scrie sursa citată.

"La noi cămara e plină tot timpul anului, dar acum, toamna, se vede că am adunat de toate şi le-am pus la borcan. Avem 190 de sortimente de produse tradiţionale atestate ca "produs montan". (...) Am început să fac astfel de produse în 2013, iar 2016 a fost punctul zero pentru business", povestea Cristina Nicola pentru Ziarul Financiar.

"Este foarte importantă materia primă. Noi avem de toate în Munţii Apuseni şi gustul zmeurei sau al murelor nu se compară cu al celor de cultură. Acum avem în cămară siropuri presate la rece, de afine, de muguri de brad, de flori de câmp, de flori de liliac, de coacăze, de căpşuni, dar şi sucuri de fructe, zacuscă de ghebe, gogoşari muraţi cu ghebe şi dulceaţă de lapte", a mai spus ea.

Vezi mai jos cum s-a prezentat în emisiune!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON