URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Martie 2021, 18:00

O antreprenoare din Arieşeni i-a impresionat pe juraţii de la „Chefi la cuţite”. Vezi cum s-a prezentat! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O antreprenoare din Arieşeni i-a impresionat pe juraţii emisiunii "Chefi la cuţite" cu o reţetă specială: plăcinte pe lespede şi drob de aur. Le-a oferit juraţilor un adevărat "afrodisiac moţesc", după cum scrie Alba24.ro, descriind povestea Cristinei Nicola, o economistă devenită specialistă în bunătăţi.

Cristina Nicola s-a prezentat în faţa juraţilor îmbrăcată în straie tradiţionale, dezvăluind numeroase detalii despre tradiţiile şi obiceiurile din Ţara Moţilor. Potrivit acesteia, fiecare familie de moţi are costume populare de la cei mai mici şi până la cei mai mari.

Iar efectul nu s-a lăsat aşteptat. Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu au fost mai mult decât impresionaţi de ceea ce au descoperit în farfurii.

Pentru preparatele sale, concurenta a primit trei cuţite şi şansa de-a merge mai departe, în sezonul 9 "Chefi la cuţite".

Cristina este la bază economist, iar împreună cu soţul ei deţine pensiunea Sarra Vank din Arieşeni, obişnuind să le ofere turiştilor la plecare suveniruri borcane cu dulceaţă, compot ori zacuscă. Cererea pentru astfel de preparate a crescut, astfel că în toamna anului 2016 s-a născut Cămara Moţului, "un business care realizează manual produse tradiţionale româneşti după reţete vechi adaptate cerinţelor actuale".

Economista s-a specializat în producţia de dulceţuri, siropuri, zacuscă ori zarzava­turi, dar şi caşcaval, produse din fructe şi legume sau lapte adunate de prin Munţii Apuseni ori colectate de la producă­torii din zonă. De primăvara devreme până toamna târziu ea reuşeşte să pună pe rafturile din Cămara Moţului peste 190 de sortimente de produse tradiţionale, mai scrie sursa citată.

"La noi cămara e plină tot timpul anului, dar acum, toamna, se vede că am adunat de toate şi le-am pus la borcan. Avem 190 de sortimente de produse tradiţionale atestate ca "produs montan". (...) Am început să fac astfel de produse în 2013, iar 2016 a fost punctul zero pentru business", povestea Cristina Nicola pentru Ziarul Financiar.

"Este foarte importantă materia primă. Noi avem de toate în Munţii Apuseni şi gustul zmeurei sau al murelor nu se compară cu al celor de cultură. Acum avem în cămară siropuri presate la rece, de afine, de muguri de brad, de flori de câmp, de flori de liliac, de coacăze, de căpşuni, dar şi sucuri de fructe, zacuscă de ghebe, gogoşari muraţi cu ghebe şi dulceaţă de lapte", a mai spus ea.

Vezi mai jos cum s-a prezentat în emisiune!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON