URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Decembrie 2017, 13:08

Nutripork a răspuns întrebărilor ridicate de orădeni, la dezbaterea publică pentru reautorizarea fermei

Nutripork a răspuns întrebărilor ridicate de orădeni, la dezbaterea publică pentru reautorizarea fermei La dezbaterea publică organizată pe tema reautorizării fermei Nutripork, unii orădeni au afişat pancarte

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a primit, joi, adresa transmisă de reprezentanţii Nutripork, cu răspunsurile la întrebările ridicate de orădeni la dezbaterea publică pentru reautorizarea fermei de porci din Ioşia.

"Am primit acest răspuns ieri (n.r. joi), l-am postat şi pe site. Urmează să-l analizăm după sărbători", a declarat vineri, pentru BIHOREANUL, directorul APM Bihor, Adriana Calapod.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, pe 7 decembrie, APM Bihor a transmis o adresă către Nutripork, solicitând societăţii să răspundă la 13 întrebări, termenul limită fiind 28 decembrie. Printre altele, APM Bihor a cerut explicaţii privind capacitatea lagunei de stocare a dejecţiilor, informaţii privind concentraţiile de hidrogen sulfurat în aer (considerat de specialişti unul dintre poluanţii olfactivi principali), dovada realizării unei perdele vegetale în jurul fermei şi descrierea tehnicii de împrăştiere a dejecţiilor pe terenurile agricole din apropierea complexului zootehnic.

Nu măsoară duhoarea

Întocmit de chimista Gabriela Vicaş, în numele firmei Acormed, cea care a realizat studiul de mediu necesar procedurii de reautorizare, documentul transmis de Nutripork către APM Bihor se întinde pe 7 pagini şi conţine mai multe anexe. Cel mai amplu răspuns este cel privitor la capacitatea lagunei de stocare a dejecţiilor. După ce înşiră o serie de tabele cu date recomandate la nivel european şi naţional privind stocarea dejecţiilor, Vicaş concluzionează că este suficientă capacitatea de 9.000 de mc a lagunei existente în ferma din Ioşia, întrucât aceasta trebuie să stocheze dejecţiile acumulate timp de 4 luni.

Totodată, chimista recunoaşte că în ferma Nutripork nu se face o monitorizare a hidrogenului sulfurat, deoarece această obligaţie nu a fost prevăzută în precedenta autorizaţie de mediu a fermei. Aşadar, se înţelege că, în ciuda numeroaselor reclamaţii făcute de orădeni, reprezentanţii fermei nu au considerat necesar să facă astfel de măsurători şi să arate cât de mult poluează ferma împrejurimile.

Acum au cumpărat plopi!

În adresa transmisă către APM Bihor se mai arată că Direcţia de Sănătate Publică Bihor a certificat conformitatea activităţii fermei în această toamnă, dar şi că în luna noiembrie – deci la două luni după ce Nutripork a depus dosarul de reautorizare la APM Bihor – a achiziţionat 350 de plopi, pentru realizarea unei perdele vegetale în jurul fermei. Ceea ce nu se arată în adresă este că această perdea trebuia realizată încă de acum 10 ani, aşa cum prevedea vechea autorizaţie de mediu!

Deşi reprezentanţilor fermei li s-a cerut să explice procedura de împrăştiere a dejecţiilor, în documentul semnat de Vicaş nu se oferă precizări suplimentare, sub pretextul că aceste date se găsesc în dosarul depus la APM Bihor.

Aşa cum se ştie, în luna septembrie, APM Bihor a înregistrat dosarul de reautorizare a fermei de porci din cartierul Ioşia. Tocmai pentru că acest complex zootehnic împute oraşul deja de mulţi ani, la dezbaterea publică organizată pe această temă în luna noiembrie, numeroşi orădeni şi-au exprimat dorinţa ca ferma să se închidă sau să se mute în afara Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON