URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Martie 2020, 11:00

Numărul cazurilor de coronavirus depăşeşte 180 în România. 16 persoane au fost vindecate şi externate

Numărul cazurilor de coronavirus depăşeşte 180 în România. 16 persoane au fost vindecate şi externate (foto: nbcnews.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până pe 17 martie în România au fost confirmate 184 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), a transmis Grupul de comunicare strategică format la nivelul Guvernului. 

Au fost înregistrate alte 16 noi cazuri de îmbolnăvire, după cum urmează: 7 în Iaşi, 2 în Suceava, 2 în Neamţ şi câte unul în Ialomiţa, Mureş, Botoşani, Bistriţa Năsăud şi Vrancea. E vorba de persoane cu vârste între 21 şi 65 de ani.

Din cele 184 de persoane bolnave, 16 au fost declarate vindecate şi externate (15 din spitalul din Timişoara şi unul de la Bucureşti).

În cursul acestei zile vor mai fi externate alte trei persoane de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 3.282 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 16.610 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală, potrivit Grupului de comunicare strategică.

Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

În perioada 16 martie, ora 08.00 – 17 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1.349 apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 6187 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

Începând de ieri, odată cu declararea stării de urgenţă, la nivel naţional au acţionat aproximativ 28.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne – poliţişti, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră.
 
Doar în ultimele 24 de ore, pompierii şi personalul SMURD au efectuat 42 misiuni de transport pentru 153 persoane către diverse unităţi spitaliceşti, precum şi la centrele de carantină existente în mai multe judeţe din ţară. 

Pentru răspunsul la celelalte urgenţe medicale sunt asigurate în medie aproximativ 390 echipaje SMURD, însumând 42 autospeciale pentru transport victime multiple, 340 ambulanţe de prim-ajutor şi  terapie intensivă mobilă, respectiv 7 autospeciale neonatologie. În total, în misiunile curente au fost angrenaţi peste 5.000 de pompieri.

De asemenea, au fost angrenaţi în misiuni specifice, ordonate de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, peste 10.000 de poliţişti, 4.500 de poliţişti de frontieră şi peste 7.000 de jandarmi.

La acest moment, pentru eficientizarea activităţilor de combatere a efectelor COVID-19 (coronavirus), au fost instalate 162 de corturi. Acestea sunt destinate triajului medical, fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurării solicitărilor pentru suplimentarea spaţiilor de carantină.

Pentru recomandări şi alte informaţii, cetăţenii pot apela la linia TELVERDE - 0800.800.358. Ei sunt îndemnaţi să-şi ia informaţiile din surse oficiale. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON