URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2020, 11:28

Nu #vafibine!

Nu #vafibine! (captură de la protestul împotriva legii carantinei în România sursa: Facebook, Octavian Coman)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna asta se împlinesc 5 luni de când, la fel ca mulţi colegi de breaslă de oriunde din lume, documentez (uneori, nu uşor) şi semnez zilnic cel puţin câte o ştire despre criza sanitară generată de răspândirea Covid. Dar credeţi că ne place să dăm veşti proaste? Ori să fim înjuraţi de tot felul de inteligenţi asimptomatici, laolaltă cu medicii şi cu autorităţile, că avem "interese mari" să băgăm lumea în sperieţi (deşi, fireşte, nu ăsta e scopul)?

În toiul pandemiei, când la TV şi pe net se vedeau stive de cadavre întinse pe jos pe holurile spitalelor din Europa şi lungi convoaie de camioane ale armatei italiene cărându-le către noi cimitire, când în România străzile erau pustii, poporul stătea izolat de frică şi lucrau doar medicii şi poliţiştii, cineva a avut ideea să ţină speranţa în viaţă cu sloganul #totulvafibine.

După încetarea recluziunii, însă, odată cu relaxarea, paraziţii molimei, politicienii cei mai veroşi, şi-au pus la treabă slugile cu care au infestat toate instituţiile statului, slujbaşii statului paralel pe care l-au edificat în ultimii ani, ca să dărâme toate reuşitele din primele luni ale uriaşului efort anti-Covid.

De la aceşti inşi am aflat că bolnavilor li se încalcă "drepturile omului", că doctorii (cei adevăraţi, nu plagiatorii) sunt "torţionari", că însuşi dreptul la protejarea sănătăţii publice şi a vieţii indivizilor nu valorează cât o ceapă degerată în ochii celor care zic că nu poartă mască pentru că au deviaţie de sept (teribilă suferinţă la Marcel Ciolacu!) dar care, când li se îmbolnăvesc lor rudele, le plasează (precum fostul premier Mihai Tudose) tocmai în spitalul SRI.

Picătură cu picătură, aflăm că România este doar un imens "lagăr medical" tocmai de la indivizi veroşi care au lăsat ţara fără stocuri de echipamente şi medicamente, iar idioţii utili li se alătură arătându-şi vitejia de după război, contestând achiziţii reuşite cu greu, la concurenţă cu guverne străine, când marile puteri supralicitau orice produs chiar pe pistele aeroporturilor chinezeşti.

Alţi idioţi utili ventilează elucubraţii conspiraţioniste şi negaţioniste, precum "cunoaşteţi pe cineva cu Covid?" (ştiind bine că divulgarea numelui bolnavilor e interzisă de lege), susţin că tinerii nu se îmbolnăvesc, că-i suficient să te vitaminizezi ca să eviţi contagiunea, că nu se moare de la virus ori că rudele morţilor "sănătoşi" iau bani (3.000, ba lei, ba euro) ca să declare că au fost răpuşi de Covid (de parcă legiştii le-ar convoca la morgă şi le-ar cere lor acordul).

Asta e, ne-am amăgit amarnic că #totulvafibine. N-are cum, cu oameni care nu fac nici cel mai mic efort pentru asta, cu memorie de amibă, care nu învaţă nimic din propriile drame, care n-au niciun apetit să fie cetăţeni, ci sunt doar consumatori, care se arată "necredincioşi" în ştiinţă, dar fanatici în religie, care contestă orice, lepădându-se nu doar de cel mai elementar bun simţ, ci chiar şi de instinctul de conservare. În aşa condiţii, n-are cum să ne fie bine pentru că, pur şi simplu, nu ar fi logic. Iar natura, la fel ca societatea, are logica ei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
.
Oare cum de autorul a uitat sa aminteasca chiar cel mai mare sabotor al masurilor de siguranta, anume "Guvernul meu"? E bine si cu Ciolacu dar el nu ami e la putere de un an de zile! Apropo idioti utili, cum ramane cu cazul "elev"?
Postat 14 Iulie 2020, 18:01 de 1x1
Oradeanbihor
Sunt anumite elemente care se dau mari că sunt patroni ( ex milionarul din Marghita ) , genul acesta de animale nu știu prea multe. În Oradea acu câțiva ani o firma făcea ceva de genul, dacă nu mă înșel le aruncă în Velența in zona rampei. Venisem de ceva timp de la București, am luat la auto-stop un Bucureștean, care era șofer pe o mașină de genul, și mi-a spus cu seninătate, că uneori trebuie să le arunce unde apucă, nu contează ce are de aruncat mâini, degete, picioare, seringi, pampers
Postat 14 Iulie 2020, 16:22 de Sandu2100
@ sandu
Inteleg ca unii sunt naivi, altii prosti si altii hoti dar cand esti certificat , autorizat si platit sa distrugi astfel de deseuri nu te joci. O faci foar daca esti mana in mana cu cel ce produce deseurile si plateste pentru distrugerea lor.
Postat 14 Iulie 2020, 15:44 de oradeanbihor
Oradeanbihor
PSD e trendul, trendul descrescător
Postat 14 Iulie 2020, 14:42 de Sandu2100
...
Problema vremurilor noastre îi că sântem prea fixați pe PSD și pe radicalizare, greu găsești o știre echilibrată, obiectivă. Ok pentru propagandă dar nu pentru jurnalism.
Postat 14 Iulie 2020, 13:41 de oradeaveche
Oradeanbihor
La acea știre scrie clar și au fost prinși când încearcă să evite taxa de incinerare, care e mai scumpă decât taxa de depozitare.
Postat 14 Iulie 2020, 13:27 de Sandu2100
PSD lucrează împotriva Românilor
În timp de pandemie lui PSD ii arde să vândă Ardealu și limba. Să declari carantina il-egala, este o crimă. Același crimă pe care a făcut-o ILIESCU in "89, dar dacă mă uit bine la ILIESCU și CIOLACU, precum mulți din PSD, se declara Români dar sunt mai diferiți decât Românii . În contextul asta mă bucur pt că am un președinte Neamț și un Premier Hungaro-Roman, care s-au adaptat culturii și istoriei noastre, în detrimentul celor veniți din India , care nu s-au adaptat culturii și istoriei noastre, și ne cer nouă sa ne adaptam culturii lor.
Postat 14 Iulie 2020, 13:25 de Sandu2100
Bineinteles ca nu va fi bine
Tocmai ce am vazut la stiri (pro) ca autoritatile au descoperit tone intregi de echipamente de protectie depozitate ilegal pe camp, provenite din spitale covid, echipamente care trebuiau incinerate in 24 de ore dar care sunt din aprilie abandonate. Pai daca mai marii din sanatate insista cu carantina si izolarea (si bine fac), de ce nu se asigura ca deseurile periculoase sunt tratate corespunzator??? oricum contractele pentru aceste servicii sunt date "cui trebuie" pentru sume "corecte". Cum draq sa va mai creada cineva?
Postat 14 Iulie 2020, 13:23 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON