Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor le amintește contribuabililor că 25 mai este termenul limită pentru depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice (formularul 212) pentru anul trecut, cu precizarea că „mai sunt 16 zile, din care doar 12 zile sunt zile lucrătoare, pentru ca declarația să fie depusă în termen”.
„Rugăm contribuabilii să opteze, în limita posibilităților lor, pentru transmiterea electronică a declarației unice, în termen, pentru a evita formarea cozilor la unitățile fiscale, în preajma ultimelor zile de depunere în termen a declarației, având în vedere că la Oradea încă sunt așteptate aproximativ 4.000 de declarații unice, ceea ce reprezintă 70% din numărul declarațiilor unice depuse în format hârtie, în anul 2020, iar capacitatea unităților fiscale este limitată și din cauza pandemiei”, a transmis șeful AJFP Bihor, Ioan Mihaiu.
Declarația unică se poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță (utilizând fie Spațiul Privat Virtual la adresa https://pfinternet.anaf.ro, fie serviciul de depunere declarații on-line existent pe portalul e-guvernare.ro), sau în format hârtie la ghișeul organului fiscal sau prin poștă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Declarația unică are două secțiuni: definitivarea venitului net și a obligațiilor fiscale aferente (impozit pe venit, contribuții sociale și contribuții sociale de sănătate) pentru anul 2020, respectiv estimarea venitului net și a obligațiilor fiscale aferente, pentru anul 2021.
ANAF a creat pe portalul instituțional o rubrică în care se regăsesc toate informațiile detaliate despre declarația unică (Ghid de completare, Formularul 212 pentru descărcare, baza legală etc.).
Pentru a veni în ajutorul persoanelor fizice care au obligația depunerii, în anul 2021, a declarației unice, Agenția Națională de Administrare Fiscală pune la dispoziție mai multe modele pentru completarea acesteia, respectiv în cazul: persoanelor care obțin venituri din activități independente impuse în sistem real; persoanelor care obțin venituri din activități independente impuse la norma de venit; persoanelor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor (contracte de închiriere în lei și valută); persoanelor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor (contract de închiriere în lei); persoanelor fără venituri care optează pentru plata contribuției la sănătate.
Fiecare model de completare poate fi descărcat gratuit de pe portalul-ul ANAF din Secțiunea asistenţă pentru contribuabili, Subsecțiunea Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative/Modele de completare a declarației unice.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.