URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Martie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Sfârșitul nu-i aici! Ce măsuri anti-coronavirus au pregătit autoritățile locale și ce probleme ne aduce noua pandemie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 23 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive, cele mai multe dedicate măsurilor pregătite de autorități pentru întâmpinarea valului de infecții cu coronavirus, efectelor produse de noua pandemie și soluțiilor de depășire a actualei crize. Dintre subiecte:

Cei din linia întâi

Liderii şi profesioniştii îşi dau măsura competenţei mai ales în crize, iar în Oradea, în ciuda neîncrederii în sistemul administrativ şi sanitar românesc, aceştia există şi îşi fac datoria. Spitalele din Oradea au fost reorganizate şi echipate suplimentar pentru îmbolnăvirile cu coronavirus prognozate de săptămâna aceasta.

În timp ce Primăria continuă să-l doteze, Spitalul Municipal îşi evacuează clădirea din Rogerius ca să preia toţi pacienţii şi suspecţii de la secţiile de Boli Infecţioase, având un număr de paturi ATI aproape dublu faţă de săptămâna trecută.

„Nu este vremea plimbărilor acum”

În vâltoarea pandemiei de coronavirus, care a lovit brutal Italia, ambasadorul României la Roma, bihoreanul George Bologan, a fost pus nu doar în faţa unei situaţii şocante, ci şi în linia întâi în gestionarea problemelor cetăţenilor români, care n-au fost scutiţi de infectarea cu virusul şi nici de toate dificultăţile create de acesta.

Săptămâna trecută, târziu într-o noapte, ambasadorul şi-a făcut timp să răspundă întrebărilor BIHOREANULUI, vorbind despre atmosfera din Italia, despre situaţia românilor de acolo, dar şi criticându-i pe cei care, în plină epidemie, aleg să călătorească prin toată Europa, expunându-se pe sine şi pe alţii. Un interviu plin de substanță...

Loviți de criză

Coronavirusul a paralizat industria ospitalității din Bihor și prevestește o criză de durată. BIHOREANUL face o trecere în revistă a problemelor apărute deja și a celor care stau să vină.

Închiderea școlilor, localurilor și hotelurilor a pustiit Băile Felix, iar în Oradea firmele de catering se confruntă cu o scădere a comenzilor cu 20%, taximetria funcționează la 30% din capacitate, prețurile au crescut şi specialiștii anunță circa 10.000 de disponibilizări.

Front de lucru

Criza coronavirusului are și părţi mai puţin proaste: reducerea traficului permite Primăriei orădene să accelereze ritmul lucrărilor din oraș.

Profitând de degajarea drumurilor şi de oprirea cursurilor școlare, constructorii lucrează zi-lumină la amenajarea pasajului pe sub bulevardul Magheru, la prelungirea drumului rapid, construirea pasajului de la Piața 100 și la reabilitarea termică a instituțiilor de învățământ.

Şcoala... de acasă

Pandemia de coronavirus îi determină pe profesorii din Bihor să descopere soluţii de digitalizare a lecţiilor.

Pentru ca elevii să nu se lase pe tanjală cât timp şcolile sunt închise, profesorii ţin lecţii prin videoconferinţe sau le dau teme prin grupuri de Facebook ori WhatsApp, aplicaţii la care au acces, însă, doar copiii care au acasă o conexiune la internet.

Se poate şi de acasă!

Obişnuiţi până săptămânile trecute ca în timpul liber să hoinărească, să iasă în baruri şi restaurante, la teatru, cinema şi concerte, bihorenii sunt, în această perioadă, consemnaţi la domiciliu.

În vremuri de coronavirus, ei sunt invitaţi să vadă spectacole de teatru, să „viziteze” muzee virtuale, să înveţe trucuri de magie alături de copiii lor şi să facă mişcare în siguranţa propriilor case. BIHOREANUL vă dă câteva sugestii...

De unul singur

După două mandate la conducerea Universităţii din Oradea, Constantin Bungău este unicul candidat la alegerile pentru viitorul rector al instituţiei.

Aflat în fruntea Universităţii de opt ani, timp în care s-a remarcat ca un rector „neconflictual”, dar s-a şi confruntat cu acuzaţii grave de corupţie, fiind protagonist într-un proces deschis de DNA, Bungău le promite universitarilor că va apropia mediul academic orădean de companii.

Crimă la indigo

BIHOREANUL vă prezintă o poveste șocantă. În loc să-l țină-n închisoare pentru că și-a omorât iubita, l-au pus în libertate și a ucis din nou!

Orădeanul Alexandru Horvath a fost condamnat a doua oară, săptămâna trecută, de data aceasta la 20 de ani de închisoare, după ce și-a lichidat și vecinul, în ambele cazuri dând dovadă de o violență extremă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sfarsitul...
...ESTA AICI!!!
Postat 28 Martie 2020, 17:17 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON