Luni, 24 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
Armata de îngeri
Greu de imaginat şi, totuşi, posibil! Cum a reuşit o echipă de inimoşi să strângă 2,4 milioane de dolari, în mai puţin de un an, pentru salvarea micuţului Noel. Timp de 9 luni, 100 de persoane care nu s-au cunoscut niciodată au luptat, voluntar, pentru un singur ţel: să-l salveze pe Noel Olyus, un bebeluş bihorean care suferă de o boală fatală, ce nu poate fi tratată decât cu un vaccin extrem de scump, şi au reuşit să mobilizeze peste 160.000 de persoane pentru a face rost la timp de uriaşa sumă.
Jale în spitale
Criza Covid: Deoarece se înmulţesc continuu îmbolnăvirile şi cazurile grave, dar şi cadrele medico-sanitare infectate, spitalele din Oradea se apropie de limita rezistenţei. Municipalul aproape că nu mai are paturi libere, Judeţeanul face internări programate doar pentru a opera bolnavii oncologici şi ţine laolaltă pacienţi în saloanele-izolator, Maternitatea a preluat gravidele cu Covid, iar DSP anunţă cu întârziere bihorenii descoperiţi cu noul virus. BIHOREANUL vă prezintă situaţia în care se află spitalele din Oradea, în plină pandemie.
INTERVIUL BIHOREANULUI
Florin Birta, viceprimar, preşedinte PNL Oradea, candidat la Primăria Oradea: "Vom realiza noi proiecte pentru Oradea"
În Oradea, unul dintre cei doi viceprimari liberali candidează la Primărie după ce edilul şef Ilie Bolojan vizează conducerea judeţului. Licenţiat în Drept şi cu masterat în Drept administrativ, căsătorit şi tată a doi copii, Florin Birta activează în administraţie de 12 ani, cât durata mandatelor de primar ale mentorului său, Ilie Bolojan. Viceprimar din 2016, a fost consilier al prefectului Mircea Ghitea (2007-2008), consilier al primarului Ilie Bolojan (2008-2009), consilier judeţean (2008-2016) şi preşedinte al CSM Oradea (2009-2016). Cu ce planuri a intrat în cursa electorală, o spune în interviul acordat BIHOREANULUI.
Tot pe sec!
Golit acum 5 ani ani pentru că avea mari infiltraţii, barajul Leşu este departe de a fi reparat. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a pierdut finanţarea europeană, pe motiv că a încheiat un contract de execuţie pe lângă lege, aşa că de un an a sistat lucrările de consolidare a celui mai mare baraj de acumulare din Bihor.
Tot răul spre bine!
Dacă în sudul ţării seceta a pârjolit recoltele, fermierii bihoreni înregistrează producţii record. Marii fermieri bihoreni se pregătesc pentru un an agricol bun, cu producţii de 4,8 tone de grâu la hectar şi recolte-record de 7,6 tone în nordul judeţului, în condiţiile în care media naţională abia dacă se ridică la 2,9 tone de grâu la hectar.
Centenar episcopal
Episcopia Ortodoxă a Oradiei împlineşte 100 de ani de la reînfiinţare, sub conducerea lui Roman Ciorogariu. După Marea Unire din 1918, comunităţile ortodoxe din Transilvania s-au revigorat şi şi-au clădit instituţii care în perioada interbelică aveau să contribuie substanţial la educarea populaţiei româneşti, majoritare în provincie.
Vizită în "Belle Époque"
Casa Darvas - La Roche este cea mai nouă atracţie a Oradiei, după ce a fost reabilitată şi transformată într-un Muzeu Art Nouveau, unic în România. Vila din centrul Oradiei, construită în urmă cu mai bine de 100 de ani, le arată vizitatorilor cum trăiau burghezii pe atunci, inclusiv cu ajutorul tehnologiilor moderne, cum ar fi proiecţiile de tip video mapping şi panourile interactive.
Cinema pe frontieră
A doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră, pus la cale de regizorul Marian Crişan, la Salonta. Proiecţiile se vor ţine în acest weekend, în aer liber, în program fiind incluse producţii româneşti şi maghiare, între care "Morgen" şi "La Gomera", propuse de România în 2011, respectiv 2019, pentru Premiile Oscar.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.