URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2020, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Povestea incredibilă din spatele succesului strângerii de fonduri pentru micuţul Noel 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 24 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: 

Armata de îngeri

Greu de imaginat şi, totuşi, posibil! Cum a reuşit o echipă de inimoşi să strângă 2,4 milioane de dolari, în mai puţin de un an, pentru salvarea micuţului Noel. Timp de 9 luni, 100 de persoane care nu s-au cunoscut niciodată au luptat, voluntar, pentru un singur ţel: să-l salveze pe Noel Olyus, un bebeluş bihorean care suferă de o boală fatală, ce nu poate fi tratată decât cu un vaccin extrem de scump, şi au reuşit să mobilizeze peste 160.000 de persoane pentru a face rost la timp de uriaşa sumă. 

Jale în spitale

Criza Covid: Deoarece se înmulţesc continuu îmbolnăvirile şi cazurile grave, dar şi cadrele medico-sanitare infectate, spitalele din Oradea se apropie de limita rezistenţei. Municipalul aproape că nu mai are paturi libere, Judeţeanul face internări programate doar pentru a opera bolnavii oncologici şi ţine laolaltă pacienţi în saloanele-izolator, Maternitatea a preluat gravidele cu Covid, iar DSP anunţă cu întârziere bihorenii descoperiţi cu noul virus. BIHOREANUL vă prezintă situaţia în care se află spitalele din Oradea, în plină pandemie.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Florin Birta, viceprimar, preşedinte PNL Oradea, candidat la Primăria Oradea: "Vom realiza noi proiecte pentru Oradea"

În Oradea, unul dintre cei doi viceprimari liberali candidează la Primărie după ce edilul şef Ilie Bolojan vizează conducerea judeţului. Licenţiat în Drept şi cu masterat în Drept administrativ, căsătorit şi tată a doi copii, Florin Birta activează în administraţie de 12 ani, cât durata mandatelor de primar ale mentorului său, Ilie Bolojan. Viceprimar din 2016, a fost consilier al prefectului Mircea Ghitea (2007-2008), consilier al primarului Ilie Bolojan (2008-2009), consilier judeţean (2008-2016) şi preşedinte al CSM Oradea (2009-2016). Cu ce planuri a intrat în cursa electorală, o spune în interviul acordat BIHOREANULUI.

Tot pe sec!

Golit acum 5 ani ani pentru că avea mari infiltraţii, barajul Leşu este departe de a fi reparat. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a pierdut finanţarea europeană, pe motiv că a încheiat un contract de execuţie pe lângă lege, aşa că de un an a sistat lucrările de consolidare a celui mai mare baraj de acumulare din Bihor. 

Tot răul spre bine!

Dacă în sudul ţării seceta a pârjolit recoltele, fermierii bihoreni înregistrează producţii record. Marii fermieri bihoreni se pregătesc pentru un an agricol bun, cu producţii de 4,8 tone de grâu la hectar şi recolte-record de 7,6 tone în nordul judeţului, în condiţiile în care media naţională abia dacă se ridică la 2,9 tone de grâu la hectar. 

Centenar episcopal

Episcopia Ortodoxă a Oradiei împlineşte 100 de ani de la reînfiinţare, sub conducerea lui Roman Ciorogariu. După Marea Unire din 1918, comunităţile ortodoxe din Transilvania s-au revigorat şi şi-au clădit instituţii care în perioada interbelică aveau să contribuie substanţial la educarea populaţiei româneşti, majoritare în provincie.

Vizită în "Belle Époque"

Casa Darvas - La Roche este cea mai nouă atracţie a Oradiei, după ce a fost reabilitată şi transformată într-un Muzeu Art Nouveau, unic în România. Vila din centrul Oradiei, construită în urmă cu mai bine de 100 de ani, le arată vizitatorilor cum trăiau burghezii pe atunci, inclusiv cu ajutorul tehnologiilor moderne, cum ar fi proiecţiile de tip video mapping şi panourile interactive. 

Cinema pe frontieră 

A doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră, pus la cale de regizorul Marian Crişan, la Salonta. Proiecţiile se vor ţine în acest weekend, în aer liber, în program fiind incluse producţii româneşti şi maghiare, între care "Morgen" şi "La Gomera", propuse de România în 2011, respectiv 2019, pentru Premiile Oscar. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@continental
:)))))))) mai continentale, daca nici ru nu te votezi cine sa te voteze????? :)))))))) Gura mincinosului adevar graieste, dintr-o lista de aiuriti, mincinosi, fonfi si flecari pe cine sa alegi?
Postat 24 August 2020, 10:08 de scortosul
@CrisDumi
Oricata uticarie faci, eu tot pe Birta il votez! :)) Emilian Pavel, Cseke Attila, doamna aia de la USR care e asa cunoscuta ca nici nu ii retin numele nu reprezinta o alternativa.
Postat 24 August 2020, 09:52 de continental
Interviul cu Birta Florin e relevant ...
... și arată cât de gol de conținut este candidatul !?! La oameni noi ... proiecte noi !?! Cum ar fi ... refacerea lucrărilor de pe dealul Ciuperca, refacerea hidroizolației la parcarea subterană din str. Independenței și placarea suprafeței de circulație pietonală, refacerea benzilor de accelerare/deccelerare de la nivelul conexiunilor cu centura de sud a orașului, terminarea lucrărilor începute și nefinalizate din lipsă de finanțare proprie, contractarea de credite de la bănci pentru deschiderea lucrărilor cu proiecte deja aprobate și la care sevor actualiza studiile tehnice ... etc, etc, etc !?! La așa edili cu mintea doar la turnat betoane, o să fie lucrări noi (pornite de la zero cum ar veni când se vorbește de concept și proiectare) ... fix peste alți 4 ani de șantiere, praf, mizerie și tăiat de panglici înainte de a închide finanțările !?!
Postat 24 August 2020, 09:43 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON