URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Pandemia Covid-19 provoacă drame neștiute, care „mușcă” luni din viețile bolnavilor internați

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 11 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Iată câteva dintre subiectele noii ediţii:

Prizonierii Covid-ului

În Spitalul Municipal din Oradea sunt şi pacienţi Covid “veterani”, internaţi de aproape două luni, cărora medicii nu le pot explica de ce virusul nu le-a provocat simptome, dar nici nu poate fi eliminat din organismele lor.

Un orădean a fost externat după mai mult de 50 de zile de izolare şi spitalizare, iar alţi doi bihoreni sunt blocaţi într-un salon din luna martie, aşteptând rezultatele testărilor repetate care, însă, de multe ori sunt neconcludente. BIHOREANUL dezvăluie detalii necunoscute ale luptei cu coronavirusul...

Trândăvie în pandemie

Chiar dacă au asigurat cu maşini „de serviciu” o cincime din angajaţi, şefii Consiliului Judeţean Bihor nu sunt stare să-i aducă şi să-i ţină la muncă.

Un experiment făcut de BIHOREANUL a dezvăluit că  mai mult de 20 de salariaţi, în frunte cu preşedintele Pásztor Sándor, s-au prezentat la lucru cu întârziere ori chiar deloc, deşi 35 din totalul de 152 au maşini plătite de instituţie.

Duba spre casă

Pentru a evita răspândirea Covid-19, polițiștii locali transferă zilnic zeci de români repatriați prin Borș. Echipați jumătate de zi în costume de protecție etanșe, în care transpiră și respiră greu, polițiștii transportă la centrele de carantină ori spre județele vecine muncitori români rupți de oboseală, repatriați din Occident după ce criza i-a lăsat fără slujbe. BIHOREANUL i-a însoțit și a realizat un reportaj 100%.

Stop bulucelii!

Se pregătesc noutăţi la examenele auto, pentru ca bihorenii să nu-şi mai aştepte ore în şir rândul la proba practică, în bătaia soarelui ori a ploii.

Sesizată de BIHOREANUL, Prefectura vrea ca Serviciul Permise să asigure aspiranţilor la şoferie programări online, cu alegerea inclusiv a orei pentru susţinerea probei „de traseu”, iar examinatorii să respecte un cod de conduită care să prevină şi să sancţioneze abuzurile.

Daruri cu gust

O echipă de voluntari gătesc meniuri alese pentru cadrele medicale din linia întâi din Oradea. În frunte cu bucătari profesionişti, inimoșii se întâlnesc în bucătăriile unor restaurante de top din oraş, unde, folosind alimente cumpărate din donaţii, pregătesc bucate savuroase, „îndulcind” pandemia. BIHOREANUL vă spune povestea lor...

Studenție „virusată”

Studenţii orădeni se plâng că unii profesori nu se obosesc să le predea de la distanţă. Mulți dintre dascălii Universităţii din Oradea s-au rezumat să le trimită studenţilor cursurile aferente semestrului II, scrise într-un limbaj greu de înţeles şi fără să le mai dea tinerilor explicaţii sau, mai rău, le trimit fotografii neclare făcute unor cărţi.

Testări pentru comunitate

Oradea are un al treilea aparat PCR, cu care vor putea fi testați la cerere și contra cost angajații marilor companii, iar spitalele au fost împrumutate cu 16 milioane de lei pentru a se dota cu aparatură.

Final cu scandal

Imagini distribuite online, cu zeci de persoane, inclusiv angajaţi ai Parchetului Bihor, participând la înmormântarea grefierului Florin Leucea, fratele prim-procurorului Alin Leucea, care şi-a pierdut viaţa în circumstanţe tumultuoase, a stârnit un adevărat scandal, săptămâna trecută.

ORADEA NOASTRĂ

Socoteala verde

Oradea nu poate fi un oraş cu adevărat verde dacă nu are destui arbori care să cureţe aerul pe care îl respiră locuitorii.

Evidenţele Primăriei arată că, din 2008 şi până în prezent, în oraş s-au plantat 26.395 de arbori. În schimb, nu mai puțin de 7.915 copaci au fost puşi la pământ. Un raport nu îndeajuns de favorabil naturii...

Oradea în fierbere

Dintotdeauna, oamenii au încercat să-şi imagineze viitorul, sperând mereu că zilele care vor urma vor fi mai bune. Când însă vine vorba de climă, speranţele sunt adesea înlocuite de alerte.

Folosind datele IPCC, un grup ştiinţific interguvernamental care evaluează riscurile încălzirii globale, postul de televiziune National Geographic a creat o aplicaţie care arată cum va fi clima în mii de oraşe ale lumii, în anul 2070. Pentru Oradea, previziunile sunt... calde.

„Să scădem numărul vehiculelor care poluează oraşul”

Un oraş prietenos cu mediul înconjurător trebuie să aibă, obligatoriu, un transport public eficient şi atractiv pentru cetăţeni. „Îmbunătăţirile şi dotările pe care le facem au în vedere şi grija faţă de mediu”, spune Adrian Revnic, directorul tehnic al societăţii de transport public din Oradea.

Ca orădenii să circule cât mai puţin cu maşinile, Primăria şi OTL au comandat 20 de tramvaie noi, 16 autobuze hibride, dar şi amenajarea unor parcări în care şoferii care-și lasă mașinile să fie „recompensaţi” cu bilete OTL. De asemenea, din această vară, orădenii vor putea închiria biciclete şi trotinete electrice tot de la OTL!

Staţiunea Oradea

Oradea a fost declarată joi, prin Hotărâre de Guvern, staţiune turistică de interes național, aşa cum Primăria a cerut din vara anului trecut. Acum, oraşul va putea să atragă mai uşor investiţii şi fonduri europene pentru dezvoltarea zonei turistice.

Online e mai sigur

Serviciul de salubrizare orădean nu a fost perturbat de pandemie. Echipajele RER Vest au colectat deşeurile şi au curăţat străzile urbei fără întrerupere

Încă dinainte de declanşarea pandemiei, RER Vest oferă tuturor clienţilor posibilitatea de a primi factura în format electronic şi de a o plăti tot aşa. Acum, clienții profită din plin de această posibilitate.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Sub paza Armatei: Prefectul a cerut ajutorul militarilor pentru a ţine sub control colonia de romi din Vadu Crișului; S-a semnat contractul pentru finalizarea lucrărilor l a DN76 Ștei; Victor Micula, amendat cu 5.000 lei pentru încălcarea ordonanţelor militare; Patru oferte pentru șoseaua care va lega Oradea de Autostrada Transilvania; Proiect european pentru construirea unei clădiri noi pentru o grădiniță în Calea Clujului; S-a anulat acordul care le-a adus fraţilor Micula despăgubiri de sute de milioane de euro, etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON